MjestaRadoznala Lola

Najljepša izletišta sjeverne BiH – mjesta koja ne smijete da zaobiđete

Sjeverni dio Bosne i Hercegovine je jedinstveno lijep krajolik. Na ovom području dodiruju se obodi prostranih nizija i počeci strmih planina, spajaju se spore, tople, ravničarske rijeke sa brzim, planinskim, bistrim tokovima, te zajedno stvaraju prirodu idealnu za kratke ili…

Ivana Simikić

Sjeverni dio Bosne i Hercegovine je jedinstveno lijep krajolik. Na ovom području dodiruju se obodi prostranih nizija i počeci strmih planina, spajaju se spore, tople, ravničarske rijeke sa brzim, planinskim, bistrim tokovima, te zajedno stvaraju prirodu idealnu za kratke ili duge izlete.

Ako živite na ovim prostorima, to već sigurno znate. Ako ćete ovog ljeta samo proći kroz njih na putu ka moru, obavezno zastanite, napravite pauzu za roštilj na otvorenom ili izdvojite cijeli jedan dan za ugođaj koji krcate plaže i turistički centri ipak ne mogu da vam ponude. Ukoliko ste, pak, u posjeti dugoj barem nekoliko dana, obavezno odvojite jedan od njih za hedonizam u prirodi.

Donosimo vam kratak pregled najpoznatijih izletišta u blizini velikih gradova i najprometnijih puteva, a vi odaberite mjesto koje vam najbolje odgovara za kvalitetnu pauzu u putovanju ili bijeg iz gradske vreline.

Najprije, dva preduslova: priprema i pažnja

Da biste uživali u roštiljanju na bilo kojoj od ovih lokacija, biće vam, naravno, potreban roštilj, meso, salata i drugi neizostavni sastojci pravog izleta u prirodu. Dobar izbor za kupovinu su Tropic centri, koji se, srećom, nalaze u blizini svih ispod navedenih gradova. Tu možete da pronađete različite tipove roštilja, kao i raznovrsnu ponudu roštiljskog mesa, pripremljenih i svježih salata, tako da sve potrepštine možete da nabavite na jednom mjestu i još smanjite troškove.

Drugi preduslov jeste da se dodatno informišete o lokaciji koju ste odabrali i da brinete o njoj. Kada su u pitanju uređena gradska izletišta, roštiljanje na tim lokacijama je u pravilu dopušteno, ali bi za sve ostale lokacije koje vam se dopadnu trebalo da provjerite smijete li na njima paliti vatru. Koje god mjesto odabrali, svakako vodite računa o tome da vatru kontrolišete i sigurno ugasite po završetku, a za sobom pokupite otpatke, kako bismo sačuvali prirodu kojom se ovo područje s razlogom ponosi.

Bijeljina

Skoro pa gdje god da maknete u blizini Bijeljine, pronaći ćete mjesto pogodno za roštiljanje i odmor. Obale Save i Drine krcate su pogodnim lokacijama uz same rijeke, pa nije teško pronaći mjesto na kojem možete raspaliti roštilj i rashladiti se pored bistre vode, u miru i bez mnogo osoba oko vas. Ukoliko vas ipak privlače lokacije sa više posjetilaca, pokušajte sa onima poput vikend-naselja Amajlije na obali Drine ili Sportsko-rekreativnog izletišta Ljeljenča u istoimenom mjestašcetu – neće vas razočarati, vjerujte.

Posavina

Magistralni put koji povezuje istok i zapad sjevernog dijela BiH ide samo nekoliko kilometara ili desetina kilometara od obale Save. Kako je Sava topla i spora rijeka, a njene obale uglavnom ravne i pristupačne, imate mnoštvo mogućnosti da, recimo, u blizini Bosanskog Broda skrenete nakratko sa svoje rute i počastite sebe predahom i zakuskom na obali jedne od naših najljepših rijeka.

Banjaluka

Banjaluka nema Savu i Drinu, ali ima Vrbas i Vrbanju – i baš na obalama ovih rijeka nalaze se brojne lokacije u samom gradu ili na njegovim obodima gdje se može roštiljati. Prije nego što uskočite u vodu, imajte na umu da je Vrbas planinska rijeka, pa ono što je jednim kupačima dovoljno toplo za kupanje ne mora nužno da bude odgovarajuća temperatura vode i za ostale. Lijepa mjesta pored vode mogu se pronaći i u obližnim mjestima, kao što su Karanovac ili Krupa na Vrbasu.

Ako biste umjesto nivoa vode ipak radije neko šumsko uzvišenje, tu su Banj brdo, Trešnjik i Šibovi, gdje možete da uživate u gustom hladu, svježijem vazduhu i podjednako lijepom okruženju.

Prijedor

Malo je planinskih izletišta koja nude kombinaciju prirodnih ljepota i istorijskog bogatstva poput Mrakovice, vrha planine Kozare koji je decenijama svim Prijedorčanima omiljeno mjesto za bijeg u zelenilo. Sličnog tipa je i izletište na Pašincu, dok ne nedostaje i onih koja su u blizini velikih vodenih površina. Tako su Eko-centar Ljekarice, jezero na Gradini i obala Sane često prvi izbor mnogih lokalaca, ali i posjetilaca ovog lijepog kraja.

Jajce

U redu, ovo nije sjever Bosne i Hercegovine, priznajemo. Ali Jajce je toliko lijep grad sa toliko lijepom okolinom da vrijedi malo više skrenuti sa puta ili se prosto otisnuti nešto južnije. Uz predivnu starinsku arhitekturu i impresivni vodopad u samom centru grada, tu su i mnoge divne lokacije za uživanje u prirodi izvan samog Jajca. Pri tome svakako prednjače izletišta na obalama Velikog i Malog plivskog jezera, a zajedno sa gradom i rijekom Plivom obezbjeđuju raznovrsno iskustvo za svakog ljubitelja prirode, istorije, ali i dobre hrane.

Sigurno nismo uspjeli da ovdje navedemo sva lijepa izletišta, pa nam slobodno pošaljite svoje preporuke.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije