KulturaRadoznala Lola

Nestvarni prizori: National Geographic odabrao najbolje putopisne fotografije!

National Geographic je objavio rezultate ovogodišnjeg konkursa za najbolje putopisne fotografije! Ovo takmičenje naglašava raznolikost naše planete putem prirodnih staništa i naseobina, a pristigle fotografije svake godine iznenade žiri i publiku bogatstvom motiva. Ovaj put je pristiglo više od 15.000…

Lola Magazin

National Geographic je objavio rezultate ovogodišnjeg konkursa za najbolje putopisne fotografije!

Ovo takmičenje naglašava raznolikost naše planete putem prirodnih staništa i naseobina, a pristigle fotografije svake godine iznenade žiri i publiku bogatstvom motiva.

Ovaj put je pristiglo više od 15.000 prijava iz cijelog svijeta, a oni su se takmičili u tri kategorije – Priroda, Ljudi i Gradovi. Glavnu nagradu dobio je Sergio Tapiro Velasco iz Meksika za fotografiju munje unutar oblaka prašine iz vulkana. Njegova fotografija je pobjednička u kategoriji Priroda i ukupni pobjednik konkursa.

Norbert Fritz iz Mađarske snimio je najbolju fotografiju u kategoriji Gradovi, dok je F. Dilek Uyar iz Turske dobio nagradu za kategoriju Ljudi.

Prvo, drugo i treće mjesto u svakoj od kategorija nagrađeni su sa 2.500, 750 i 500 dolara, dok je pobjednik konkursa takođe osvojio desetodnevno putovanje u Galápagos Archipelago sa ekspedicijom National Geographica.

“Na fotografiji je prikazana moćna erupcija vulkana Colima u Meksiku, koja se desila 13. decembra 2015. godine. Bio sam u gradu Comala kada sam iznad vidio usijanje iznad vuklana i odmah počeo da fotografišem. Nekoliko sekundi kasnije, vulkanska eksplozija je izbacila ogroman oblak prašine u koji se uplela munja. To je bio jedan od najuzbudljivijih momenata u mom životu”, kaže pobjednik konkursa opisujući svoju fotografiju.

Pobjednik konkursa, kategorija Priroda

Nagrađena je ukupno 21 fotografija, a ispod možete prelistati ovu galeriju koja će zaista ostavlja bez daha.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije