Razno

Da li ste čuli za Sopotnicu? Selo najljepših vrela i vodopada

Selo Sopotnica smješteno je u okolini Prijepolja na hiljadu metara nadmorske visine, a nazvano je po istoimenoj rijeci koja protiče kroz naselje i sliva se niz strme stijene formirajući prelijepe vodopade, čija visina dostiže čak 25 metara. Iako na prvi…

Nataša Mihajlović

Selo Sopotnica smješteno je u okolini Prijepolja na hiljadu metara nadmorske visine, a nazvano je po istoimenoj rijeci koja protiče kroz naselje i sliva se niz strme stijene formirajući prelijepe vodopade, čija visina dostiže čak 25 metara.

Foto: panacomp.net

Iako na prvi pogled djeluje kao sasvim obično mjesto skriveno u planinskim vrletima, u pitanju je zapravo prava turistička atrakcija koju iz godine u godinu pohodi sve veći broj domaćih i stranih turista.

Do sela se dolazi vijugavim putem koji jednim dijelom prolazi kroz bukovu šumu, a nakon toga slijede prostrane livade koje krase plastovi sijena i seoska domaćinstva izgrađena od sige. Da biste došli do čarobnih slapova po kojima je, između ostalog ovo selo poznato, moraćete malo duže pješačiti pomalo nezgodnim kamenim stazama, jer su slapovi skriveni u liticama i nije ih moguće vidjeti iz podnožja sela.

Penjući se ka slapovima, naići ćete na nekoliko starih vodenica, koje su jedno od glavnih obilježja Sopotnice. Neke od ovih vodenica danas su renovirane i preuređene u etno muzeje gdje makar na trenutak možete osjetiti dah minulih vremena i čuti poneku priču o životu vodeničara.

Foto: PK Pobeda

Sam položaj sela, ali i turistička ponuda, izuzetno su pogodni za organizovanje planinarskih izleta, kampovanje, ali i ekstremne sportove poput planinskog biciklizma, raftinga i sportskog penjanja. Za one koji uživaju u laganim šetnjama tu su i uredno markirane staze kojima obiluje ovo selo, tako da vrlo jednostavno možete sami sebi isplanirati šetnju u skladu sa vašom kondicijom i interesovanjima.

 

Foto: Aktivni odmor

Svakako, ne zaboravite da isprobate specijalitete lokalne kuhinje, jer su mještani ovog sela nadaleko poznati po nesvakidašnjem gostoprimstvu. Majstori su svog zanata kada je u pitanju rakija od divljih krušaka, ali isto tako poznati su i po vještini pripremanja mliječnih proizvoda i izradi predmeta od drveta, naročito kačica u kojima se čuvaju sir i kajmak. Danas u ovom selu živi oko četrdeset porodica koje se na njima svojstven način zajedničkim snagama trude da ovo selo i dalje živi,  ali i da opravdaju dobar glas da su odlični domaćini, te tako iz dana u dan, sa zadovoljstvom dočekuju i goste brojne istraživače, avanturiste i prirodnjake koji posjećuju Sopotnicu.

Foto: Turistička organizacija Prijepolje

Zbog netaknute prirode, ljepote slapova i odlične turističke ponude ovaj biser starovlaškog kraja proglašen je spomenikom prirode “Slapovi Sopotnice”. Stoga ukoliko vas put nanese prema Prijepolju,ne zaboravite da posjetite ovo planinsko selo, gdje ćete uz huk vodopada, svjež vazduh i domaću hranu priuštiti sebi praznik za sva čula i odmoriti se od užurbane svakodnevice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije