Praktična LolaŽivot

Opsjednute ste viškom kilograma? Znate li kako to utiče na vašu kćerku?

Borba sa kilogramima je nešto što snađe skoro svaku ženu, prije ili kasnije. No, drage dame, da li ste se ikad zapitale kako rečenica: “Jao, debela sam kao prase, moram na dijetu!” utiče na vašu djecu? Neprofitna organizacija „Common Sense…

Vesna Drakulic

Borba sa kilogramima je nešto što snađe skoro svaku ženu, prije ili kasnije. No, drage dame, da li ste se ikad zapitale kako rečenica: “Jao, debela sam kao prase, moram na dijetu!” utiče na vašu djecu?

Neprofitna organizacija „Common Sense Media“ uradila je istraživanje na temu „Djeca, tinejdžeri, mediji i tijelo“, a sve sa ciljem da se poboljša život djece i porodica. Prema tom istraživanju, djeca od pet do osam godina će češće biti nezadovoljna svojim tijelom ukoliko misle da su njihove majke konstantno zgrožene svojom kilažom i fizičkim izgledom. Laura Choate, profesorica savjetodavnog obrazovanja na Univerzitetu u Louisiani smatra da majke igraju ogromnu ulogu u tome kakvo će mišljenje njihove kćerke imati o sopstvenim tijelima. Veoma često one svojim samokritičkim stavom izuzetno loše utiču na svoje djevojčice.

“Svaki put kada kritikujemo same sebe, ponašamo se negativno, govorimo ružno o sebi, držimo dijete ili stvaramo loše navike u ishrani, moramo biti svjesne da naše kćerke to gledaju i slušaju, misle da je to u redu i postaju nezadovoljne svojim tijelima. Majke u tome imaju veću ulogu nego što misle”, objašnjava Laura i dodaje da neće pomoći ako svoju kćerkicu hvalite, govorite joj da je lijepa i da ne treba da brine o tome šta drugi misle sve dok same sebe budete kritikovale.

“Bez obzira na sve komplimente i ohrabrenja koja joj uputite, ona će se osjećati loše ako stalno pričate negativno o sebi ili non-stop držite dijetu.”

Kristin Hensley je majka dvoje djece i kada je pred njima rekla “Jao, koliko sam debela u ovoj haljini!” njena kćerka ju je pogledala sa takvim bolom u očima kao da je majka tim komentarom povrijedila njena osjećanja. Tada je Kristin shvatila da će sve što bude govorila o samoj sebi uticati na samopouzdanje njene kćerke i dovesti do toga da i ona bude nezadovoljna svojim tijelom. No, nije prestala kukati o svom fizičkom izgledu samo zbog kćerke, već i zbog svog sina. Ne želi da on misli da je to jedino važno kada su djevojke u pitanju.

Kako onda možete pomoći svojim kćerkama da ne budu nezadovoljne svojim tijelom?

„Kao prvo, prestanite stalno pričati o svom višku kilograma jer će u suprotnom vaše kćerke pomisliti da je kod žena najvažniji fizički izgled i kilaža. To nikako ne smijemo dopustiti“, objašjava Laura i dodaje:

„Naše kćerke treba da budu u mogućnosti da istaknu sve svoje vrline. Fizički izgled jeste jedna od njih, ali ima još mnogo toga, intelektualni i duhovni razvoj i njihovi odnosi sa drugim ljudima.“

Laura ističe da nije dovoljno da samo prestanete kritikovati same sebe zbog viška kilograma. Veoma je važno šta radite po tom pitanju. Ako se i dalje držite iscrpljujućih i nezdravih dijeta onda ništa niste postigle ćutanjem. Majke koje stalno drže dijetu dovode do toga da to rade i njihove kćerke prije nego što navrše sedam godina! Zbog toga mogu ozbiljno da naruše svoje zdravlje i da se dugo bore sa poremećajima u ishrani kao što su anoreksija i bulimija.

„Ako želite da zaštitite svoje kćerke od nezdravih dijeta, onda nemojte govoriti o tome i nemojte promovisati izgladnjivanje kao nešto što je korisno. Nemojte ih ohrabrivati da drže dijetu“, savjetuje Laura i dodaje:

„Djeci mnogo pomaže ako vide da razumijemo kako se ona osjećaju zato što smo se nekad i same borile sa istim mukama. Mi smo shvatile su neke stvari važnije od toga da izgledamo kao manekenke i da ako nas neko ne cijeni zbog svega što jesmo, onda tu osobu možda ni ne trebamo u svojim životima.“

Dakle, drage čitateljke, odbacite svoje nesigurnosti i uživajte u vremenu koje provodite sa svojim mezimicama. Ne zaboravite da ste vi te koje im u najranijim godinama života gradite samopouzdanje. Budite iskrene i otvorene, razgovarajte sa svojim kćerkama o kilaži, fizičkom izgledu i zajedno se nasmijte svim nesigurnostima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije