FeminizamHrabra Lola

Charlize Theron, glumica koja nije podnosila da igra nečije žene i djevojke

Nije slučajnost to što je samo režiserka Patty Jenkins vidjela Charlize kao glumicu, a ne kao skup lijepih dijelova tijela. Na audiciji za film Monster testirala je Kate Winslet, Heather Graham, Brittany Murphy i Kate Beckinsale, ali otkad je vidjela Charlize u filmu The Devil’s Advocate,…

Ivana Simikić

Nije slučajnost to što je samo režiserka Patty Jenkins vidjela Charlize kao glumicu, a ne kao skup lijepih dijelova tijela. Na audiciji za film Monster testirala je Kate Winslet, Heather Graham, Brittany Murphy i Kate Beckinsale, ali otkad je vidjela Charlize u filmu The Devil’s Advocate, znala je da je uloga njena.

Za ovu ulogu dobila je Oskara, a njena cijena je naglo porasla na 10 miliona dolara za fotografiju. Uloga joj je donijela i konstantnu borbu sa novinarima, kojima nikako nije bilo jasno kako lijepa, zgodna žena može biti toliko hrabra da se ugoji i uništi svoju ljepotu zarad uloge.

Njena uloga bila je mnogo više od pukog debljanja, iako je transformacija jedne od najpoželjnijih žena na svijetu odjeknula u medijima.

“Ljudi su govorili da ne bi trebalo da me učine ružnom. Zajebite to. Nisam radila na ovom liku tako što sam prvo promijenila izgled. Nakon što sam pročitala sve u vezi nje, ona je bila u mom tijelu, a ja u njenom”, rekla je Charlize Theron u intervjuu za The New Yorker.

“Njeno tijelo je bilo takvo jer je rodila dijete u 13. godini. Bila je beskućnica i jela šta god je stigla, a većinom je to bilo čisto smeće. Zbog toga su joj koža, zubi i oči izgledali tako kako jesu”, dodala je.

U trenucima kada se novinari nisu bavili dijetama na koje mora ići kako bi se uvukla u haljinu za dodjelu Oskara, povezivali su ovu surovu ulogu sa teškim djetinjstvom i smrću njenog oca. Čak je i njen govor na dodjeli Oskara, u kome se zahvalila majci na svemu što je uradila za nju, protumačen kao šifra upućena majci, koja se odnosi na ubistvo oca.

Nakon što je zaradila dovoljno novca, počela je da odbija svaku medijsku pažnju. Recimo, napustila je intervju u Rimu kada su joj po ko zna koji put postavili pitanje o tome kako je morala biti ružna u filmu Monster. Prilikom drugog intervjua se zbog slične stvari počela derati na novinara i pitala ga šta će napisati.

“Charlize Theron je i dalje kučka”, dala mu je ideju.

Gomila sličnih situacija je stvorila novu etiketu za nju – kučka. Vamp žena je ostarila, kul djevojka je nestala, a Charlize Theron se transformisala u kučku. Jedan od razloga za tu etiketu jeste i privatni život koji je držala što dalje od javnosti. Bez ikakvih problema se fotografisala gola, ali magazinima nije davala materijala za tekst. Izbjegavala je holivudske žurke na koje su dolazili paparazzi, a sa svojim momcima nije izlazila u javnost.

“Tužno je to što si duže u ovom poslu, to je teže da ljude zadržiš u bioskopu i natjeraš ih da ne gledaju tvoj izgled. Možda zbog toga pokušavam sačuvati svoj privatni život i nemam strpljenja za fotografe koji me salijeću”, rekla je u razgovoru za magazin Vogue 2007. godine.

Kada je 2012. godine usvojila sina, nije prodala tu priču i fotografije medijima. Nije postavljala njegove fotografije, kao ni fotografije djevojčice koju je usvojila tri godine nakon toga, na društvene mreže. Trudila se da svede na minimum situacije u kojima ih fotografi mogu snimiti. Kada je 2014. godine počela da se zabavlja sa Seanom Pennom, shvatila je da javnost toj vezi pridaje mnogo više pažnje nego njenim ranijim ljubavima.

“Volim ga jer jedno drugom činimo život boljim, ali on ne ispunjava prazninu u meni, niti ja ispunjavam prazninu u njemu. mi smo dvije zdrave osobe koje zajednično vrijeme provode na sjajne način i to je ono što je bitno”, rekla je za Esquire.

Mediji su sve više pitanja postavljali o njenoj vezi i djeci, a ne o glumi, a njeno odbijanje da dijeli svoju intimu se tumačilo kao sebično i snobovski. To joj je donijelo mogućnost da bira uloge, i sada su to bile žene koje su smatrane ledenim kraljivama i karakteri koje nije bilo lako voljeti. Više nije bila kučka, za nju se počeo koristiti termin broad, kojim se označavala žena (a ne djevojka), holivudska glumica poput Katharine Hepburn, Bette Davis, Mae West, koja je svoje fizičke i intelektualne ljepote nosila sa velikim samopouzdanjem. One nisu fine i ne trpe ništa tokom snimanja. Obavljaju posao, ali pod svojim uslovima.

Ovaj termin najbolje su opisali Abbi Jacobson i Ilana Glazer:

“To je potpuna žena. Zna ko je ona, šta hoće i radi najbolje što može.”

Nije njena krivica što ima prelijepo lice i sjajno tijelo, što je jedini način da žena uspije u Holivudu. Međutim, da bi se cijeli taj sistem urušio potrebno je mnogo više od odbijanja da se ponašaš po pravilima, igraš ulogu kučke, a zatim dobiješ broad etiketu i pokažeš da se žena od 40 godina i te kako može boriti.

Iako broad povezuju sa ženskom verzijom muškaraca, jer je zaboga samo njima dozvoljeno da igraju po svojim pravilima, samo muškarci smiju ostariti u Holivudu. Žene, čak i ako su prelijepe poput Charlize Theron, jednostavno nestanu iz javnog života i sa velikih ekrana. Da biste pobijedili Holivud na bilo kom nivou, morate se uplesti u mašinu koja će vas u nekom trenutku sigurno uništiti. A sudeći prema karijerama slavnih glumica, nema te plastične hirurgije koja će spriječiti kraj vaše karijere.

Ono što bi moglo funkcionisati, jeste lagano zauzimanje različitih nivoa moći. Ona je pomoću uloga lijepih žena i djevojaka stekla moć i slobodu da bira likove koje tumači. Ali može li svoju moć upotrijebiti i da pomogne drugim glumicama?

Buzzfeed.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije