PojaveRadoznala Lola

Da li se pobačaj zaista može predvidjeti?

U današnje vrijeme, jedna od četiri trudnoće, nažalost, ne uspijeva, a broj spontanih pobačaja je u značajnom porastu kod starijih žena. Istraživanje naučnika GCRM, a koji je dio Fertility Partnership-a, u Glazgovu pokazuje da pomoću jednostavnog testa, samo nekoliko dana…

Vesna Drakulic

U današnje vrijeme, jedna od četiri trudnoće, nažalost, ne uspijeva, a broj spontanih pobačaja je u značajnom porastu kod starijih žena. Istraživanje naučnika GCRM, a koji je dio Fertility Partnership-a, u Glazgovu pokazuje da pomoću jednostavnog testa, samo nekoliko dana nakon začeća, žene mogu saznati kolike su šanse da pobace. Naime, mjerenje nivoa hormona beta-humanog horionskog gonadotropina ubrzo nakon začeća može pokazati koliko je trudnoća održiva.

Tokom ovog istraživanja naučnici su pregledali nivoe hormona beta-humanog horionskog gonadotropina kod više od 2000 žena koje su imale pozitivan test na trudnoću. Ovaj hormon se proizvodi posebno u trudnoći. Stvaraju ga ćelije formirane u placenti, koja hrani jajnu stanicu nakon oplodnje i vezuje se za materični zid. U slučaju zdrave trudnoće nivoi ovog hormona ubrzano rastu tokom prvog tromjesječja. Nakon osam sedmica je ponovljeno skeniranje i ispostavilo se da žene sa visokim nivoom hormona beta-humanog horionskog gonadotropina imaju 86% šanse da iznesu trudnoću do kraja. Sa druge strane, žene sa niskim nivoom ovog hormona imaju samo 2% šanse za uspješnu trunoću.

Na konferenciji “European Society of Human Reproduction and Embryology” u Ženevi, stručnjaci su objasnili da bi ova saznanja mogla pomoći pacijentkinjama da se psihički i emotivno pripreme za veoma teško iskustvo pobačaja. Do većine pobačaja dolazi u ranim mjesecima trudnoće, mada se manji broj desi i kasnije.

“Parovi koji su se podvrgli in vitro oplodnji čekaju dvije sedmice da vide da li je žena ostala u drugom stanju, ali neke od njih ne uspijevaju da iznesu trudnoću do kraja”, objašnjava Marco Gaudoin, medicinski director na GCRM-u, “nivo hormona nam jasno pokazuje kakva je situacija, pomaže nam oko savjetovanja pacijentkinja, a samim tim i da ih psihički i emotivno bolje pripremimo na mogućnost pobačaja.

Na ovoj konferenciji naglašeno je da se savjetovanje pacijentkinja nakon ovog testiranja mora obazrivo voditi.

“Ovi rezultati znače da pacijentkinje koje su se podvrgle in vitro oplodnji i doktori sada imaju priliku da nauče više o mogućem ishodu tog tretmana. To testiranje je dobrodošlo sve dok se obazrivo vodi i pruža pacijentkinjama dovoljno informacija za izbor”, izjavila je Ruth Bender Atik, direktorica udruženja Miscarriage Association.

Činjenice o pobačaju

Pobačaj se definiše kao trudnoća koja završava prije 24. sedmice. Jedna od pet trudnoća se završava na ovaj način.

Uzrok pobačaja često nije poznat, ali ako se desi tokom prvog tromjesječja, obično je to zbog problema sa fetusom, kao što je hromozomska abnormalnost. To se vjerovatno neće ponoviti i ne znači da postoji bilo kakav problem sa majčinim ili očevim hromozomima.

Ukoliko se pobačaj desi tokom drugog tromjesječja (između 14. i 26. sedmice), onda to može biti zbog infekcije, dugoročnog zdravstvenog problema majke, trovanja hranom ili problema sa maternicom ili grlićem maternice.

Ako je pacijentkinja imala tri ili više pobačaja zaredom, ići će na pretrage. Otprilike jedna od 100 žena ima nekoliko pobačaja zaredom, a više od 60 % tih pacijentkinja poslije toga uspješno iznese trudnoću do kraja.

Izvor: Telegraph

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije