Praktična LolaŽivot

Deset trikova za veće uživanje u hotelima

Došlo je vrijeme da zaboravite na posao i obaveze, spakujete kofere i uputite se na zasluženi godišnji odmor. Ukoliko ste odlučili da sa svojom porodicom ili prijateljima budete smješteni u hotelu, nemojte zaboraviti da postoje stvari koje se masno naplaćuju…

Vesna Drakulic

Došlo je vrijeme da zaboravite na posao i obaveze, spakujete kofere i uputite se na zasluženi godišnji odmor. Ukoliko ste odlučili da sa svojom porodicom ili prijateljima budete smješteni u hotelu, nemojte zaboraviti da postoje stvari koje se masno naplaćuju iako vama ne djeluju skupo. U ovom tekstu vam otkrivamo deset načina kako da uštedite na svom boravku u hotelu, ali i da izvučete maksimum od svog smještaja.

Provjerite udaljenosti na karti

U hotelima ponekad pretjeruju kada ih pitate koliko su udaljeni od znamenitosti u gradu ili mjesta za koja vam je važno da budu blizu. Prije nego što rezervišete smještaj, provjerite na Google Maps koliko je taj hotel zaista udaljen od aerodroma, autobuske stanice, pozorišta ili muzeja.

Preskočite paket – aranžmane

Neki hoteli nude tematske paket – aranžmane kako bi privukli nove goste, ali oni veoma često nisu vrijedni vašeg novca. Ponekad se u njima nađu stvari koje ne želite ili ne trebate, a posebna cijena može biti veća od regularne.

Nemojte plaćati troškove za mini – bar

U hotelima se često desi da se greškom obračunaju i troškovi mini – bara. Pažljivo pregledajte račun i ako vidite troškove za mini – bar koje vi niste napravili, reagujte. Osoblje hotela se uglavnom ne protivi tome da poništi te troškove.

Izgled sobe nije garantovan

U ponudi hotelskog smještaja imate broj i veličinu kreveta u sobama. Iako ćete u većini hotela dobiti ono što ste tražili, budite spremni na to da se u drugima to neće desiti.

Spomenite posebne prilike

Mnogi ljudi u hotelima slave rođendane, godišnjice ili neke druge posebne prilike. Sedam dana prije dolaska spomenite hotelskom osoblju šta slavite i moguće je da će vas dočekati malo i prijatno iznenađenje poput flaše šampanjca u vašoj sobi.

Povežite boravak u hotelu sa avionskom kartom

Ako ste u potpunosti isplanirali maršutu svog puta onda povežite smještaj u hotelu sa avionskom kartom kako biste prošli jeftinije. Neke WEB stranice nude putne aranžmane u koje su uključeni smještaj i letovi i zahvaljujući tome možete da uštedite mnogo novca.

Budite ljubazni prema osoblju

Ljubaznost ništa ne košta, a osoblje hotela će to znati da cijeni s obzirom na to da se svakodnevno bore sa napornim gostima. Kada se prijavite u hotel, upitajte recepcionara kako mu je protekao dan i pozdravite čistačice u hodniku.  I nemojte se iznenaditi ukoliko od njih dobijete poklončiće za vrijeme vašeg boravka.

Pitajte za parking

Cijene parkinga znaju biti vrtoglavo visoke, naročito u velikim gradovima. Potražite hotele koji nude besplatna ili jeftina mjesta za parkiranje. Ukoliko ćete boraviti u skupom hotelu, pronađite sami jeftinije parkinge u blizini uz pomoć aplikacije Best Parking.

Tražite sobu u ćošku hotela

Kada se prijavite na recepciji, diskretno pitajte da li je slobodna soba u ćošku hotela. Te sobe su veće i tiše od onih na sredini hodnika, a cijena im je ista.

Ponesite čepiće za uši

Buka je dio skoro svakog putovanja, ali to ne znači da trebate zbog toga doživjeti nervni slom. Ponesite čepiće za uši i koristite ih tokom leta i u hotelskoj sobi.

Izvor: Trips Insider

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije