Ljudski odnosiPraktična Lola

Kako seks utiče na naše zdravlje, ali i ljepotu?

Vođenjem ljubavi svom partneru pokazujete koliko ga volite, ali vjerovali ili ne, isto tako brinete i za svoje i njegovo zdravlje. Naime, nedavna istraživanja su pokazala da je seks zdraviji nego što ste mogli i zamisliti. Zanima vas koje su…

Vesna Drakulic

Vođenjem ljubavi svom partneru pokazujete koliko ga volite, ali vjerovali ili ne, isto tako brinete i za svoje i njegovo zdravlje. Naime, nedavna istraživanja su pokazala da je seks zdraviji nego što ste mogli i zamisliti. Zanima vas koje su to zdravstvene koristi od vođenja ljubavi? Odgovor slijedi u ovom tekstu.

Bolji san

Kada zaspite nakon vođenja ljubavi taj san će biti mnogo opušteniji. Nakon dobro prospavane noći ujutro ćete se osjećati budnije i zdravije. Tokom vođenja ljubavi oslobađa se oksitocin koji smanjuje stres, povećava nivo endorfina i smanjuje bol. No, isto tako oksitocin će vam pomoći da zaspite.

Sagorijeva kalorije

Vođenje ljubavi je divan oblik vježbe pomoću koje ćete sagorjeti nagomilane kalorije i smršaviti. Cijelo vrijeme su vam u pokretu mišići butina, nogu, ruku, ramena i donjeg abdomena što je jednako vježbanju. Jedno vođenje ljubavi može sagorjeti oko 150 kalorija.

Ojačava imunitet

Istraživanja su pokazala da se vođenje ljubavi jednom ili dva puta sedmično povezuje sa višim nivoima antitijela imunoglobina koji će vas 30% štititi od prehlada i drugih infekcija.

Održava vas mladima

Aktivan ljubavni život je ključ za sreću i dugovječnost. Istraživanja pokazuju da redovno vođenje ljubavi oslobađa endorfine i omogućuje koži da proizvodi više vitamina D zbog kojeg ćete izgledati mladoliko.

Oslobađa od stresa

Istraživači u Škotskoj su proučavali zapise 24 žena i 22 muškarca o njihovim seksualnim aktivnostima i došli su do zaključka da vođenje ljubavi snižava krvni pritisak i smanjuje stres.

Poboljšava plodnost

Učestalo vođenje ljubavi reguliše menstrualne cikluse čime olakšava začeće. Ako želite dobiti dijete, onda imajte na umu da bolji seks vodi do boljih šansi za trudnoću. Da biste ostali u drugom stanju nemojte o vođenju ljubavi razmišljati kao o poslu već poradite na kvalitetu seksa.

Tjera bolest

Muškarci i žene će se lakše izboriti sa mnogim bolestima ako vode ljubav. Vjerovali ili ne, vođenje ljubavi smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i obične prehlade.

Smanjuje bol

Vođenje ljubavi je divno i prirodno rješenje protiv bolova. Istraživanja su pokazala da stimulisanje vagine može dovesti do povećane tolerancije bola što će vam olakšati menstrualne tegobe, bolove od artritisa i migrene. Povećavaju se nivoi oksitocina i endorfina i smanjuje se bol. Vođenje ljubavi može osloboditi tenziju koja ograničava krvne sudove u mozgu.

Žene se proljepšaju

Tokom vođenja ljubavi žensko tijelo luči velike količine estrogena koji njenu kožu čine glatkom, a kosu sjajnijom. Znoj od seksa može da očisti pore i dovede do toga da vaša koža zablista. Isto tako, povećava se i količina feromona u tijelu zbog čega žena izgleda ljepše i privlačnije.

Promoviše blagostanje

Ako ste srećni onda to sigurno utiče i na vaše zdravlje. Seks može poboljšati vaše raspoloženje i učiniti vas srećnim. Istraživanja su pokazala da srećni bračni parovi žive duže i manje su izloženi rizicima od raka i otkazivanja srca. Tokom seksa i poslije njega vaše tijelo će preplaviti razni hormoni. Glavni je oksitocin koji je poznat pod nazivom “hormon ljubavi”. Ovaj hormon je važan za povezivanje sa partnerom i oslobađa se čak i kada ga zagrlite.

Izvor: International-National Open University

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije