PorodicaPraktična Lola

Tri eksperimenta za razbijanje dosade na raspustu

Jedan od odličnih načina da se prekrati vreme tokom raspusta, a da dete pri tome nešto korisno nauči jesu i kućni eksperimenti. Sve ono što deca uče na časovima fizike, hemije, sveta oko nas nema mnogo svrhe ako to ne…

Redakcija

Jedan od odličnih načina da se prekrati vreme tokom raspusta, a da dete pri tome nešto korisno nauči jesu i kućni eksperimenti. Sve ono što deca uče na časovima fizike, hemije, sveta oko nas nema mnogo svrhe ako to ne isprobaju u praksi. Naravno da u školi nema ni vremena ni sredstava da se baš svaka lekcija praktično demonstrira, ali zato je to sve moguće uraditi kod kuće. Kreativni centar predstavio je niz izdanja koja su namenjena upravo tome da decu kroz neke prirodne pojave sprovedu na zabavan način. Edicija Mali kućni ogledi ima čak četiri nastavka, a mi smo iz poslednjeg izdvojili tri eksperimenta koje možete kod kuće isprobati.

Ova edicija ima nekoliko sjajnih prednosti. Svaki ogled je opisan na po jednoj strani, kratko, ali vrlo jasno. Za njihovo izvođenje nije potrebno mnogo vremena ni sredstava, a mogu ih izvoditi deca sama ili uz pomoć roditelja. Knjige su namenjene deci uzrasta od 8 do 14 godina pa su zato odličan uvod u prve časove fizike i hemije, ali i sjajan način da se neke potpuno prirodne pojave deci približe kroz svakodnevne životne situacije.

Presavjanje papira

List papira lako se presavija. Proveri koliko puta možeš da ga presaviješ. Zatim pokušaj isto s papirima različite veličine.

Potreban pribor: listovi papira različite veličine

Presavij svaki list papira onoliko puta koliko je to moguće.
Zabeleži broj presavijanja.

Šta će se dogoditi

Svaki od listova papira presavićeš najviše sedam puta.

Razlog

Listovi papira presavijanjem grade višeslojni oblik. Kada se papir presavije više puta, broj slojeva toliko je veliki da onemogućava dalje savijanje. Čak i tanak papir veoma se teško savija kada se broj slojeva poveća na više od sto, što se događa posle sedam savijanja.

Kako se pije na slamku

Vazduh zauzima prostor iako se ne vidi. To se lako može utvrditi ogledom.

Potreban pribor: staklena flašica, slamka, malo testa kojim možeš da zatvoriš otvor oko slamke, voda

Napuni staklenu flašicu vodom.
Ubaci slamku i povuci gutljaj.
Oko slamke stavi testo, tako da vazduh ne može da ulazi.
Pokušaj sad da povučeš gutljaj kroz slamku.

Šta će se dogoditi

Kada je flašica otvorena, lako se pije kroz slamku, ali kada se flašica zatvori, voda ne može da se povuče kroz slamku.

Razlog

Iznad tečnosti u flašici nalazi se vazduh. Kad povučeš gutljaj, tečnost iz flašice prolazi kroz slamku, a okolni vazduh ulazi u flašicu i popunjava prostor popijene tečnosti. Kada je flašica zatvorena, vazduh ne može da uđe, a bez pritiska vazduha tečnost ne može da izađe. Zato nećeš uspeti da popiješ vodu.

Voda na vrtešci

Voda iz čaše lako može da se prospe čim se malo zadrma. Ispitaj šta se događa s vodom ako se čaša mnogo jače zavrti.

Potreban pribor: plastična čaša, voda, kanap

1. Izbuši rupe na vrhu plastične čaše, jednu naspram druge, i provuci kroz njih krajeve kanapa. .
2. Napuni čašu vodom, pa podigni čašu za kanap kao da je ručka i brzo je zavrti.

Šta će se dogoditi

Voda se neće prosuti iz čaše.

Razlog

Voda se nije prosula jer je centrifugalna sila delovala od ruke koja vrti ka dnu čaše, pa ju je praktično gurala u čašu.

Zelenaucionica.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije