Praktična LolaŽivot

Sedam priča žena bez djece: Smatraju nas sebičnim čudovištima

Iako je 21. vijek, društvo i dalje očekuje da žene imaju djecu, ali stvarnost je malo drugačija. Biti žena nije sinonim za majčinstvo. Istraživanja su pokazala da 9% žena rođenih 1946. nije imalo djecu. Žene koje su rođene 1970. godine danas…

Vesna Drakulic

Iako je 21. vijek, društvo i dalje očekuje da žene imaju djecu, ali stvarnost je malo drugačija. Biti žena nije sinonim za majčinstvo. Istraživanja su pokazala da 9% žena rođenih 1946. nije imalo djecu. Žene koje su rođene 1970. godine danas nemaju djecu. Prema tome, zar ne mislite da je došlo vrijeme kada trebamo prestati zapitkivati žene kad misle postati majke?

Vjerujte, mnogo je razloga zbog kojih žena nema dijete. To može biti lični izbor, a možda je u pitanju i zdravstveni problem. Šta god bio razlog, one zaslužuju diskreciju i poštovanje. Donosimo vam priče sedam žena bez djece koje su odlučile da javno kažu kako glasi njihov odgovor na pitanje: “Kad ti misliš imati djecu?”

Želim se posvetiti svojoj karijeri

Lizi Legge (25) radi kao menadžer za društvene medije i piše blog o stilu života. Ona se želi u potpunosti posvetiti svojoj karijeri dok je još mlada, a majčinstvo joj se u cijelu tu priču nikako ne uklapa.

“Osim toga, ne želim finansijski zavisiti od svog partnera, a znamo da majke primaju mizerne plate. Isto tako ne želim biti vezana za jedno mjesto zbog škole. Brine me i nacionalni zdravstveni sistem – definitivno ne mogu priuštiti privatnu medicinsku njegu ni sebi, a kamoli djetetu”, iskreno priča Lizi.

Ono što je najviše nervira je kada joj ljudi govore da će promijeniti mišljenje, da nema ni srca, niti majčinskog instikta. Lizi više vjeruje u to da je veoma sebično roditi dijete samo zbog pritiska okoline.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije