Praktična LolaŽivot

Roditeljska tajna koja nas uništava

Mnogi roditelji imaju tajnu i šale se kad pričaju o njoj. Odmahnu rukom i nasmiju se kao da to ne misle. Glupom porukom upišu prijatelja u klub ljubitelja vina. Povremeno objave fotografiju iz “stvarnog života” na društvenim mrežama – a…

Vesna Drakulic

Mnogi roditelji imaju tajnu i šale se kad pričaju o njoj. Odmahnu rukom i nasmiju se kao da to ne misle. Glupom porukom upišu prijatelja u klub ljubitelja vina. Povremeno objave fotografiju iz “stvarnog života” na društvenim mrežama – a onda se zaključaju u kupatilo, sjednu na pod sa knjigom ili telefonom u ruci. Ili ničim – samo sjede, gledaju u zid i slušaju kako voda kaplje. I onda se rasplaču. Ako im se posreći niko ih glasno ne doziva, niti čuju kako se nešto lomi u dnevnoj sobi. Tada osjete tajnu jače nego ikad.

Nisu adekvatni. Iscrpljeni su. Ima dana kada su potpuno slomljeni.

Kada su sami hodaju prodavnicom kao u transu, a onda čuju druge roditelje: “Aaa, danas nisi sa djecom, ha?” Šale se u vezi toga. Partneri ih ponekad pitaju zašto su tako nervozni kad su juče proveli dan bez djece. Ne, nemojte pogrešno shvatiti – vaši partneri nisu ni bezosjećajni, niti nepristojni. Oni su potpuno iskreni. Realni zato što ste vi postali toliko opterećeni da vam je i sat vremena u prepunoj prodavnici utjeha. Šta onda da uradite da bi vam bilo lakše?

Profesionalna pomoć

Ne, ne mislite odmah na psihijatra. Govorimo o kućnoj pomoćnici, nekome ko će pomoći vašoj majci ili osobi koja će šetati psa. Razmislite šta možete da si priuštite, pa makar plaćali neki veći iznos novca da vam neko svake druge sedmice opere veš i složi ga.

Spavajte

Ustajete kad i vaša djeca što znači da rijetko spavate. Zašto? Kad oni odu na spavanje sve što vi želite je tišina. Tada popijete kafu i onda ne možete zaspati do četiri sata ujutro, a ustajete u sedam.

Mantrajte

Radite to čak i ako niste hipik! Za mantre vam treba jedan minut tokom cijelog dana. Napišite ih na papir i obojite ih kad ne možete spavati. Zatim ih zalijepite na ogledalo u kupatilu kako biste ih vidjeli kasnije. Pokušajte, barem dvije sedmice.

Istina

Iskrenost je ono što vam najviše treba. Ako samo zbijate šale o satu ispijanja vina ne pomažete ni sebi, niti drugim roditeljima. Koliko ste puta čuli tu šalu, nasmijali se i onda vidjeli besprijekorno čist i uredan dom osobe koja ju je ispričala? Njihove savršene večere na Pininterestu? Koliko puta vidite svoje prijatelje kako se voze čamcem sa djecom i smiju se? Za to vrijeme vi služite hamburger, polomili ste nokat na Lego kockici i mislite da kada biste vi otišli na vožnju čamcem vaše dijete bi palo u vodu i o tome bi se pričalo na televiziji.

Potpuno je normalno i prihvatljivo da kažete da ste iscrpljeni, da ima dana kada ne želite biti roditelj. Ako normalizujete svoja osjećanja počećete da shvatate kako da pomognete jedni drugima, a samim tim i kako da budete bolji roditelj svojoj djeci. Nekada su ljudi pomagali jedni drugima, bili su tu, mogli ste otići u toalet bez djeteta u naručju. Danas? Danas imamo vino, lijekove i lažan osjećaj o tome šta je prihvatljivo, a šta ne.

Nije prihvatljivo da roditelji sakriju svoje emocije toliko duboko u sebi da se moraju zaključati, isplakati i onda se umiti hladnom vodom kako neko ne bi primjetio da su plakali. Nije prihvatljivo da vam vrhunac života bude odlazak u kupovinu.

I zato, hajde da promijenimo stvari. Izduvajte se, tražite pomoć, ponudite pomoć, odite na taj prokleti manikir i masažu i neka vam neko drugi za to vrijeme čuva djecu. Morate se prestati skrivati da biste bolje i ljepše živjeli.

Izvor: Huffington Post

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije