AktivizamHrabra Lola

Hoće li zviždanje za ženama na ulici postati zločin iz mržnje?

Policija u britanskom Notingemu odlučila je da mržnju prema ženama kategoriše kao zločin mržnje. Za dva mjeseca stiglo im je više od 20 prijava u kojima su se žene žalile na uznemiravanje na ulici i neželjene fizičke dodire. Svaki treći…

Vesna Drakulic

Policija u britanskom Notingemu odlučila je da mržnju prema ženama kategoriše kao zločin mržnje. Za dva mjeseca stiglo im je više od 20 prijava u kojima su se žene žalile na uznemiravanje na ulici i neželjene fizičke dodire. Svaki treći dan u Notingemu su se dešavali incidenti u kojima je dolazilo do verbalnog uznemiravanja i seksualnih napada. Dva muškarca su uhapšena zbog vrijeđanja u javnosti i nanošenja fizičkih povreda iz mržnje prema ženama.

“Stiglo nam je mnogo prijava i uspjeli smo pomoći ženama koje nam se prije šest mjeseci ne bi možda ni obratile u vezi ovog problema”, izjavio je Dave Atlon, šef odjela za borbu protiv mržnje prema ženama u notingemskoj policiji, “činjenica je da su svi izvještaji dosad zahtijevali policijsku akciju. Postoji veliko interesovanje za ovu akciju. Naši šefovi i su kontaktirani od strane komesara na nacionalnom nivou, koji su tražili da razgovaraju o promjenama i uticaju koji je ova akcija dosad postigla.”

Doktorica Loretta Trickett, kriminologinja koja je stručnjak za pitanja mržnje na osnovu pola, pomogla je policiji u Notingemu da osmisli svoj pristup ovom sve više prisutnom problemu.

“Uznemiravanje na ulici je korijen seksualnog nasilja kojem svjedočimo danas i ideje da su žene seksualna roba. To je povezano i sa zlostavljanjem preko interneta. Mnogo toga trajalo je toliko dugo da je većina tih problema skoro postala nešto sasvim normalno”, objašnjava doktorica Trickett i dodaje da su istraživanja pokazala da su i djevojčice od 11 godina izložene seksualnom uznemiravanju.

“To nam jasno poručuje da je ovaj problem izmakao kontroli. Ovdje govorimo o sredovječnim muškarcima koji glasno dobacuju seksualne komentare mladim ženama i djevojčicama, o uticaju koji to ima na njihov osjećaj bezbjednosti i o tome da je svijet postao neprijateljsko i opasno mjesto”, dodaje ona.

Policija u Nottighamu definiše zločin mržnje prema ženama kao “incidente protiv žena koji su motivisani stavom muškarca prema ženi i uključuju ponašanje usmjereno prema ženi od strane muškarca samo zato što je žena”. Portparol policije ističe da se radi o “neželjenom fizičkom ili verbalnom kontaktu ili djelu koje se definiše kao takvo, i pokriva i zviždanje za ženama i slične vrste kontakta”.

“Ukoliko žrtva osjeća da se to desilo zato što je žena, mi ćemo to zabilježiti kao zločin mržnje. To ne mora odmah da znači da je počinjeno krivično djelo, ali sigurno znači da ćemo izvršiti procjenu rizika i pružiti podršku kao što bismo to učinili za bilo koju žrtvu zločina mržnje”, objasnio je portparol notingemske policije.

Akcija policije u Notingemu probudila je svijest Engleske i Velsa o ovom problemu, a iz drugih krajeva države poslati su policajci u Notingem kako bi razgovarali o tome da se mržnja prema ženama definiše kao zločin mržnje i na širem nivou od lokalnog.

 

Izvor: Samuel – Warde, The Guardian, Broadly Vice

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije