AktivizamHrabra Lola

Kako je jedan dječak pomogao svom najboljem prijatelju

Paul Burnett ima osam godina i veliko srce puno ljubavi. Njegov najbolji prijatelj je Kamden Houshan, dječak rođen sa dva tumora na kičmi, tačnije na pršljenovima T2 i T3, zbog čega ne može da hoda. Samo sedam dana nakon rođenja…

Vesna Drakulic

Paul Burnett ima osam godina i veliko srce puno ljubavi. Njegov najbolji prijatelj je Kamden Houshan, dječak rođen sa dva tumora na kičmi, tačnije na pršljenovima T2 i T3, zbog čega ne može da hoda. Samo sedam dana nakon rođenja morao je na operaciju, ali tumori se nisu mogli potpuno odstraniti. Posljedice tog hirurškog zahvata su paraplegija, skolioza i problemi sa bešikom i zbog svega toga Kamden svakih šest mjeseci mora na kontrolu kod doktora.

Igrajući se i družeći se sa Kamdenom Paul je vidio da njegovom najboljem prijatelju nikako ne odgovaraju invalidska kolica koja trenutno ima i odlučio je da mu na neki način pomogne. Kako? Uz pomoć svojih roditelja, maleni Paul je pokrenuo kampanju na WEB stranici GoFundMe kako bi sakupio 3.900 američkih dolara za kupovinu novih invalidskih kolica prilagođenih baš Kamdenu– i uspio je!

Paul Burnett i Kamden Houshan su najbolji prijatelji od vrtića

“Paul i Kamden provode mnogo vremena zajedno, pričaju i igraju se. Paul je nekoliko puta vidio da je Kamden pao iz svojih kolica, i to ne samo dok su se njih dvojica igrali već i u školi. Mi nismo ni znali da se to toliko često dešavalo”, priča Paulova majka Jenny.

Kamdenova majka Yvonne je morala privremeno prestati da radi kako bi brinula o svom sinčiću, zbog čega je novca je bilo sve manje, a troškova sve više. Uz lijekove, odlaske kod doktora i još mnogo toga Yvonne nije mogla ni da pomisli na kupovinu novih invalidskih kolica. Državno osiguranje svakih pet godina plaća Kamdenu nova kolica, ali bi na njih morao čekati još dvije godine. No, zahvaljujući dobrim ljudima i malenom Paulu, preko GoFundMe stranice dosad je prikupljeno više od 6.000 američkih dolara, što je i više nego dovoljno za nabavku kolica koja će odgovarati baš Kamdenovim potrebama!

Paul i Kamden

Yvonne je veoma zahvalna svojim prijateljima –Paulu, njegovoj majci Jenny i cijeloj njihovoj porodici.

“Paul je Kamdenu više od prijatelja, njih dvojica su poput braće. Svi iz te porodice su divni ljudi sa velikim srcima. Zahvalna sam Bogu što ih je doveo u naše živote”, sa suzama u očima priča Yvonne.

Nova kolica se moraju napraviti specijalno za Kamdena pa će zato pričekati još nekoliko dana, no kada stignu, biće mu mnogo, mnogo lakše – a sve to zahvaljujući njegovom najboljem prijatelju.

Izvor: ABC News

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije