Praktična LolaŽivot

Četiri savjeta kako da stvorite idealnu atmosferu u svom vrtu

Ovog ljeta, i više nego prethodnih, svako ko ima vrt shvatio je sav njegov značaj i ljepotu. Kada sunce pokaže maksimum svoje snage, male zelene oaze u sklopu doma su najbolje sklonište, ali i mnogo više od toga. Kućni vrtovi…

Lola Magazin

Ovog ljeta, i više nego prethodnih, svako ko ima vrt shvatio je sav njegov značaj i ljepotu. Kada sunce pokaže maksimum svoje snage, male zelene oaze u sklopu doma su najbolje sklonište, ali i mnogo više od toga.

Kućni vrtovi i mjesto za druženje sa prijateljima, odmaranje u miru, čitanje knjige, ispijanje kafe ili primanje gostiju. Oni mogu da budu šta god vi zamislite, a uz nekoliko malih trikova možete da stvorite baš onakvu atmosferu kakvu želite.

Ukrasi su više od detalja

Ukrasi su mnogo više od zanimljivih detalja, kakvim nam se često čine na prvu. Velika gvozdena kapija doprinosi grandioznom doživljaju prostora, svjetiljke koje vise sa drveća šire perspektivu, ležaljke pozivaju na kratki odmor… Ukrasi daju ton cijeloj atmosferi vrta, i zbog toga su odličan način za stvaranje dinamike koju želite da vaš zeleni prostor ima. Oni mogu da vas pozovu da na nešto obratite pažnju ili skrenu pažnju od nečega sasvim drugog, da vas navedu da zastanete i pogledate, da utiču na vas relaksirajuće ili dinamično.

Upravo zato nemojte pretjerivati sa njihovom količinom i uskladite njihove pozicije tako da ukrasi djeluju harmonično na ukupnu atmosferu. Većinu ovakvih detalja možete da pronađete u obližnjoj prodavnici, a dobar dio njih već sigurno imate i u svom domu, samo treba da im date novu svrhu.

Posvetite se izboru pločica

Kada kažemo „vrt“, obično najprije pomislimo na cvijeće i zelenilo, i često biljke smatramo najvažnijim elementima lijepog dvorišta. No, u praksi nije baš tako. Najvažniji element pri uređenju vrta je, u stvari, dobar odabir pločica. Biljke možete da mijenjate, presađujete i preoblikujete, ali je mijenjanje pločica mnogo veći zahvat, i to je samo jedan argument u prilog ovoj tvrdnji.

Drugi je, svakako, činjenica da pločice imaju ključnu ulogu u ukupnom estetskom doživljaju vrta, pa je potrebno da ih dobro uskladite sa kućom ili vikendicom, ali i sa već pominjanim konceptom i atmosferom koju želite da postignete u svom dvorištu. Na kraju, ne zaboravite i na kvalitet, kako onaj koji se ogleda u bezbjednosti hodanja po pločicama, tako i onaj koji se tiče njihove dugotrajnosti i izdržljivosti. Najbolji odnos cijene i kvaliteta pružaju porculanski modeli, a u BiH se najbogatiji izbor njihovih modela i boja može pronaći u Baucentru Trgošped.

Podijelite vrt i učinite ga zabavnijim

Iako ova ideja može da djeluje neobično, vjerujte da je zaista interesantna. Ne morate da imate veliki prostor na raspolaganju da biste svoj vrt podijelili na manje cjeline i povezali ih atraktivnim prolazima. Ovo možete da učinite na različite načine – od koriščenja biljaka i ukrasnog kamenja, preko drvenih paleta, pa do šareno ofarbanih starih taraba.

A šta time dobijate? Male kutke unutar svoje zelene oaze, koje možete urediti potpuno raznovrsno, i tako stvoriti nekoliko mini vrtova sa različitim atmosferama. Takođe, dobijate i sopstveni mali lavirint, koji će sigurno predstavljati nepresušni izvor zabave za klince, a vas povremeno podsjetiti na omiljene britanske filmove i serije.

Bojama i mirisima dodajte zvuk

Uz lijepe pločice, cvijeće, drveće i ukrase imaćete harmoniju boja i mnoštvo mirisa. Međutim, postoji još jedan element koji vam možda na prvu ne djeluje kao dekor bašte, ali mnogo znači za njen puni doživljaj, a to je zvuk. I postoji više načina kako da unesete zvuk u svoje dvorište.

Mnogima omiljeni je voda. Bilo da ste sebi priuštili malu fontanu ili ste u svojoj radinosti napravili njenu originalnu improvizaciju, zvuk vodotoka je nesporno jedan od najljepših za svaki vrt. Tamo gdje su biljke nalaze se i životinje, što ima svoje prednosti i mane. No, ako ste više prirodnjački tip, pravilnom selekcijom biljaka koje ćete posaditi možete da privučete pčele ili ptičice, čije zujanje ili pjevanje će donijeti potpuno novu dimenziju vašem malom odmaralištu.

I same biljke mogu da budu vaše „muzičarke“, poput bambusa, recimo, koji će ugodno šuštiti i lupkati na povjetarcu. Strujanje vazduha možete da iskoristite i tako što ćete od stakla, keramike, drveta ili metala napraviti vjetrena zvona, a osim izbora u zvuku koji ćete na kraju dobiti, ona vam omogućuju i da svom vrtu dodate još jedan atraktivan ukras.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije