I iako nisam bila klinka u trenutku kada sam upalila prvu epizodu, i iako klinka nisam ni sada, ova mi je serija već više puta rekla kako je u redu biti izgubljen. Ova me je serija naučila puno toga, a prije nego vas naučim ono naučeno, uvest ću vas u svijet djevojaka koje nećete tako lako zaboraviti.

“Girls” je serija koja je po mnogo čemu posebna. Ponajprije, to je realan prikaz jedne generacije, njihovih problema, želja i snova. Ono što mi se posebno svidjelo jest to što je svaka od djevojaka ranjiva na svoj način i što sam se sa svakom od njih na neki način mogla poistovjetiti.

Ono što mi je najviše smetalo kod ove serije je sam naziv, jer mi on nije išao u prilog kada sam muškarce pokušavala nagovoriti da joj daju šansu. Koliko god ovaj naziv bio neoriginalan i koliko god ova priča podsjećala na “Seks i grad” (“Sex and the City”), ona nije niti jedno od toga.

Radnja serije odvija se u Njujorku. Hannah (Lena Dunham)Marnie (Allison Williams)Jessa (Jemima Kirke) i, nekoliko godina mlađa, Soshanna (Zosia Mamet), likovi su koje ćete obožavati.

Svaki je karakter obojen nečim posebnim i svaku od njih poželjet ćete za prijateljicu. Ono što mi se prije nije dogodilo, dok sam gledala neku seriju, činjenica je da sam ove djevojke voljela i zbog njihovih užasnih osobina.Hannah je toliko sebična i egocentrična, no to je još jedan od razloga zbog kojeg je obožavate. Marnie je u nekim trenucima toliko jadna i to je ono što je čini fantastičnom. Shoshanna je apsolutno pogubljena i naivna, a u isto vrijeme ambiciozna i zbog toga ćete joj zavidjeti. Jessa je pravi partner za nevolje i, iako će često iz izvući vas ono najgore, upravo zbog toga je volite.

Osim što mi je ova serija u trenucima samosažalijevanja i naizgled bezizlaznih situacijama pružala ogromnu utjehu, naučila me je i nekoliko stvari.

VOLI SEBE I SVOJE TIJELO

Ne postoji osoba koja se nije osjećala loše zbog same sebe, odnosilo se to na neke njezine mentalne (ne)sposobnosti ili na fizički izgled. Nezadovoljstvo čuči u svakoj osobi, pa čak i onoj koja nam izgleda savršeno.

U seriji “Girls”, tijela su prikazana bez ikakvog stida i cenzure. Svako je tijelo lijepo i posebno. Hannah, bucmasta protagonistica, svog se tijela ne srami niti u jednoj sceni i to je mnogim djevojkama dalo snagu da se izbore s vlastitim strahovima i nesigurnostima.

Hannah će izaći u klub u rupičastoj majici bez grudnjaka i skinut će se gola pred grupom savršenih surferica. Nakon što pogledate “Girls”, svoja ćete tijela ponosno prošetati kroz grad, nećete se osjećati posramljeno ako netko primijeti da niste obukle grudnjak i ako ne izgledate kao djevojke s naslovnice.

Zavoljeti sebe i svoje tijelo za mene je bio dugotrajan proces. Oduvijek sam bila puno mršavija od drugih djevojaka i nikada nisam zadovoljavala kriterije koje nam nameću modni časopisi. U dvadeset i šestoj godini života mogu (konačno) reći da volim svoje tijelo i da volim svoje Ja sa svim manama i pogrešnim odabirima.

PSIHIČKE BOLESTI NISU NEŠTO ČEGA BISMO SE TREBALI SRAMITI

U drugoj sezoni otkrivamo kako se Hannah od djetinjstva borila s opsesivno kompulzivnim poremećajem. Njezini su roditelji primijetili znakove bolesti i poslali je psihijatru. Ono što je zanmiljivo jest način na koji nam je Lena to odlučila prezentirati.

Iako je ova serija prepuna humorističnih scena i dijaloga, u ovom je dijelu humor odlučila ostaviti sa strane i prikazati ovu bolest onakvom kakva ona doista jest. Psihički problemi dio su današnjice, o njima se u medijima puno govori, no previše pojedinaca ih skriva zbog straha od osuđivanja.

Živjela sam s osobom koja je patila od psihičke bolesti, a borba koju je vodila zbog onoga što su o njezinom životu pričali drugi ljudi, ponekad se mogla opipati. Na psihičke bolesti trebali bismo gledati kao na nešto normalno i trebali bismo prestati sažalijevati ljude koji se s njima bore.

SEKS JE TEMA O KOJOJ TREBA RAZGOVARATI

Živote naših junakinja ne zaobilaze ljubavni problemi, besmislene veze, veze koje završe brakom i seksualni eksperimenti kojih će se kasnije sjećati u magli. Seks je neizostavni dio ove priče. Iz veze koja se bazirala isključivo na seksu, rodit će se velika ljubav. U ovoj mi se seriji posebno svidjelo to što scene seksa nisu cenzurirane, niti jedan od likova nakon seksa neće se prekriti plahtom ili otrčati u kupaonicu kako bi se obukao.

Dugi niz godina mučila sam se s ovim problemom. Nakon seksa obavezno sam se skrivala i posramljeno tražila odjeću po podu. O seksu nisam pričala niti s jednim od bivših partnera i mislim da je to velika greška koju čini većina djevojaka.

NE MORAŠ UVIJEK BITI DOBAR PREMA OSOBI KOJU VOLIŠ

Hannah u prvoj sezoni odlazi na neobavezni seks u stan pomalo čudnog Adama. Ona bi, naravno, htjela nešto više, što mu u jednom trenutku i kaže. Njihov je odnos prekompleksan, neobičan, ponekad bolestan, ali u isto vrijeme divan i o njemu bi se mogao napisati zaseban tekst. Likovi ove serije izgovaraju genijalne rečenice i vode pametne i komične dijaloge. Adam mi je jedan od dražih likova, a jednu njegovu rečenicu neću nikada zaboraviti.

“Ne moraš uvijek biti dobar prema osobi koju voliš”rečenica je koja će nekima zvučati pregrubo. No, ja je nisam tako shvatila i interpretirala sam je na dva načina. Prvi je da se, zbog vlastitih frustracija i životnih problema, ponekad prema dragim osobama ponesemo onako kako ne bismo trebali. No, to ne znači da ih ne volimo. Drugi je da ponekad moramo biti grubi prema dragim osobama kako bismo ih vratili u realnost, pomakli s mjesta i kako bismo im ukazali na greške koje neprestano čine.

U moru filmova i serija o djevojkama, današnjoj mladeži i modernom društvu, “Girls” je ono što se apsolutno ističe. Njezini su likovi upoznati s tvojim najvećim strahovima. U njihovim rečenicama pronalaziš odgovore na pitanja koja si često bojiš postaviti. Njihove propale veze bile su tvoji planovi za brak. Njihove su laži nekada bile tvoja istina, a pogrešni odabiri činili su se kao najbolje ideje.

Kada Hannah pokušava izvući novac od svojih roditelja govoreći im da je glas jedne generacije, nije ni svjesna da je to najveća istina koju ćete čuti u ovoj seriji jer ova serija doista nosi priču naše generacije.

Bosonoga.com