PojaveRadoznala Lola

Deset znakova da ste iscrpljeni

Kada je Liza Wyles postala majka, mislila je da je sasvim normalno da bude iscrpljena. Prije trudnoće ispijala je litre i litre kafe da bi ostala budna jer, kako sama kaže, to odrasli rade. No, uopšte nije bila u pravu,…

Vesna Drakulic

Kada je Liza Wyles postala majka, mislila je da je sasvim normalno da bude iscrpljena. Prije trudnoće ispijala je litre i litre kafe da bi ostala budna jer, kako sama kaže, to odrasli rade. No, uopšte nije bila u pravu, a to je shvatila tek kada je na svijet donijela svoju djecu.

„Moja djeca su trebala odmornog roditelja koji može da misli bistre glave i dobro prosuđuje. Mislila sam da moram da žrtvujem sve kako bi moja djeca bila bezbjedna. No, tada još nisam shvatala da ako potpuno zanemarim svoje potrebe nenamjerno ću da ugrozim svoje bebice“, objašnjava Liza. Tek kada je već dobro zagazila u tridesete i imala nekoliko godina iskustva kao majka shvatila je da neće povrijediti svoje dijete ako ga pusti da malo plače kako bi ona mogla odspavati još koji minut. Život ju je naučio da biti stalno iscrpljen nije znak uspjeha. U stvari je ključno da slušate svoje tijelo koje će vam na suptilne načine pokazati da vam je san prijeko potreban. Liza je odlučila da sa javnosti podijeli kako je nju organizam upozoravao da stane i odmori.

Sat ju je činio nervoznom

Liza je stalno imala osjećaj da nema vremena. Nije bilo šanse da uspije završiti sve što je željela za 24 časa – na poslu, oko djece i oko same sebe. Mislila je da je izgubila kontrolu i osjećala se kao u točkiću za hrčke sa kojeg ne može da siđe. Nedostatak sna je hranio njenu frustraciju i paranoju. Mnogo je lakše da zastanete i duboko udahnete kada se osjećate odmorno, no ako ste nenaspavani imaćete osjećaj da niste u mogućnosti da postignete sve što treba.

Dobijala je na težini

Lizi je trebalo vremena da shvati da se debljala zbog toga što nije dovoljno spavala. Nije to bio neki veliki višak kilograma, ali dovoljno da se ne osjeća prijatno u svojoj koži. Dugo se borila sa tim da prihvati svoje tijelo takvo kakvo jeste i samo koji gram više mogao ju je lako baciti u očaj. Mržnja prema sopstvenom tijelu joj uopšte nije trebala u trenutku kada je po prvi put postala majka zato što je to loše uticalo na njeno raspoloženje. Zbog nedostatka sna je bila osjetljivija i nije mogla da prihvati te promjene u svom fizičkom izgledu.

Sve joj djelovalo kao obaveza

Kupovina ili sređivanje veša joj obično nije bio problem, no kada bi bila iscrpljena sve joj se činilo mnogo veće i teže. Čak joj je i kratko čekanje autobusa bilo naporno. Činjenica da njeno tijelo nije moglo da izdrži neke svakodnevne aktivnosti jasno joj je davalo do znanja da joj treba dosta sna.

Imala je naglašene podočnjake

Kad god bi se pogledala u ogledalo Liza bi primijetila koliko je umorna. Otečene kesice ispod njenih očiju su joj postale normalna stvar sve dok joj oči nisu djelovale kao da škilji ili napola spava 24 časa dnevno.

Sve ju je tjeralo u plač

Nekoliko mjeseci nakon porođaja Lizino tijelo se navikavalo na nivoe hormona koje je imala prije trudnoće. Tada je sebi davala oduška suzama. No, mjeseci su prolazili, pa i godine, a ona je bila sve emotivnija i osjetljivija. Plakala je zbog reklama, čestitke iz banke ili kad bi joj je konobar zaboravio donijeti umak. Tada joj je postalo jasno da se mora naspavati.

Ništa je nije radovalo

Osim što je bila mrzovoljna Liza nije osjećala uzbuđenje ni zbog čega. Njena čaša je stalno bila poluprazna. Ništa je nije činilo srećnom, ništa je nije nasmijavalo i nije se radovala stvarima koje su je inače veselile poput izlazaka, gledanja filmova ili omiljene hrane. Nedostatak sna je umtrvio sva njena čula.

Zaspala bi za vrijeme dojenja

Kada je rodila prvo dijete, Liza je jedva uspijevala ostati budna dok doji svoju kćerkicu. Dvije godine kasnije je rodila sina i nenaspavanost je postala još gora zato što je sada imala dvoje djece kojima je trebala pažnja, a ona se nije naspavala još od prvog porođaja. Kada bi sjela da ga doji, zaspala bi u roku nekoliko minuta i probudila bi se sa bebom u rukama koja spava sva umrljana mlijekom.

Spoticala se više nego obično

Liza priznaje da zna hodati kao da ima dvije lijeve noge, ali da je to bilo posebno naglašeno kada nije dovoljno spavala. Noge je jednostavno nisu slušale – spoticala se više nego ikad i udarala je u stvari oko sebe.

 Zaspala bi dok bi stavljala djecu u krevet

Liza je otišla sa djecom kod svojih roditelja, a muž bi ih posjećivao vikndima. Mislila je da će se tako naspavati, no prevarila se. Njen sin se budio nekoliko puta noću da jede, a kćerku su mučili ružni snovi. Nakon dojenja, sina bi dala mami u ruke, a ona bi išla uspavati svoju kćerkicu. No, dok ju je stavljala u krevet i sama bi zaspala. Nakon dva sata majka bi je nježno probudila da opet nahrani sina i to se ponavljalo svaku noć.

Izbijali su joj herpesi

Herpesi su bili zadnji znak upozorenja da mora da se naspava. Morala je početi sebe stavljati na prvo mjesto. Podijelila je zadatke i ptražila pomoć. Izbijanje herpesa ju je probudilo i shvatila je da se hitno mora pomiriti s tim da ne može sve sama i na poslu i kod kuće i da se mora odmarati.

Izvor: Romper

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije