MjestaRadoznala Lola

Kanjon Nevidio raj za avanturiste: Za njega vam je potrebna petlja!

Kanjon Nevidio je smješten u podnožju južnog dijela Durmitora u Dobrom Dolu i neposrednoj blizini magistralnog puta Žabljak – Šavnik. Svojom divljom ljepotom i misteriožnošću plijeni pažnju mnogih, pa kao takav slovi za jedan od najtajanstvenijih i najneprohodnijih kanjona u…

Nataša Mihajlović

Kanjon Nevidio je smješten u podnožju južnog dijela Durmitora u Dobrom Dolu i neposrednoj blizini magistralnog puta Žabljak – Šavnik. Svojom divljom ljepotom i misteriožnošću plijeni pažnju mnogih, pa kao takav slovi za jedan od najtajanstvenijih i najneprohodnijih kanjona u Evropi.

Lokalno stanovništvo ga zove još i “Neviđbog”, ime koje sasvim opravdano nosi zbog toga što je veći dio kanjona u vječitoj sjenci, jer rijeka Komarnica naprasno nestaje u neobično uklesani ulaz i nemoguće ju je vidjeti sve dok ne zakoračite u dubine Nevidija.

Kažu da je okolina ulaza jedna od najljepših u tom kraju, a toj ljepoti doprinose i lednička jezera, ali i selo Pošćenje koje je ujedno najstarije naselje na Durmitoru i bilo je centar srednjovjekovne župe Komarnice.

Foto: tarasportrafting.com

Sve do sredine dvadesetog vijeka ovaj kanjon je bio misterija za mnoge mještane i putnike namjernike. Davne 1965. godine, nakon nekoliko pokušaja osvojili su ga planinari iz Nikšića i to sa vrlo oskudnom opremom, čime su konačno uspjeli da razbiju mit o njegovoj nesavladivosti. Od tada pa do danas, kroz ovaj kanjon svake godine prođe više od dvije hiljade domaćih i stranih turista, koji znatiželjni da otkriju njegove tajne uglavnom ostaju zapanjeni njegovom divljom ljepotom i neukrotivosti.

Dubina kanjona iznosi čak 400 metara, a dužina oko 4 km, dok su pojedini prolazi manji od jednog metra, pa se tako nebo skoro i ne vidi. Uski i tamni prolazi, kaskade, vodopadi, klizave i oštre stijene, lavirinti i brzaci malo koga ostavljaju ravnodušnim, pa tako ukoliko niste odvažni da se upustite u otkrivanje tajni Nevidija, već nakon 500 metara se možete vratiti nazad. Nakon toga, slijedi skok sa stijene visoke šest metara i tada počinje prava adrenalinska avantura, a povratak na početak je nemoguć, jedino što vam preostaje je da stisnete zube i nastavite svoj put kroz lavirinte ovog ćudljivog kanjona.

Foto: tararaft.com

Temperatura vode iznosi samo pet stepeni, tokom prolaska povremeno će vas zapljuskivati jaki bukovi, a bićete primorani da na nekim dijelovima i kratko zaronite kako biste prošli neke od prepreka koje vas čekaju u Nevidiju. Tokom tročasovne avanture izgubićete pojam o vremenu, pa će vam se učiniti kao da ste cijelu vječnost proveli u njegovim dubinama, pogotovo kada dođete do najužeg dijela gdje se nebo skoro ne vidi. Brzaci Komarnice povremeno će prekidati nestvarnu tišinu, a  skok po skok, korak po korak, doći ćete do jedne od najuzbudljivijih dionica, a to je skok sa stijene visoke čak 11 metara, no, ukoliko niste dovoljno hrabri za tako nešto tu je i alternativno rješenje, spuštanje niz uže okolnim putem. Ubrzo nakon toga doći ćete do još jedne nešto jednostavnije prepreke i tu je izlaz iz kanjona odakle vas markirana staza vodi do početne tačke odakle ste krenuli na ovu uzbudljivu avanturu.

Svako ko je barem jednom bio gost Nevidija kaže da je prolazak kroz kanjon  neprocjenjivo iskustvo i da se sve vrijeme nakon izlaska smjenjuju osjećaj ponosa i zadovoljstva, uz napomenu da je za osvajanje kanjona Nevidio zaista potrebna “petlja”.

Ulazak u kanjon je dozvoljen samo ljeti kada je vodostaj nizak i uz obavezno prisustvo vodiča, a prolaz traje od tri do četiri sata, međutim, to zavisi i od vas i vaše fizičke izdržljivosti.

Cijena prolaska kroz kanjon varira od kluba do kluba, a najčešće iznosi oko 100 evra. U cijenu je uračunata sva potrebna oprema (cipele, neoprensko odjelo, kaciga, čarape), kao i ručak na kraju ove avanture.

Kako izgleda adrenalinska avantura kroz kanjon Nevidio najbolje će vam dočarati snimak u prilogu, nakon kojeg možete sami da procijenite da li ste dovoljno hrabri za otrkrivanje svih tajni koje u sebi krije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije