Razno

Zašto je jedan gradić u Dalmaciji pravi ljetni adrenalinski raj?

Omiš je jedan od rijetkih gradova u Evropi koji nudi niz zanimljivih mogućnosti za potpun ugođaj tokom odmora. Ovaj prelijepi gradić na Cetini izdvaja se od drugih, upravo zato jer u svojoj bogatoj ponudi pored mora i prelijepih plaža ima…

Nataša Mihajlović

Omiš je jedan od rijetkih gradova u Evropi koji nudi niz zanimljivih mogućnosti za potpun ugođaj tokom odmora. Ovaj prelijepi gradić na Cetini izdvaja se od drugih, upravo zato jer u svojoj bogatoj ponudi pored mora i prelijepih plaža ima vrlo razvijen planinski turizam i  nudi niz mogućnosti za aktivan odmor na obali mora, ali i u prirodi iznad Omiša.

Ako spadate u grupu onih koji tokom odmora vole osjetiti određenu dozu adrenalina spuštajući se brzacima Cetine, satima pješačiti kroz šumu, istraživati morske dubine i otkrivati skrivene kutke kanjona, onda ste na pravom mjestu.

Za vas smo istražili neke od najpopularnijih adrenalinskih aktivnosti na području Omiša, a na vama je izbor koju ćete odabrati kako bi vaš odmor ovog ljeta bio što uzbudljiviji.

Foto: visitomis.hr

RONJENJE

Omiš, kao i njegova rivijera, nadaleko su poznati po prelijepim plažama i uvalama pogodnim za istraživanje podmorja. Jedna od najzanimljivijih lokacija je gradska plaža, u čijoj se neposrednoj blizini na samo tri metra dubine nalazi potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata, koji je već godinama mamac za brojne znatiželjnike koji uživaju u istraživanju morskih dubina. Za nešto iskusnije ronioce preporučujemo Uvalu Vruja za koju kažu da spada u grupu najboljih ronilačkih lokacija u Hrvatskoj, a tu se nalazi i izvor gdje se miješaju slana i slatka voda, što je čini atraktivnom lokacijom i za podvodne ribolovce.

Svakako nemojte zaboraviti da je dno uvale Vruja u potpunosti neistraženo, u njoj su mogući zaroni preko 100 metara, stoga budite oprezni i nemojte se upuštati u nepromišljene avanture ma koliko da ste odvažan ronilac.

Foto: visitomis.hr

SLOBODNO PENJANJE

Najatraktivnije lokacije za slobodno penjanje nalaze se upravo u Omišu, pa tako ukoliko se nađete u njegovoj blizini nemojte propustiti ovakav vid avanture, a veličanstven pogled koji se pruža sa Mirabele i Fortice zauvijek će vam ostati u sjećanju. Za slobodno penjanje skoro da nije potrebna fizička spremnost, pa je sasvim svejedno da li ste početnik ili iskusni penjač, no, bilo kako bilo, svakako je odlična prilika da testirate svoju snagu i penjačke sposobnosti. Opremu i fotoaparat obezbjeđuju organizatori, tako da smo uvjereni da ćete uživati u ovoj predivnoj avanturi i fotografisanju panorama iznad starog grada.

Foto: visitomis.hr

ZIPLINE

Zipline avantura posljednjih godina postala je izuzetno popularna u cijelom svijetu, skoro da ne postoje oni koji nisu bar jednom poželjeli da se spuste niz uže, uživajući u panoramskom pogledu na netaknutu prirodu. Omiš vam nudi jedan od najspektakularnijih zipline spustova, i to iznad kanjona Cetine gdje ćete uživati u prelijepim prizorima nesvakidašnje ljepote kojom obiluje ovaj kanjon.

Žice kojima se spuštate slobodnim padom duge su oko 2 kilometra, dok će pod vama biti provalija dubine 100 metara, stoga ako ste znatiželjni kako izgleda visiti nad dubokom  provalijom, onda je zipline prava stvar za vas.

Foto: visitomis.hr

PJEŠAČKE STAZE

Jedna od brojnih pogodnosti koje pruža ovaj grad na Cetini su i pješačke staze kojih danas ima na desetine. Nijedna od njih ne zahtjeva posebnu fizičku spremnost, tako da, ukoliko krenete nekom od staza koje vode iz centra grada, laganim hodom za oko par sati možete stići do jednog od vrhova okolnih planina i uživati u čistom vazduhu i fantastičnom pogledu na more i grad.

Foto: visitomis.hr

PLANINARENJE

Brda u okolini Omiša savršena su lokacija za organizovanje planinarskih tura. Pored brojnih pješačkih staza namijenjenim rekreativcima, naići ćete na veliki broj lokacija koje su više nego idealne za bijeg od svakodnevne buke i uživanje u prirodi. Na ovim brdima, svake godine organizuje se “Proljetni treking kup”, a u pitanju je jedna vrlo zanimljiva manifestacija na kojoj se, pored vaše fizičke izdržljivosti, testira i snalažljivost i orijentacija u prirodi. Svake godine okupi veliki broj učesnika i istinskih zaljubljenika u prirodu, pa tako ukoliko i vi spadate u ovu grupu avanturista, ne propustite ovu zanimljivu manifestaciju i uživajte u otkrivanju čari trekinga.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije