PorodicaPraktična Lola

Roditelji proglašeni krivima za smrt sina zato što ga nisu vakcinisali i vodili doktoru

Srce devetnaestomjesečnog Ezekiela Stephana prestalo je da kuca u martu 2012. godine, a razlog je bio bakterijski meningitis. Njegovi roditelji David i Collette Stephan ga nisu odveli u bolnicu zato što su navodno više voljeli da ga liječe prirodnim lijekovima….

Vesna Drakulic

Srce devetnaestomjesečnog Ezekiela Stephana prestalo je da kuca u martu 2012. godine, a razlog je bio bakterijski meningitis. Njegovi roditelji David i Collette Stephan ga nisu odveli u bolnicu zato što su navodno više voljeli da ga liječe prirodnim lijekovima. Sutkinja Lisa Weich ih je u aprilu 2016. godine proglasila krivima zato što svom djetetu nisu obezbjedili potrebnu medicinsku njegu, niti su ga vakcinisali. David je dobio četiri mjeseca zatvora, dok je Collette osuđena na tri mjeseca kućnog pritvora. Oboje moraju 240 časova raditi u zajednici i voditi svoju ostalu djecu kod pravog doktora barem jednom godišnje.

Umjesto vakcine i bolničkog liječenja, bračni par Stephan je svog sina “liječio” mješavinom jabukovog sirćeta, korijena rena, ljutih papričica, pirea od luka, češnjaka, korijena đumbira i javorovog sirupa, a sve u konsultaciji sa doktorom naturopatije. Tokom suđenja, odbrana je tvrdila da Ezekielovi roditelji nisu bili ni svjesni koliko je njihov sin bolestan. Sa druge strane, tužilaštvo je insistiralo na tome da oni nisu učinili sve što je potrebno kako bi njihov sin dobio potrebnu medicinsku njegu.

Ispostavilo se da je Ezekiel bio bolestan više od 14 dana, a da su David i Collette mislili da je u pitanju obična gripa. Nije pomoglo ni to što im je porodični prijatelj rekao da bi Ezekiel mogao imati meningitis. Dječakova majka Collette je tada čitala informacije o toj bolesti na internetu i zaključila je da njen sin ima virusni, a ne bakterijski meningitis. Sudu je saopšteno da je Collette tada kupila mješavinu ehinacee i time “liječila” Ezekiela. Zvanični izvještaj o djetetovoj smrti pokazao je da je on, ipak, bolovao od bakterijskog meningitisa i neurološke disfunkcije.

Porodica Stephan

Svjedoci su tvrdili da je dan prije smrti dječak bio toliko ukočen da nije mogao sjediti u autu, već je morao da leži na madracu kako bi ga roditelji mogli odvesti u ambulantu naturopatskog doktora. Branilac Shawn Buckley je rekao da nijedan svjedok nije ni pomišljao da je dječaku bila potrebna medicinska njega. Tek kada je prestao da diše, njegovi roditelji su pozvali hitnu pomoć. Dječak je prevezen u bolnicu “Calgary”, gdje je pet dana živio priključen na aparate. Šestog dana su doktori ustanovili da mu je mozak mrtav i skinuli su ga s aparata.

David i Collette su potpuno šokirani optužbama i vjeruju da sud hoće da ih istakne kao ljude koji nisu vakcinisali svoje dijete. No, nije samo Ezekiel bio u pitanju; bračni par Stephan ima još troje djece i nijedno od njih nije vakcinisano.

“Nadamo se da će javnost i zajednica iz ovog suđenja naučiti da svi roditelji treba da se pridržavaju minimalnog standarda njege koju će svako dijete kad-tad zatrebati”, izjavila je sutkinja Weich,“njih dvoje su definitivno voljeli svog sina, ali kao što je naglašeno u uvodnoj i završnoj riječi, ponekad ljubav jednostavno nije dovoljna. Roditelji i dalje moraju da poštuju standarde o njezi koje je postavio krivični zakon.”

Meningitis je upala mozga i membrane kičmene moždine, a njegov uzrok je infekcija. Centri za kontrolu ove bolesti naglašavaju da je dovršavanje preporučenog rasporeda vakcinisanja najefikasniji način za zaštitu roditelja i djeteta od određenih vrsta bakterijskog meningitisa. Prema njihovim izvještajima, danas u svijetu zabilježeno je oko 1.2 miliona slučajeva bakterijskog meningitisa. Ukoliko se ne liječi, bakterijski meningitis u 70% slučajeva može biti fatalan, a jedan od pet preživjelih će se vjerovatno suočiti sa gubitkom sluha, neurološkim invaliditetom ili gubitkom ekstremiteta.

Izvor: Rebel Circus, CBC

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije