PojaveRadoznala Lola

Koliko je zagrljaj važan za prijevremeno rođene bebe?

Da li ste se ikada susreli sa kritikama drugih ljudi zbog toga što stalno grlite i nosite svoje dijete?

Vesna Drakulic

Ukoliko potvrdno klimate glavom, onda će vas obradovati istraživanje dječije bolnice iz Ohaja, koje je pokazalo da je za bebe veoma dobro da dobiju što više zagrljaja. Što ih više budete grlili njihov mozak će se bolje razvijati!

U istraživanju je učestvovalo 125 beba od kojih su neke rođene prije vremena. Rezultati su pokazali da su prijevremeno rođene bebe slabije reagovale na pažnju koja im je pružena, od djece koja su na svijet došla sa punih devet mjeseci. No, ukoliko su duže vrijeme bili izloženi nježnom fizičkom kontaktu bebice na neonatalnoj intenzivnoj njezi su bolje reagovale na dodir. Nasuprot tome, bolne medicinske procedure koje su prijevremeno rođene bebe morale da izdrže dovele su do toga da su one slabije reagovale na kasnije nježne dodire. Nisu pomogali ni lijekovi protiv bolova.

“Nadali smo se da će pozitivna iskustva sa dodirima u bolnici pomoći bebicama da taj nježni fizički kontakt prepoznaju i kod kuće”, otkriva doktorica Nathalie Maitre i dodaje: “No, bili smo veoma iznenađeni kada je ovo istraživanje pokazalo da ukoliko bebe prvo osjete bol to može mnogo uticati na njihov osjećaj nježnog dodira.”

Na osnovu ovog istraživanja, doktorica Maitre i njene kolege sada tragaju za novim načinima kojima će bebama na neonatalnoj intenzivnoj njezi obezbjediti pozitivno iskustvo dodira. Pored toga, oni istražuju kako reakcija bebinog mozga na dodir djeluje na njegovo reagovanje na ljudski glas.

U svakom slučaju, doktorica Maitre naglašava da je veoma važno da roditelji grle i nose svoju djecu koja u najranijoj dobi moraju proći kroz teške medicinske procedure.

“Kada roditelji nisu u prilici da grle i nose svoje dijete u bolnici, trebalo bi da na raspolaganju budu profesionalni fizički terapeuti koji će bebicama pružiti pažljivo isplanirano iskustvo dodira”, izjavila je doktorica Maitre.

Ljubav je veoma važna za razvoj mozga i zato slobodno mazite i grlite svoje bebe kad god to poželite. Direktan dodir sa kožom njihovih roditelja pomoći će prijevremeno rođenim bebicama da na nježne zagrljaje reaguju isto kao i mališani rođeni sa punih devet mjeseci.

Izvor: Newsner, Science Daily

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije