Ljudski odnosiPraktična Lola

Hrkanje i brak – kako da ostanete zajedno?

Na prvom izlasku Andrewa Ginburga je njegova prva žena pitala da li hrče i on joj je odgovorio kratko i jasno – NE. Slagao ju je, a da nije ni trepnuo i nimalo se zbog toga ne kaje. Da joj…

Vesna Drakulic

Na prvom izlasku Andrewa Ginburga je njegova prva žena pitala da li hrče i on joj je odgovorio kratko i jasno – NE. Slagao ju je, a da nije ni trepnuo i nimalo se zbog toga ne kaje. Da joj je rekao da hrče poput zvijeri, vrišti, smije se i rita se u snu, vjerovatno bi ga ostavila. Njih dvoje su danas u srećnom braku i imaju tromjesečnog sinčića Benjamina.

Pitate se kako su prevazišli problem sa njegovim hrkanjem?

“Jedna od tajni našeg uspješnog braka su odvojene spavaće sobe. Ne odvojeni kreveti već odvojene sobe. Svi naši prijatelji misle da smo čudni. Možda i jesmo, ali smo isto tako i odmorni”, iskreno priča Andrew i priznaje da kada mu prijatelji kažu da nema ništa bolje od toplog tijela pored vas u krevetu, on im odgovara da ima – a to je hladni madrac.

Kada se tek počeo zabavljati sa svojom današnjom suprugom Andrewu je bilo pomalo čudno to što jedna tako sitna žena spava u ogromnom krevetu. No, kasnije mu je sve postalo jasno zato što je vidio da ona spava dijagonalno i u snu baca ruke na sve četiri strane kreveta. Veoma često se probudila na potpuno drugoj strani kreveta i zbog svega toga je bilo apsolutno nemoguće da s njom u krevetu spava još neko.

“Ona je žena koja ima lak san, patila je od nesanice skoro cijeli svoj život i udala se za muškarca koji je prava noćna mora dok spava. U početku smo pokušavali da spavamo cijelu noć u istom krevetu i oboje bismo ujutro bili kao zombiji”, otvoreno objašnjava Andrew.

Kada su odlučili da žive zajedno potražili su stan u kojem će svako imati svoju spavaću sobu. Na vjenčanju su čak dodali riječ-dvije o spavanju u svoje zavjete: “Obećavam ti da ću te voljeti u dobru i zlu, bogatstvu i siromaštvu, bolesti i zdravlju, u odvojenim spavaćim sobama sve dok nas smrt ne rastavi”.

Andrew objašnjava da vam druga osoba u krevetu neće pomoći da zaspite već vas samo može probuditi. Pedesetih godina prošlog vijeka za njegovu baku i djeda nije bilo uopšte neobično to što su spavali u odvojenim krevetima zato što su shvatali koliko je važno da se čovjek dobro naspava. Andrew i njegova supruga su otišli korak dalje i iz ljubavi koju osjećaju jedno prema drugome, smjestili su se u odvojene spavaće sobe. Svaka od njih se nalazi daleko jedna od druge, na drugom kraju stana.

Istraživanja o spavanju su pokazala da jedan od četiri para spava odvojeno, bilo da je to u drugom krevetu ili drugoj spavaćoj sobi. Andrew je svjestan da će uskoro morati doći do promjene zato što će njihov sin narasti i trebaće mu njegova soba. On zasad spava u dnevnoj sobi, a uskoro će tu slatko sanjati njegov tata. Od ostatka dnevne sobe dijeliće ga pregrada tako da neće imati ni TV, niti ormar. No, šali se Andrew, bolje i to nego da spava u kadi, na maloj terasi ili pukotini u zidu iza kauča.

Andrew zna da će jednog dana njegov sin pitati zašto mama i tata spavaju u odvojenim sobama i da će to biti lekcija koju će moći da koristi tokom cijelog svog života. Ako ste u vezi i više volite da spavate sami u krevetu ili sobi, vaš partner ili partnerka bi se mogli naljutiti. No, možda i pristanu – ko zna? Vrijedi pokušati jer, priznaćete, nije nimalo lako ići u nove radne pobjede ako sinoć niste ni oka sklopili zbog muževog ili ženinog gromoglasnog hrkanja.

Izvor: Scary Mommy

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije