LjudiRadoznala Lola

Ima 101 godinu, trči, vozi bicikl i osvaja zlato na takmičenjima

Rođena je 1916. godine i nedavno je trčala na stazama dugačkim 50 i 100 metara na državnim takmičenjima za seniore u Birminghamu, Alabami! Njeno ime je Julia Hawkins i da, dobro ste pročitali – iako ima 101 godinu ova simpatična…

Vesna Drakulic

Rođena je 1916. godine i nedavno je trčala na stazama dugačkim 50 i 100 metara na državnim takmičenjima za seniore u Birminghamu, Alabami! Njeno ime je Julia Hawkins i da, dobro ste pročitali – iako ima 101 godinu ova simpatična bakica je pobijedila mlađe od sebe na utrci i zaradila nadimak “Uragan” Hawkins!

Julia već godinama neumorno vozi bicikl na državnim takmičenjima, ali nikada nije ni pomišljala da trči. Na to su je nagovorila djeca jer su vjerovali da ona to može – i bili su u pravu.

“Uragan” Julia je odrasla u Ponchatoulai i udala se za svog momka iz studentskih dana Murraya Hawkinsa i to preko telefona, dok je on u Pearl Harboru radio za mornaricu. Samoj sebi je za svadbu poklonila bicikl. Kada joj se suprug napokon vratio, kupili su zemljište u Baton Rougeu, napravili kuću i othranili četvero djece.

Julia i Murray Hawkins

U 75. godini života ova vitalna bakica počela je da vozi bicikl na takmičenjima za seniore. Svakog dana bi prešla deset kilometara po komšiluku okrećući pedale kako bi ostala u dobroj formi. Na prvom državnom takmičenju za seniore u San Antoniu osvojila je brončanu medalju, a kasnije se okitila i zlatom na takmičenjima u Tucsonu, Arizoni i Orlandu, Floridi. I tada su 2016. godine njena djeca odlučila da je prijave za utrke na državnom takmičenju.

“Nisam znala koliko daleko i brzo mogu da trčim, ali sam shvatila da mnogi ljudi mojih godina ne mogu da trče. I tada sam pomislila da možda mogu biti dobra u tome”, otvoreno priča Julia.

Julia “Uragan” Hawkins svakog dana vozi bicikl desetak kilometara

I tu nije kraj, “Uragan” Hawkins planira da trči još jednom na “USA Track and Field Masters Outdoor Championships”. Dotad će vrijedno trenirati sa osmijehom na licu, voziti bicikl i uzgajati bonsai drvca.

“U mojim godinama ne postaješ bolji, već gori”, objašnjava Julia i naglašava da postoji nekoliko stvari kojih se trebate pridržavati u životu kako biste bili srećni i zdravi. Pitate se o čemu se tačno radi? Stojednogodišnja Julia je odlučila da ih podijeli sa svim ženama koje žele da znaju.

Dobar muškarac. “Jedan od najboljih savjeta koje vam mogu dati je da se udate za dobrog muškarca. Mislim da je meni bilo predivno i nevjerovatno.”

Vodite računa o sebi. Julia nikad nije pušila, ni pila. Dobro je jela, izbjegavala je crveno meso i pila mnogo mlijeka. Njena omiljena hrana su salata, rakovi i kokice, a ne voli pržena jela.

Radite nešto. Julia održava baštu, posprema kuću i već decenijama je vjerna svom hobiju – uzgajanju bonsai drvca.

Vježbajte. “Zaista vam preporučujem da, kako starite, nastavite biti aktivni i fizički i psihički.”

S obzirom na to da ova divna bakica već uveliko gazi kroz 101 godinu svog života, vrijedi je poslušati, zar ne?

Izvor: The Advocate

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije