PorodicaPraktična Lola

Kako sam se borila sa poremećajem u ishrani tokom trudnoće

Poremećaji u ishrani nisu dobri ni u kojoj životnoj dobi i iako neki misle da su većina bolesnika tinejdžeri, vjerujte da se ta borba zna nastaviti i mnogo godina nakon puberteta. To vrlo dobro zna Summer O’Shea, majka dvojice dječaka…

Vesna Drakulic

Poremećaji u ishrani nisu dobri ni u kojoj životnoj dobi i iako neki misle da su većina bolesnika tinejdžeri, vjerujte da se ta borba zna nastaviti i mnogo godina nakon puberteta. To vrlo dobro zna Summer O’Shea, majka dvojice dječaka koja se još od tinejdžerskih dana bori sa poremećajem u ishrani. Sa 22 godine je prvi put otišla na grupno savjetovanje i tu je čula jednu majku kako priznaje da povrati sve što pojede i iako zbog toga osjeća ogromnu krivicu, ne može se zaustaviti. Njena priča je mnogo naljutila Summer i sama sebi je rekla da se mora sabrati prije nego što rodi. No, deset godina kasnije po prvi put je ostala u drugom stanju, a još uvijek se nije izborila sa svojim unutrašnjim demonima kada je u pitanju ishrana.

“Čak i kada je beba rasla u mom stomaku, ja sam se borila sa potrebom da povraćam poslije svakog obroka. Više me je brinula hrana u mom želucu nego dijete u mojoj maternici i osjećala sam užasan strah, krivicu i sram zbog toga. Mrzila sam samu sebe, mislila sam da sam najgora osoba na kugli zemaljskoj i da ću platiti pobačajem, rođenjem bolesnog djeteta ili prokletstvom zato što sam sama sebi bila važnija od bebe”, priznaje Summer.

Tih punih devet mjeseci Summer je svakog dana prolazila kroz iste muke i vjerovala je da ne zaslužuje svoju bebu i da ne treba biti srećna. Svjesna je toga da će nekima ovo zvučati ludo, ali ona je u svom srcu duboko vjerovala da će njena beba nadjačati svaku zavisnost i da će se sve samo od sebe riješiti. No, nakon porođaja, sve je postalo još gore – Summer je bila užasno opterećena time da smrša što prije i ta želja je nadjačala brigu za zdravlje njene bebe.

Vjerovali ili ne, ova priča ipak ima koliko – toliko srećan kraj. Nakon skoro 20 godina borbe sa poremećajem u ishrani, Summer je uspjela u tome da se barem malo oporavi i prestane razmišljati o svakom gramu. Kako? Shvatila je koliko je važno da svoju energiju usmjeri tamo gdje je najpotrebnija.

“Uvijek sam imala malo energije i to se nije promijenilo, pogotovo sada kad jurim za dva mala dječaka, radim honorarno i održavam sve u kući. Moj problem sa hranom se polako izgubio, a energiju koju sam godinama trošila na to, sada usmjeravam na mnogo važnije stvari u životu”, otvoreno priča Summer i dodaje da borba i dalje traje, no sada je svjesnija toga šta joj je važno. I dalje čuje glas upozorenja tokom obroka i u prodavnici hrane. Srce joj počne ubrzano kucati kada osjeti miris svježih krofni. U stomaku joj se i dalje sve okreće kada stane na vagu i vidi kilograme koje joj je donijela druga trudnoća i koje možda nikad neće izgubiti. No, sada kada siđe sa vage, Summer više ne povraća već ode u dnevnu sobu, zagrli svoju djecu i uzme muža za ruku. Njena energija je sada potpuno fokusirana na porodicu jer to je ono što joj je sada najvažnije.

Izvor: Scary Mommy

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije