Praktična LolaŽivot

Zašto je dobro da jedete lubenicu?

Kada se ljeti temperatura vazduha podigne na neizdrživih 40 i kusur, svi tražimo najbolje moguće načine da se rashladimo.

Vesna Drakulic

Tijelo treba rashladiti i izvana i iznutra, a posebno treba voditi računa o tome da ne dehidrirate. Ako vam se jede nešto što bi vam moglo unijeti dodatnu tečnost u organizam, onda neka vaš izbor bude lubenica.

Ova ukusna namirnica u sebi ima više od 91 % vode, a osim što će vas dodatno hidrirati, lubenica vam može pomoći i za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba.

Mnogi ljudi bacaju koru lubenice, ali istraživanja su pokazala da je to greška zato što je ona bogata amino-kiselinom L–citrulin koja se u vašim bubrezima pretvara u arginin, amino-kiselinu od velikog značaja za zdravlje vašeg srca i održavanje imuniteta.

Ove korisne amino-kiseline ima mnogo više u kori lubenice nego u njenom crvenkasto–rozom plodu. Umjesto da je bacite u smeće, dobro je operite i izblendajte zajedno sa limetom. Dobićete ukusan i veoma zdrav napitak.

Ukoliko želite da bacite crne sjemenke lubenice, razmislite još jednom zato što su one jestive i veoma zdrave. U njima ima mnogo željeza, cinka, proteina i vlakana.

Prije odlaska u teretanu ne bi bilo loše da u sokovniku napravite sok od 1/3 svježe lubenice zato što bi vas L–citrulin u njemu mogao zaštititi od bolova u mišićima. Istraživanja su pokazala da su muškarci koji su pili prirodni nepasterizovani sok od lubenice 24 sata poslije vježbanja imali manju upalu mišića. Ipak, zapamtite da ne smijete pretjerati sa ovim sokom zato što u njemu ima mnogo fruktoze.

Lubenica je bogata likopenom, a vi se sada pitate zašto je to važno? Jedno istraživanje o uzrocima moždanog udara pokazalo je da su muškarci sa visokim nivoima likopena u krvi bili u manjoj opasnosti nego oni koji nisu imali dovoljno likopena.

Godine 2014. jedna analiza je pokazala da likopen smanjuje rizik od moždanog udara za više od 19%. Takođe je utvrđeno da dijetalni likopen može zaštititi žene u menopauzi od raka jajnika. Istraživanja na životinjama su pokazala da likopen može biti koristan i u liječenju raka.

Nova istraživanja su pokazala da hranjivi sastojci lubenice igraju važnu ulogu u prevenciji srčanog napada tako što značajno snizuju krvni pritisak. Ukoliko ste čuli da lubenicu nazivaju prirodnom vijagrom, znajte da u tome zaista ima istine.

Naime, dodatak citrulina pomaže u opuštanju krvnih sudova i pojačava erekciju kod muškaraca. I to nije sve! Lubenica je puna protuupalnih supstanci zahvaljujući kojima se smanjuje bol i upala. Isto tako, ova namirnica ima jako malo kalorija i bogata je vitaminima C, B6 i A, magnezijumom i kalijumom.

Koliko god lubenica bila zdrava, nikad nemojte zaboraviti da je ne smijete previše jesti zbog toga što u sebi ima mnogo fruktoze. Samo 1/16 lubenice srednje veličine u sebi ima 11.3 grama fruktoze. Ako ste zdravi, dnevno možete u organizam unijeti manje od 25 grama fruktoze.

Ukoliko imate višak kilograma ili vas muče dijabetes i visoki krvni pritisak pazite da dnevno u svoje tijelo unesete manje od 15 grama fruktoze. Naravno, o svemu tome se prethodno morate konsultovati sa svojim doktorom.

Izvor: Mercola

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije