PojaveRadoznala Lola

Glamping – spoj komfora i kampovanja

Ukoliko pripadate grupi turista koji obožavaju boravak u prirodi, ali se teže odriču komfora koji nude hoteli, onda je glamping idelno rješenje za vas. Glamping predstavlja malo komforniji vid kampovanja, što isključuje vreće za spavanje, komarce, montiranje šatora I tome…

Nataša Mihajlović

Ukoliko pripadate grupi turista koji obožavaju boravak u prirodi, ali se teže odriču komfora koji nude hoteli, onda je glamping idelno rješenje za vas.

Glamping predstavlja malo komforniji vid kampovanja, što isključuje vreće za spavanje, komarce, montiranje šatora I tome slično, a u isto vrijeme vam omogućava da uživate u svim blagodetima prirode, kao da ste u klasičnom kampu.

Foto: 50campfires.com

Ovakav vid kampovanja postao je izuzetno popularan posljednjih desetak godina, jer spaja prirodu i komfor, ponekad i luksuz, u zavisnosti od toga koji kamp odaberete. Turistima su obezbijeđeni komforni šatori , čarobne kućice na drveću, kupole i bungalovi čija kvadratura najčešće iznosi do 50 metara kvadratnih, a izrađeni su od prirodnih materijala sa luksuzno opremljenim enterijerom.

Foto: 50campfires.com

Svaki šator i kućica sadrže dnevni boravak, kuhinju, sobu i kupatilo koji su raskošno uređeni i stilizovani, tako da u svakom trenutku imate komfor u rangu hotela sa četiri zvjezdice.

Vlasnici ovakvih kampova strogo se drže pravila koja nalažu da prostor kampa ničim ne smije narušiti prirodno okruženje, što samim tim podrazumijeva da se mora prilagoditi sredini. U skladu sa tim, pored ekoloških kućica opremljeni su krevetima na otvorenom, ljuljaškama, mrežastim ležaljkama, kao i prostorom za sport i rekreaciju koji će vam pružiti potpun ugođaj tokom odmora.

Foto: 50campfires.com

Ono što je posebno zanimljivo je to da uprkos luksuzu koji nude, pojedini kampovi nemaju signal mobilne telefonije i struju, jer su neki od njih smješteni u pustinjama ili šumama, a cilj im je kako kažu da svojim posjetiocima priušte odmor bez buke i modernih tehnologija.

Koncept “luksuznog kampovanja” prvi put se pojavio u Velikoj Britaniji, a potom i drugim zemljama koje na ovaj način žele da ponude nešto novo, ali i privuku one malo bogatije turiste. Cijena boravka varira od kampa do kampa i od samog izbora smještaja, i kreće se od 30 do 100€. U većini kampova u cijenu je uračunata i hrana koju domaćini pripremaju od namirnica koje su sami proizveli, a neki od njih nude i zanimljive izlete koji vam omogućavaju da što bolje upoznate sredinu u kojoj se nalazite.

Kažu da se prijatnost i udobnost koju nudi glamping ne može porediti ni sa čim, te da predstavlja izuzetan doživljaj. Stoga, ukoliko niste dovoljno veliki avanturista za klasično kampovanje u prirodi bez struje i luksuzne unutrašnjosti, onda vam svakako preporučujemo da isprobate ovakav vid kampovanja i priuštite sebi luksuzan odmor u prirodi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije