Praktična LolaŽivot

Zbogom kasici prasici: Naučite svoju djecu kako da rukuju novcem

Tanith Carey ima dvije kćerke koje su već u tinejdžerskom dobu svog života. Kad su Clio (12) i Lily (15) počele izlaziti sa društvom, njihovi roditelji su sve češće i češće dobijali poruke poput “Možeš li mi uplatiti novac na…

Vesna Drakulic

Tanith Carey ima dvije kćerke koje su već u tinejdžerskom dobu svog života. Kad su Clio (12) i Lily (15) počele izlaziti sa društvom, njihovi roditelji su sve češće i češće dobijali poruke poput “Možeš li mi uplatiti novac na karticu i oduzeti mi od džeparca sljedeće sedmice?” To se dešavalo kada njih dvije sa prijateljicama sjednu u kafić, naruče sok i jelo koje košta oko 15 britanskih funti. Naravno, rijetko kad imaju toliko novca na računu i onda ne mogu da plate ono što su naručile.

Kada je počeo raspust, poruke su bile sve učestalije. Tanith i njen suprug Anthony nikad ne nose gotovinu uz sebe i zato su i svojim kćerkama dali kartice dizajnirane za djecu i mlade ljude od šest do 18 godina. Zahvaljujući tim karticama oni im mogu uplatiti novac preko mobilnog telefona. No, umjesto da im to olakša stvari, Lily i Clio su počele da se zadužuju. Tanith se pitala da li bi možda bilo bolje da su njene kćerke naučile da rukuju novcem ubacivanjem kovanica u kasicu prasicu? Zaista, nikad nije bilo lakše nego danas da se potroši novac i zato je veoma važno da roditelji budu malo stroži kada je u pitanju džeparac.

“Bez obzira na to šta žele da kupe djeca moraju imati priliku da pogriješe i nauče nešto iz toga. Bolje je da griješe dok su mladi nego da se kao odrasli ljudi suočavaju sa ozbiljnijim posljedicama”, objašnjava Kirsty Bowman-Vaughan, stručnjakinja za djecu i mlade u Money Advice Service.

S druge strane Simonne Gnessen, jedna od autorki finansijskog vodiča “Sheconomics” objašnjava da ako želimo djecu naučiti da novac ne raste na drveću onda moramo tretirati njihov džeparac kao da je plata. To znači da trebate plaćati doprinose i ako potroše više od toga moraće da se nose sa posljedicama. Ukoliko ni to ne pomaže, onda počnite da im naplaćujete male kamate kako bi shvatili da posuđivanje novca košta.

Tanith je to i predložila svojim kćerkama, ali čim im je spomenula da uzimaju previše novca za džeparac, Clio i Lily su nekim čudom pokazale da ipak mogu odlučiti šta im treba (hrana i smoothie sa prijateljima), a šta ne (još jedna majica). Prestale su stizati poruke od njih sa molbama za pozajmicu, a danas su motivisane i da “zarade” malo novca tako što će pomagati u kući. Nagrada za to se uskoro pojavi na njihovim računima.

Warren Shute ima sina Ollyja (12) i kćerku Bellu (10) i oboma su on i njegova žena dali kartice. Svakog mjeseca im Warren uplati po jednu funtu za broj njihovih godina – 12 za Ollyja i 10 za Bellu.

“Džeparac dobijaju zato što bace smeće ili izvade čisto suđe iz mašine. Ako to ne urade, ja im smanjim džeparac ili im pružim priliku da to nadoknade. I, zamislite, uvijek to i urade. Ako im nestane novca i ne mogu skinuti više sa svojih kartica, to je odlična lekcija. Ukoliko im nestane, nestalo im je. Tada moraju sačekati do dana plaćanja, baš kao i svi mi. Iskustvo je najvažnije.”, otvoreno priča Warren.

Samo jedno od šestoro djece roditelji ohrabruju da zaradi džeparac. Ostali ga jednostavno dobijaju. Julia Scott ima sina Ivana (11) i misli da nije dobro rješenje da mu da karticu umjesto gotovine zato što on na putu do škole potroši svih pet funti džeparca na grickalice i slatkiše. Sačekaće da malo odraste i postane strpliviji.

“Mislim da prvo mora da dodirne, osjeti i vidi kovanice i papirnati novac, a to će mu svakako pomoći i sa matematikom”, objašnjava Julia.

Tanith je našla način koji njoj i njenim kćerkicama najviše odgovara – ona i njen muž im plaćaju dividende. I njima se isplati zato što im je kuća urednija, a domaći zadaci i vježbe sviranja se rade bez kukanja. Koji roditelj ne bi platio malo više za to?

Izvor: Telegraph

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije