LjudiRadoznala Lola

Ljubavna priča logorašice i njenog spasioca

John Mackay je imao samo 23 godine kada je iz pakla logora Aušvic spasio dvadesetogodišnju Edith Steiner i nije ni slutio da će mu taj plemeniti čin promijeniti život iz korijena. Edith, poznatija pod nadimkom Eci, bila je Jevrejka iz…

Vesna Drakulic

John Mackay je imao samo 23 godine kada je iz pakla logora Aušvic spasio dvadesetogodišnju Edith Steiner i nije ni slutio da će mu taj plemeniti čin promijeniti život iz korijena.

Edith, poznatija pod nadimkom Eci, bila je Jevrejka iz Mađarske koja je u stravičnom paklu plinske komore u logoru Aušvic izgubila 39 članova porodice. Preživjele su jedino ona i njena majka koje su tog dana odvedene na prisilni rad. Punih šest užasnih mjeseci svakog su dana bile u opasnosti od pogubljenja, a da situacija bude još gora, Eci i njena majka bile su u Aušvicu u isto vrijeme kada je njime harao ozloglašeni doktor Josef Mengele, kojeg je istorija upamtila kao takozvanog “anđela smrti” zbog njegovih sadističkih eksperimenata nad logorašima.

John je Eci spasio od sigurne smrti, Photo Credit: Wullie Marr/HPR

John Mackay je na samom početku Drugog svjetskog rata zarobljen u Sjevernoj Africi i odveden u zatvor u Italiji. On i njegov prijatelj uspjeli su da se preruše u italijanske vojnike i pobjegnu iz te stravične tamnice. Punih 18 mjeseci bježali su od vučjih ralja i zarobljeništva i kada su napokon izbjegli svaku opasnost dobrovoljno su se prijavili u jedinicu škotskih komandosa. Godine 1944. John i ostali vojnici naišli su na kolonu zarobljenih Jevreja koje su nacistički čuvari tjerali iz Aušvica u drugi koncentracioni logor. Johnova jedinica je uspjela da spasi nesrećne logoraše, a među njima je bila i prelijepa mlada Mađarica Eci.

John i Eci vjenčali su se 1946. godine, Photo Credit: Wullie Marr/HPR

Kako bi proslavili oslobađanje logoraša, vojnici su organizovali ples u njihovu čast i tu je John prvi put ugledao Eci. Mnogo mu se svidjela, no bio je isuviše stidljiv da je zamoli za ples pa je poslao svog prijatelja da je pita da li bi plesala s njim. Mlada Eci je po istom prijatelju poručila da ako John želi da pleše s njom, mora sam da je pita. Čuvši to, John je skupio hrabrost i prišao joj, a taj prvi ples označio je početak predivne ljubavne priče koja je trajala više od 70 godina!

John i Eci sa kćerkom Sharon i sinom Peterom, Photo Credit: Wullie Marr/HPR

John i Eci su se vjenčali 17. jula 1946. godine i odselili u njegovu rodnu Škotsku gdje su otvorili hotel “Atholl Arms” u Pitlochryju. Iz njihove velike ljubavi na svijet su stigli kćerka Sharon i sin Peter, zahvaljujući kojima je bračni par Mackay imao sedam unučadi i pet praunučadi. Kada je starost zakucala na vrata, prvo je Eci otišla u starački dom, a godinu dana kasnije pridružio joj se i John.

John i Eci su se voljeli više od 70 godina, Photo Credit: Wullie Marr/HPR

Svakog dana John bi provjeravao da li je njegova supruga dobro i jedno drugo su uvijek zvali “dragi” i “draga”. Kada bi ih neko upitao za savjet u vezi ljubavi, njih dvoje bi svim parovima govorili da budu romantični tokom cijele godine, a ne samo na Dan zaljubljenih. Nažalost, tri sedmice prije njihove 71. godišnjice braka Eci je preminula u 92. godini života. I u zadnjim trenucima života njen John je bio uz nju.

Izvor: Deadline News, Bored Panda

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije