Praktična LolaŽivot

Sedam muka poznatih svakome ko je vodio djecu na časove plivanja

Časovi plivanja, djeca i prvi susret sa morem ili bazenom – a onda vaše dijete odlučno udari u plač jer ne smije ni prst da umoči u vodu? Ništa novo; skoro svaka majka vodi ne jednu, već sedam borbi sa…

Vesna Drakulic

Časovi plivanja, djeca i prvi susret sa morem ili bazenom – a onda vaše dijete odlučno udari u plač jer ne smije ni prst da umoči u vodu? Ništa novo; skoro svaka majka vodi ne jednu, već sedam borbi sa djecom koja tek treba da nauče da plivaju. Jedna od njih je i Alexis Barad – Cutler kojoj je trebalo poprilično dugo da se oporavi od prvog odlaska njenog najmlađeg sina na čas plivanja.

“Moje prvo dijete se bojalo vode, ali zato drugi sinčić obožava da pliva i da se brčka do iznemoglosti u moru ili bazenu. No, moje treće dijete je posebna priča. Cijelu zimu je pričao kako se raduje što će naučiti da pliva, ali kada je došlo ljeto i stiglo vrijeme za njegov prvi čas, odjednom je počeo da se buni. Dok smo se vozili, krenuo je da vrišti: ‘Pusti me van! Hajde da nađemo tajni izlaz!’ Nemam pojma odakle mu ideja o tajnim vratima. Kada smo stigli na bazen, rekao mi je da je on već veliki dječak i da mu ne trebaju časovi plivanja, a onda je opet počeo da vrišti i nije htio ni da obuče kupaći. Kada sam napokon uspjela da ga obučem i predam učiteljici plivanja, sakrila sam se da me ne vidi. On se nakon časa pojavio sa osmijehom od uveta do uveta i sav srećan me pitao: ‘Mamice, mogu li da se vratim da plivam?’. Bila sam šokirana kada mi je učiteljica rekla da se ludo zabavljao u bazenu”, iskreno je ispričala Alexis.

Njen sin se užasno bojao vode sve dok nije ušao prvi put u bazen i odjednom se pretvorio u pravo malo pače koje uživa u plivanju. Alexis je odlučila da svoje iskustvo podijeli sa majkama širom svijeta i upozna ih sa sedam borbi koje ih čekaju na časovima plivanja.

Mogućnost da ćete se i vi morati smočiti

Sigurno i vi poznajete mnoge mame koje su baš zagrijane za to da njihova djeca nauče da plivaju što prije i super vam je ta ideja. Samo to ne vrijedi za vas zato što se vi ne želite smočiti usred dana. Ne da vam se opet tuširati, prati kosu i fenirati. Kada je Alexis svog prvog sina vodila na časove plivanja sjedila bi na klupama za roditelje tačno ispred bazena u kojem bebe uče plivati. I uvijek joj je bilo žao što svoju bebu nije vodila na te časove. No, onda bi se sjetila da bi se i ona trebala smočiti, a nije joj se sviđala ideja da se mora tuširati u kupatilu na bazenu.

Zaboravite ponijeti kupaći za dijete

Kako ste mogle zaboraviti da ponesete kupaći za dijete? Lako. Bile ste zauzete pakovanjem maramica, kreme za sunčanje, igračke za ubijanje dosade, užine, grickalica, odvojenih flašica vode za vas i vaše dijete i rezervne odjeće. Sada se očajnički nadate da niko neće primjetiti da vaše dijete nosi nešto što definitivno nije kupaći.

Dođete do bazena i morate da ga napustite

Stigli ste na bazen pješke, autom ili autobusom i onda saznate da ga morate napustiti zato što je nečije dijete povratilo u vodi. Svi moraju napustiti bazen kako bi ga radnici mogli očistiti. To može da traje satima. I šta sad da radite?

Tolika je gužva da je vaše dijete plivalo samo pet minuta

Na nekim bazenima djeca dobiju bukvalno pet minuta u vodi. Ostatak vremena provedu glupirajući se sa drugarima na ivici bazena zato što učiteljica radi sa svakim đakom pojedinačno. Za to vrijeme, vi stojite sa strane i pitate se na šta ste to bacilli svoj novac.

Plivanje zimi

Časovi plivanja ljeti su jedna stvar, ali kada dođe zima sama pomisao da skidate dijete u kupaći i da ono pliva u hladnom bazenu ne zvuči primamljivo ni njemu, a ni vama. Pahulje i plivanje jednostavno ne idu ruku pod ruku.

Dijete koje ne prestaje da vrišti

S vremena na vrijeme na bazenu se pojavi dijete koje ne prestaje da vrišti. Mrzi plivanje, ne želi biti tu, umorno je, loš mu je dan – koji god da je razlog u pitanju, cijenu plaćaju svi prisutni. Svi su nervozni, među njima i vaše dijete koje je možda tek sad prihvatilo ideju o časovima plivanja. No sada, zahvaljujući maloj vrištalini, i ono se pita da li možda ipak postoji nešto čega se treba bojati u vezi plivanja.

Vaše dijete ne prestaje da vrišti

Ako ste tek počeli sa časovima plivanja, onda je veoma moguće da ćete vi biti roditelj djeteta koje vrišti i ometa sve prisutne. Nešto poput dosadnog alarma za auto koji ne prestaje da zavija – tako zvuči i vaše dijete. Cijelo to vrijeme vama se čini da polako umirete.

Izvor: Romper

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije