KulturaRadoznala Lola

100.000 zabranjenih knjiga pretvoreno u repliku Parthenona

Ko jednom vidi uživo veličanstveni Parthenon u Grčkoj pamtiće to do kraja života. Kada se popnete do njega, imate osjećaj da ste se vratili hiljade i hiljade godine unatrag i da sitnim bijelim šljunkom Acropolisa šetate stranicama istorije. No, da…

Vesna Drakulic

Ko jednom vidi uživo veličanstveni Parthenon u Grčkoj pamtiće to do kraja života. Kada se popnete do njega, imate osjećaj da ste se vratili hiljade i hiljade godine unatrag i da sitnim bijelim šljunkom Acropolisa šetate stranicama istorije.

No, da li ste znali da je grčki Parthenon dobio svoju repliku u njemačkom gradu Kassel i to ne od građevinskog materijala, već od zabranjenih knjiga? Da, dobro ste pročitali, argentinska konceptualna umjetnica Marta Minujin je od 100.000 zabranjenih knjiga napravila repliku Parthenona i postavila je na umjetničkom festivalu “Documenta 14”. Gradnja još uvijek traje, a Marta je pozvala sve posjetioce festivala da sa sobom nastave donositi knjige koja će postati dio građevine pod nazivom “Parthenon of Books”.

U saradnji sa studentima Univerziteta “Kassel” Marta je identifikovala 170 knjiga iz cijelog svijeta koje su nekada bile zabranjene ili su još uvijek u nekim zemljama, dok se u drugima slobodno čitaju. Tada je pozvala javnost da doniraju te knjige, umotavala ih u zaštitnu plastiku i od njih stvarala repliku Parthenona. Poenta? Marta je željela da stavljanjem cenzurisanih pisanih materijala u “Parthenon of Books” javnost razmisli o tome kolika je uloga politike u pokušaju uticaja na ljudsko razmišljanje. “Parthenon of Books” se nalazi na mjestu gdje su nacisti spalili 2.000 knjiga u sklopu takozvane akcije protiv nenjemačkog duha. To je snažan podsjetnik na činjenicu da je pisana riječ kroz istoriju stalno bila cenzurisana.

No, ovo nije prvi put da je “Parthenon of Books” ugledao svjetlost dana. Marta je 1983. godine na trgu u Buenos Airesu podigla 25.000 knjiga zabranjenih od strane argentinske vojske. Na ovoj novoj replici Parthenona u Njemačkoj umjetnica je radila od oktobra 2016. godine, a zvanično otkrivanje je bilo u junu 2017. Posjetioci će ovu neobičnu građevinu moći razgledati sve do septembra 2017. godine, a ukoliko niste u prilici otići do Kassela kliknite na galeriju fotografija i pogledajte kako izgleda veličanstveni “Parthenon of Books”.

Mymodernmet.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije