PorodicaPraktična Lola

Naučite dijete da zavoli čitanje: Sedam savjeta za roditelje koji čitaju djeci

Ima li ljepšeg osjećaja za roditelja nego da sa svojim mališanom ušuškano sjedi u fotelji ili leškari u krevetu i čita mu priču za laku noć? To je svakako jedan od najljepših rituala koji mama i tata treba da praktikuju,…

Lola Magazin

Ima li ljepšeg osjećaja za roditelja nego da sa svojim mališanom ušuškano sjedi u fotelji ili leškari u krevetu i čita mu priču za laku noć? To je svakako jedan od najljepših rituala koji mama i tata treba da praktikuju, krajnje jednostavan, ali višestruko značajan.

Prije svega, čitanje knjiga djetetu pred spavanje umiruje dijete i pomaže mu da lakše zaspi. Osim toga, uz knjige dijete nauči mnoštvo jako bitnih stvari – kako da bude tolerantno, darežljivo, druželjubivo, kako da iskontroliše svoje emocije. Kroz čitanje knjiga mališani saznaju kako se rađa prijateljstvo, upoznaju nove riječi, uče gramatiku, dolaze do saznanja o raznim životinjama, biljkama, mjestima, o važnim naučnim činjenicama.

Ovaj nježni večernji ritual jedan je od najvrjednijih poklona koji kao roditelj možete podariti malom djetetu. Stručnjaci koji se bave iscrpnim istraživanjem ove problematike tvrde da djeca kojoj roditelji redovno čitaju knjige lakše savladavaju tehniku čitanja i kasnije u školi lakše postaju uspješni. Čitanje knjiga oplemenjuje djetetov um, razvija njegovu maštu, ukazuje mu na razne mogućnosti i izbore u realnom životu. Osim čitanja najboljih knjiga za djecu pred spavanje, roditelji mogu i na razne druge načine doprinijeti da njihovo dijete postane ljubitelj pisane riječi.

Vodite dijete u biblioteku

Zajedno sa djetetom napravite listu tema koje ga najviše interesuju, a kada primijetite da je mališan pokazao interesovanje za neku novu oblast, na primjer, za određene vrste životinja, za dinosauruse, za avione, kamione, brodove, dodajte te teme na listu. Zatim odvedite dijete u biblioteku i tamo pronađite knjige vezane za teme koje su mu interesantne.

Posjećujte knjižare sa djetetom

Stvorite naviku kod vašeg djeteta da svraća u knjižaru. U knjižari mališan može da prelistava knjige i čita njihove dijelove i ako uočite da mu se neka knjiga baš dopala, kupite je. Tako ćete na jednostavan način usrećiti vašeg mališana i podariti mu najljepši poklon.

Kupujte specijalizovane časopise

Danas u ponudi postoji mnoštvo specijalizovanih časopisa namijenjenih upravo djeci. Zajedno sa djetetom odaberite neki koji ćete redovno kupovati. Takvi časopisi obično izlaze jednom ili dva puta mjesečno, pa će dijete sa nestrpljenjem isčekivati novi broj, a dan kada se on pojavljuje u prodaji za mališana će biti pravi mali praznik.

Uvedite porodični običaj poklanjanja knjiga

Ne mora da bude preterano često, ali na primjer, jednom mjesečno možete kupiti neku knjigu za koju znate da će se svidjeti djetetu i staviti je pred spavanje pod njegov jastuk. Nema tog djeteta koje se neće obradovati kada ispod jastuka pronađe novu slikovnicu, bajku ili ilustrovanu knjigu sa njegovim omiljenim životinjama.

Poklanjajte djetetu knjige u posebnim prilikama. Neka dio poklona za božićne i vaskršnje praznike obavezno bude i neka dobra knjiga. Učite dijete da i ono poklanja drugima knjige, recimo kada ide na rođendane kod drugova iz vrtića.

Čitajte djetetu poeziju

Svakom djetetu niskog kalendarskog uzrasta prijaju rime iz pjesama, pa vašeg mališana možete uspavljivati i recitovanjem ili čitanjem pjesama za djecu. Kako dijete raste, tako proširujte repertoar pjesama koje mu čitate. Postepeno uvodite nove, duže i složenije pjesme.

Oživite junake knjiga

Dok čitate knjigu za laku noć probajte da oživite junake priče. Mjenjajte intonaciju i boju glasa za svakog junaka, a možete i atmosferu u sobi prilagoditi radnji knjige koju čitate, uz pomoć osvjetljenja, fotelja, igračaka i raznih drugih predmeta koji se nalaze u sobi.

Mala djeca obožavaju da glume i imitiraju svoje omiljene likove iz knjiga. Ako im pružite podršku u tome i sami se uključite u njihovu „predstavu“, još više ćete im približiti knjige.

Knjige su važan dio odrastanja

Iz knjiga dijete može naučiti mnoge životne lekcije. Tolerancija, empatija, plemenitost i mnoge druge pozitivne osobine često su glavne karakteristike likova iz dječjih knjiga. Roditeljima će u mnogim situacijama biti lakše da uz pomoć adekvatne knjige djetetu objasne neku konkretnu životnu okolnost, nego da sa njim vode iscrpljujući razgovor na tu temu. Pozitivni primjeri iz bajki, basni i drugog štiva za djecu su mnogobrojni. Mališani će uz pomoć tih primjera lako shvatiti i usvojiti određene modele ponašanja. Daleko lakše nego roditeljskim ubeđivanjem i kritikovanjem.

Dragan Antić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije