LjudiRadoznala Lola

Belma Tvico-Stambol, prva bh. dizajnerka na Sedmici mode u Parizu

Za nju kažu da je sinonim za modu u BiH. Ona sama je prije tri godine rekla da bi kroz deceniju voljela da ima vlastiti salon u Parizu. Tamošnja prestižna Sedmica mode mogla bi biti odskočna daska. Belma Tvico-Stambol, vlasnica…

Ana Tomić

Za nju kažu da je sinonim za modu u BiH. Ona sama je prije tri godine rekla da bi kroz deceniju voljela da ima vlastiti salon u Parizu. Tamošnja prestižna Sedmica mode mogla bi biti odskočna daska.

Belma Tvico-Stambol, vlasnica studija “Belmadino”, će, naime, imati vlastiti showroom na Sedmice mode u Parizu, krajem septembra. San svakog dizajnera, jer ipak je Pariz centar visoke mode. Za tako nešto je neophodno da imate dobar i unikatan dizajn, proizvod i prezentaciju.

“Oduvijek sam sanjala da svoju kolekciju predstavim u Parizu, i evo  moja želja se ostvarila. Mnogo sam uložila u kolekciju, snimanje lookbooka, zatim snimanja izrade kolekcije, tačnije kratkog making off filma, i naravno u najnovije materijale”, kazala nam je ona.

Da biste uopšte otškrinuli vrata Federation Haute Couture de la Mode potrebno je, dakle, mnogo novca i ulaganja, a za poziv da imate reviju na istom mjestu i u isto vrijeme sa svjetskim brendovima visoke mode i mnogo više.

“Treba samo vrijedno raditi, jer se trud i rad uvijek isplati i bude      primijećen”, Belmin je stav.

U Parizu će predstaviti Semi Couture A/H 2017/18 kolekciju, koju je već poslala u francusku prijestonicu, i novu Ready To Wear S/S 18 kolekciju koja će biti gotova krajem avgusta. Prva, sa ekskluzivnijim modelima, nosi dašak elegancije – kolekcija crvenog tepiha se sastoji od gala toaleta, kombinezona, čipkanih bodija i  tres-chique bomber jakni i  sakoa. Modeli u potonjoj kolekciji su, pak, svakodnevno nosivi, a javnosti će ih predstaviti po dolasku iz Pariza.

Belma prvenstveno očekuje da će njen rad biti prepoznat i izazvati interesovanje stranih kupaca, za koje kaže da su željni novih brendova.

“Nadam se i vjerujem da će se modeli iz mojih kolekcija svidjeti buyerima multibrand store-ova i da ćemo uskoro imati prvi luksuzni bh. brand na policama, ne samo u Parizu, već i u Beču, Londonu, Dubaiu, Ney Yorku, Tokyu i drugim gradovima širom planete”, iskrena je Belma, koja, takođe, vjeruje u veliko interesovanje medija te se raduje novim poznanstvima, ali i mogućnostima da uči i napreduje.

Malo je toga što modni znalci i svi oni koji vole i prate modu kod nas ne znaju o ovoj mladoj, uspješnoj dizajnerki. Poznato je da su njene kreacije spoj vječne senzibilnosti i starog holivudskog duha. Njeno nadahnuće pripisuje se slikovitom pejzažu isprepletenom s Mooreovim geometrijskim skulpturama. Upravo stoga su ženstvene haljine ono po čemu je prepoznatljiva.

“Najviše me ispunjava rad na haute couture haljinama i vjenčanicama, jer je tu zastupljeno i najviše ručnog rada i detalja, što čini da same haljine izgledaju glamuroznije”, pojašnjava ona.

Svoj rad je prethodnih godina predstavila širom svijeta – u Americi, Francuskoj, Turskoj, Španiji, Kini…, ali se uvijek vraćala u svoje Sarajevo. I etno motivima ovog podneblja, koje vjerno tka u svoje kreacije. Ipak, Pariz je nešto drugo – možda se baš onaj san od prije koju godinu počeo ostvarivati.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije