Praktična LolaŽivot

Osam vježbi koje će aktivirati cijelo tijelo

U današnje vrijeme najčešća tema, posebno među djevojkama, jeste kako se riješiti “šlaufa” oko stomaka. Kako živimo u “vremenu interneta”, imamo pristup raznim informacijama, raznim obećanjima, dijetama, čudotvornim napicima za brz rezultat. Jedina istina je da bez svakodnenih treninga i…

Aleksandra Kecman

U današnje vrijeme najčešća tema, posebno među djevojkama, jeste kako se riješiti “šlaufa” oko stomaka. Kako živimo u “vremenu interneta”, imamo pristup raznim informacijama, raznim obećanjima, dijetama, čudotvornim napicima za brz rezultat.

Jedina istina je da bez svakodnenih treninga i zdrave prehrane nema ravnog stomaka.

Neki će naći izgovor da nemaju vremena za odlazak u teretanu ili s druge strane mnogima je dosadilo raditi klasični trening u teretani, gdje “mučenje” izgleda tako da mijenjate redoslijed sjedenja po spravama, mašete rukama i nogama dok vam je mozak ko zna gdje. Zijevajući vozite bicikl, trčite ili forsirate steper bar 30 minuta.

Danas kada imamo toliko različitih načina treniranja, potrebna vam je samo dobra volje, malo vremena i kreativnosti.

Pripremila sam vam trening sa vlastitim tijelom koji će aktivirati čitavo tijelo. Formiran je tako da uključuje sve skupine mišića, te su vježbe složene tako da se ne ponavljaju iste mišiće zaredom.

Trening se sadrži od 8 vježbi koje se izvode jedna za drugom u određenim intervalima ili određenom broju ponavljanja, uključujući i odmore različitih trajanja, ovisno o vašoj fizičkoj spremnosti. Takođe ukupan broj krugova tokom treninga može varirati od 2 do 6 ovisno o vašem nivou.

Naravno prije ovakvog treninga potrebno vam je takođe dobro zagrijavanje. Lagano trčanje 10 minuta na traci ili vijača i vježbe oblikovanja tijela. Kada se počnete znojiti i podignete temperaturu tijela spemni ste za trening.

Pripremila sam vam intervalni trening bez rekvizita, dakle sve što vam je potrebno je malo mjesta i vlastito tijelo. Intervale slažite ovisno o vašoj fizičkoj spremnosti. Na primjer, ako ste početnik napravite 3 kruga, vrijeme rada je 30 sek, a 15 sek odmor između vježbi te 2-5 minute odmora između krugova.

Vježbe:

1. Predručenje u sklek poziciji

2. Jumping jack ili raskorak skok

3. Čučnjevi

4. Trbušnjaci, podizanje lopatica, noge podignute i savijene pod pravim uglom

5. Privlačenje koljena u stranu u sklek poziciji

6. Makaze

7. Iskoraci

8. Leđnjaci, podizanje ruku i nogu

Obavezno istezanje poslije treninga!

Ovo je samo jedan primjer intervalnog treninga sa vlastitim tijelom. Nadam se da će vam se svidjeti te da ćete provoditi ovaj trening kuće ili negdje u prirodi ili čak kad dođete u teretanu bez ideje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije