KulturaRadoznala Lola

10 snažnih dokumentaraca iz 21. vijeka

“Ovo nije film” (“This is Not a Film”) Iranske vlasti su osudile reditelja Džafara Panahija (Jafar Panahi) za antidržavnu propagandu, tačnije, propagandu protiv režima. Kazna je glasila: šest godina zatvora, 20 godina zabrane snimanja filmova, zabrana napuštanja države i zabrana davanja intervjua ili…

Redakcija

“Ovo nije film” (“This is Not a Film”)

Iranske vlasti su osudile reditelja Džafara Panahija (Jafar Panahi) za antidržavnu propagandu, tačnije, propagandu protiv režima. Kazna je glasila: šest godina zatvora, 20 godina zabrane snimanja filmova, zabrana napuštanja države i zabrana davanja intervjua ili druge vrste medijskog obraćanja.

U kućnom pritvoru, očekujući odluku o svojoj žalbi, Panahi snima sam sebe, svojim iPhone-om. Rezultat je film naslovljen “Ovo nije film”.

Shvatajući da bi presuda značila smrt u svakom smislu, a pogotovo artističku, Panahi se trza i hvata posljednje slamke da bi se izrazio kao stvaralac filmova.On nam priča o svom idućem projektu, objašnjava ideje, priču, čak skicira izgled setova na podu svog stana. Ako ne mogu snimati filmove, mogu ih graditi u mašti svog stana.

Ovo svjedočanstvo opresije i neuništivosti je famozno dospijelo na Kanski filmski festival na USB stiku, sakrivenom u rođendanskoj torti.

“The Look of Silence”

Nakon “The Act of Killing”, Džošua Openhajmer (Joshua Oppenheimer) se ponovo vraća temi genocida u Indoneziji. Kao u prethodnom filmu, on će na jedinstven način ogoliti zlo i ljude koji su ga otjelovili.

Ovaj put, Openhajmer pravi portret čovjeka po imenu Adi, čiji brat je pogubljen u jednom od stravičnih pokolja. Reditelj ovog čovjeka suočava sa mučiteljima i ubicama njegovog brata i stavlja ih licem u lice.

Ovaj film treba gledati kao unutrašnju stranu njegovog svestranog i bolesno razigranog prethodnika, “The Act of Killing”. Iako, u suštini, čine jednu priču, oba filma i te kako zaslužuju da budu među našim preporukama.

“O.J: Made in America”

Ezra Edelmen (Ezra Edelman) je napravio ništa manje nego ep savremene američke kulture. Ovo nije pretjerivanje. Njegov osmosatni dokumentarac o karijeri i sudbini O Džeja Simpsona nije samo biografski film. Prateći Simpsonov uspon kao igrača američkog fudbala, kroz njegovu nejverovatnu popularnost u svijetu televizije i filma, do stravičnih zločina i suđenja koji još uvijek dijele američku naciju na dva jasna dijela – one koji znaju da O Džej nije i one koji znaju da O Džej jeste kriv – Edelman je ocrtao neptunizam sedimentarnih struja američke kulture. Otkrio je njene neuroze, koje, naizgled skrivene, pucaju kada uspiju naći odgovarajuće metafore svog postojanja – a O Džej je definitivno jedna od njih.

Ovo nije samo film, ovo je istorijska studija ravna Šelbi Futovoj (Shelby Foote) istoriji Američkog građanskog rata.

“Bowling for Columbine”

Sa Majklom Murom (Michael Moore), koliko god to nevjerovatno izgledalo kada vidite kako taj čovjek izgleda, dokumentarni film je dobio masovnu privlačnost (da, svjestan sam dvosmislenosti i “više masovnu nego privlačnost” je definitivni penal, pa ga slobodno napucajte). Nekako je Mur uspio uvaliti svoju masovnu pojavu i svoje napadne i iskrene komentare pred kamerom u teme koje su američku javnost, kulturu, politiku i istoriju hvatale direktno za gušu, i tako dokumentarnom filmu dati pažnju i publiku koji su inače rezervisani za ljude poput Majkla Beja (Michael Bay).

Danas je Murov trik izgubio i snagu i publiku. I tužno je gledati čovjeka koji nema više od jednog trika, kako svoju tačku ponavlja i ponavlja, znajući ili možda stvarno ne, da je konjić odavno cviknuo.

Ali, “Bowling for Columbine” je bio šok. Onoliko koliko su šokantni bili i događaji koji su ga izazvali.

Pucnjave u srednjim školama, masakri djece nad djecom, činjenica da na svakom ćošku bilo ko može postati ponosni vlasnik vatrenog oružja i odgovarajuće municije, u zemlji u kojoj ni uputstva za upotrebu obuće nisu tako nategnuta potreba, pitanje ustava, njegovih amandmana, kulture i pop-kulture zasnovanih na nasilju – sve ovo staje u pametne nasrtaje brbljivog debeljka, koji je, uz sve to, uspio osramotiti i razobličiti i zlo Jude Ben-Hura, vječitog pravednika, i pokazati nam da Juda nikad nije mogao biti ništa drugo nego razulareni Rimljanin.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije