AktivizamHrabra Lola

Kako da prestanemo gledati na svijet muškim očima?

Iako zvuči nevjerovatno, u svijetu je još uvijek više muških nego ženskih fotografa. Zbog toga je ove godine nastala inicijativa “Women Photograph”, sa ciljem da podigne glas žena koje se bave novinarskom fotografijom. U njihovoj privatnoj bazi podataka nalaze se…

Vesna Drakulic

Iako zvuči nevjerovatno, u svijetu je još uvijek više muških nego ženskih fotografa. Zbog toga je ove godine nastala inicijativa “Women Photograph”, sa ciljem da podigne glas žena koje se bave novinarskom fotografijom. U njihovoj privatnoj bazi podataka nalaze se imena 550 nezavisnih fotografkinja iz 87 zemalja svijeta, a te informacije su dostupne svakoj organizaciji i svim urednicima. Jednom godišnje “Women Photograph” daje grantove za projekte fotoreporterki, mentorski program u trajanju od jedne godine i sredstva za putovanja koja trebaju pomoći fotografkinjama da prisustvuju radionicama, festivalima i ostalim prilikama za razvoj.

Prve grantove za podršku ličnim projektima fotoreporterki dobili su Alex Potter, Lujan Agusti, Gabriella Demczuk i Neha Hirve.

“O većini novih grantova ili nagrada se priča na sva zvona i obećava se dugoročni uticaj. No, ako ‘Women Photograph’ uspije da pomogne fotografkinjama za tim možda neće biti ni potrebe”, priča fotografkinja Daniella Zalcman, osnivačica “Women Photograph” i dodaje: “U nekom savršenom budućem svijetu žene će biti fotografi u istom broju kao i muškarci i neće biti potrebe za grantovima koji podržavaju fotografski rad žena i ljudi druge boje kože. No, sada tek počinjemo i moramo stvoriti prilike za rješavanje velikih neuravnoteženosti u foto-reporterstvu.”

Sve fotografkinje u ovoj bazi podataka dostupne su za uredničke zadatke i imaju više od pet godina radnog iskustva. One se zalažu za više poslova i uredničkih zadataka za žene koje se profesionalno bave fotografijom. U privatnoj Facebook grupi fotoreporterke razmjenjuju poslovne savjete i ponekad diskutuju o seksualnom uznemiravanju i predrasudama vezanih za njihov spol.

Najveći grant dobila je Alex Potter, poznata fotoreporterka koja će sa tim sredstvima finansirati četverosedmični put sa kojeg će izvještavati o konfliktima na Bliskom Istoku. Kako sama kaže, fokusiraće se na svakodnevni život porodica iz svih slojeva društva. Osim što se bavi fotografijom, Alex je takođe i medicinska sestra iz Amerike koja radi na Bliskom Istoku i dobiće 5.000 američkih dolara za saradnju sa Pulicerovim centrom za krizno novinarstvo na njenom izvještavanju. Pulicerov centar i proizvođač torbi za fotoaparate “ONA” podržavaju grantove, a preostala tri iznosa od 2.500 američkih dolara otišli su u ruke fotografkinjama koje tek počinju sa svojom karijerom.

Lujan Agusti, fotografkinja iz Argentine će svoj grant iskoristiti za nastavak rada na projektu o klovnovima u Meksiku koji se mogu vidjeti za vrijeme proslava i praznika. Gabriella Demczuk je dobila grant za prijedlog projekta kojim će istraživati efekte novog zakona u Teksasu koji će zabraniti gradove utočišta i zahtijevati od lokalnih policijskih službenika da sarađuju sa saveznim imigracionim vlastima, dozvoljavajući im da istraže imigracioni status pritvorene osobe. I treća dobitnica granta je Neha Hirve, fotografkinja porijeklom iz Indije koja danas živi u Švedskoj. Ona će istraživati uticaj kolektiva na životnu sredinu blizu Aurovillea u Indiji koji obnavlja tropsku suvu zimzelenu šumu.

Danas je mnogo više fotoreporterki nego što je to bio slučaj prije 30 godina. Samo u Americi žene predstavljaju većinu diplomaca u vodećim školama novinarstva, a osim toga sve je veći broj urednica. Ipak, Daniella Zalcman naglašava da i dalje većina najboljih zadataka odlazi muškarcima. Sa svojim timom volontera ona je uradila istraživanje i došla do saznanja da se na većini naslovnih strana velikih zapadnih novina i magazina (The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, The Guardian, Le Monde, Time, the Atlantic i National Geographic) nalaze fotografije koje su radili muškarci. Rezultati jasno pokazuju da su autori 75 do 95% važnih fotografija koje čitaoci vide napravili pripadnici jačeg pola.

“Ove brojke ne znače da su fotografije izabrane zato što ih je napravio muškarac, ali pokazuju da žene ne dobijaju veće zadatke od novina i magazina”, ističe Daniella i dodaje da se fotografkinje bore sa komplikovanim preprekama u koje su uključene predrasude o spolu, prakse zapošljavanja, moguć nedostatak povjerenja između muškaraca i žena, napetost u privatnim životima, seksualno uznemiravanje i opšte odbijanje u medijskoj industriji. Nedostatak prilika za žene, prema riječima osnivačice inicijative “Women Photograph” znači da čitaoci u Americi u suštini gledaju svijet kroz oči muškarca.

Izvor: New York Times

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije