Praktična LolaŽivot

I muškarci pate od poremećaja u ishrani

Poremećaji u ishrani ni u kom slučaju nisu dobri i mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Anoreksija je samo jedan od njih. Nisu samo tinejdžeri ti koji se bore sa anoreksijom – ne, ona muči i starije ljude. I muškarce, a…

Vesna Drakulic

Poremećaji u ishrani ni u kom slučaju nisu dobri i mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Anoreksija je samo jedan od njih. Nisu samo tinejdžeri ti koji se bore sa anoreksijom – ne, ona muči i starije ljude. I muškarce, a ne samo žene. Jedan od njih je Steve James (55), sportski novinar za “BBC Wales” koji je odlučio da javno progovori o svojoj borbi sa anoreksijom i depresijom, u nadi da će njegova iskrenost pomoći ljudima koji muče iste muke i stati u kraj predrasudama.

Godinama su Stevea mučile depresija, anksioznost i mračne misli, a cijelo to vrijeme je pred drugim ljudima glumio da je hrabar i da je sve u redu. Niko nije znao šta se dešava iza te njegove maske.

“Činjenica da ne jedete može za vas biti jedini osjećaj kontrole. Može dovesti do toga da sami sebe povrijedite. Može biti potreba da nahranite lažnu sliku o samom sebi za koju vam razum šapuće da nije dobra, ali vaši unutrašnji demoni tvrde da jeste. Može biti uzbudljivo i činiti da se zaista osjećate dobro, a onda vas može dovesti do potpunog očajanja”, iskreno priča Steve.

Situacija postaje još teža ukoliko ne postoji razumijevanje od strane doktora. Steve smatra da nacionalni zdravstveni servis s pravom dobija toliko kritika. Muškarci se jedva odluče da o tome razgovaraju sa svojim doktorom, pa čak i kada to urade uglavnom dobiju recept za antidepresive. Za savjetovanje moraju malo da pričekaju.

“Kod nekih ljudi obole bubreg, srce ili pluća, a kod nekih mozak. Astma, dijabetes, rak i duševna oboljenja se mogu desiti svakom čovjeku. Ja trenutno nisam u krizi. No, kao što neko mora da nauči da živi s artritisom ili nekom drugom hroničnom bolesti, tako i ja moram da se nosim sa svojim zdravstvenim problemom”, otvoreno priča Steve i dodaje da ima dobre i loše dane, te da ponekad jedva može sve držati pod kontrolom.

“Moj tata je uvijek bio visok i mršav, a jedno vrijeme je izgledao poput kostura”, otvoreno priča njegova kćerka Rosie i dodaje da se bojala da će on sam sebi okončati život. Smatra da očevi koji se bore sa poremećajem u ishrani moraju o tome razgovarati sa svojom djecom.

“Taj razgovor možda neće biti prijatan, ali bolje da djeca razumiju o čemu je riječ nego da ne znaju šta da rade”, naglašava ona.

Steve naglašava da ljudima koji pate od anoreksije treba više pomoći i razumijevanja, te da je potrebno podići svijest o tom problemu, a ne da se svakog dana te osobe bore sa predrasudama. I zato nije htio da sve to zadrži za sebe. Želi da poruči ljudima da ne odbacuju osobe koje pate poput njega. Želi da poruči svima koji pate od anoreksije da nisu sami, da mogu dobiti i podršku i pomoć, da se ne trebaju sramiti toga i da se ne moraju sami boriti sa svojim poremećajem u ishrani. I na kraju želi da poruči svima da zaborave na stereotipe i predrasude zato što i muškarci muku muče sa poremećajima u ishrani. Čak i stariji muškarci poput njega.

Izvor: BBC

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije