Hrabra LolaLoliteti

Lolitet: Kreacije Adele Hodžić spoj svježine i strpljenja

Haljine Adele Hodžić, modne dizajnerke iz Sarajeva, su baš poput nje – nose onu primamljivu dozu mladalačkog zanosa, lepršavosti i svježine, ali i istrajnog rada i strpljenja utkanog u svaki komad koji polako, ali sigurno krči put do zaljubljenika u…

Ana Tomić

Haljine Adele Hodžić, modne dizajnerke iz Sarajeva, su baš poput nje – nose onu primamljivu dozu mladalačkog zanosa, lepršavosti i svježine, ali i istrajnog rada i strpljenja utkanog u svaki komad koji polako, ali sigurno krči put do zaljubljenika u modu.

Modni dizajn ju je oduvijek privlačio. Nakon što je završila Tekstilni dizaj u Srednoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, upisala je Produkt dizajn na Likovnoj akademiji, koji se puno ne dotiče mode i modnog dizajna, ali je odmah nakon završetka studija sa koleginicom Irmom Mirvić oformila brand “A.I.design” (koji obuhvata modni dizajn i namještaj), a djeluju i dan danas.

“Za tako nešto treba i i talenta i hrabrosti, ali i sreće i upornosti. Sve zavisi od osobe, nekome je potreban samo jedan od tih faktora. Svi se nekako borimo kako znamo, i često se zna desiti da manje talentovati uspiju jer su bili uporniji i hrabriji”, govori Adela.

Iako se školovala za posao kojim se danas bavi, a što, opet, nije neko zacementirano pravilo u modnom svijetu, kaže da je svakako bolje imati neko iskustvo u radu sa materijalima ili znanje o tome šta znači i sadržava jedan kreativni proces.

“Znam koliko je meni olakšalo što znam odakle krenuti i gdje završiti, i dok ne ispunim sve tačke procesa ne mogu imati gotov proizvod. Ali svakako nije presudno, sve je do osobe, ko je uporan i ko želi zaista da se bavi tim, može i sam naučiti i doći do nivoa znanja koje je potrebno za bavljnje ovim, kao i bilo kojim drugim poslom”, ističe ona.

Početak je, prisjeća se, donekle bio “ispitivanje terena”. Tada nije željela da se odmah upusti u nešto veliko, prezahtjevno i preskupo.

“Nismo željele da srljamo ni u šta, već smo polako krenule od modnih dodataka, nakita, torbica, kaiševa… Kako smo razvijale klijentelu, tako smo bile sve više u mogućnosti da pravimo ozbiljnije stvari, tačnije odjeću. Naravno, za to je trebalo vremena i strpljenja, najbitnije je biti svjestan da ništa ne dolazi preko noći i da su rijetki oni koji dožive instant uspjeh”, kaže Adela.

Bijele, sive i crne ljetnje haljine posljednji su njen modni uradak koji je nedavno predstavila javnosti. Iako je u prvi mah razmišljala o intenzivnijim bojama, volani su na poslijetku pretočeni u mirnije, klasičnije tonove. Predstavljanjem svojih najnovijih kreacija je ostala vijerna intimnoj tradiciji brenda – da ih fotografiše na sebi, što je, kako kaže, na neki način postalo zaštitni znak njenih haljina. Uz to, tu je i nastavak saradnje sa kreativcima iz drugih sfera, čime ono što radi dodatno dobija na kvaliteti.

“Ovo je drugi put da sarađujem sa Vanjom Lisac – što se tiče modne fotografije ona je uvijek moj izbor jer je naprosto sjajna. Rad sa bilo kojim kreativcima iz ovog posla je neizbježan i poželjan. Svi smo potrebni jedni drugima i najbolje priče se prave kada se spoji puno kreativaca sa dobrim idejama”, ističe ova mlada dizajnerka.

Iskrena je da za sada svoje ime gradi u BiH, ali da, isto tako, ne bi bježala od dobrih prilika. Planovi su razvijanje brenda “A.I.design”, kao i vlastitog imena, a modni san je da sto više djevojaka i žena vidi u modelima sa svojim potpisom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije