Praktična LolaŽivot

Koja hrana ublažava menstrualne tegobe?

Svaka žena zna kako oni dani u mjesecu mogu biti naporni, a ponekad i veoma bolni. Da biste što lakše podnijele menstrualne tegobe morate povesti računa o tome da u svoj organizam unosite dovoljno tečnosti, ali i određene namirnice kako…

Vesna Drakulic

Svaka žena zna kako oni dani u mjesecu mogu biti naporni, a ponekad i veoma bolni. Da biste što lakše podnijele menstrualne tegobe morate povesti računa o tome da u svoj organizam unosite dovoljno tečnosti, ali i određene namirnice kako biste bile manje nadute i razdražljive, te se lakše koncentrisale na svakodnevne obaveze.

Kalcijum

Istraživanja su pokazala da kalcijum smanjuje menstrualne bolove i grčeve, sprečava nadutost i zadržavanje vode u organizmu. Osim toga, kalcijum će poboljšati vaše raspoloženje i koncentraciju, a ima ga u mlijeku, jogurtu, siru, bademima, brokuli i zelenom lisnatom povrću.

Vlakna

Osim bolova tokom menstruacije, većini žena najviše smeta nadutost. Da biste spriječile nadimanje unosite namirnice bogate vlaknima u svoj organizam kao što su bademi, jabuke, artičoke, pasulj, borovnice, čia sjemenke i žitarice.

Željezo

Zbog obilnih menstruacija može doći do manjka željeza u krvi pa se zbog toga osjećate umorno i imate promjene raspoloženja. Čak i ako nemate obilne menstruacije morate jesti hranu bogatu željezom dok ti dani u mjesecu ne prođu. Namirnice bogate željezom su pasulj, govedina, crna čokolada, jagnjetina, zeleno lisnato povrće, sjemenke suncokreta, orasi i tofu.

Magnezijum

Doktorica Carolyn Dean tvrdi da žene tokom menstruacije žude za čokoladom zato što u njoj ima magnezijuma. Istraživanja su pokazala da magnezijum olakšava simptome PMS – a poput glavobolje i grčeva, a možete ga naći u avokadu, bananama, pasulju, crnoj čokoladi, ribi, zelenom lisnatom povrću, orasima, sjemenkama i jogurtu.

Omega 3 i vitamin B12

Menstrualne grčeve možete smanjiti kombinacijom omega 3 masnih kiselina i vitamina B12. Zato za vrijeme onih dana u mjesecu jedite jaja, sjemenke lana, orahe, morsku hranu i jogurt.

Vitamin D

Nova istraživanja su pokazala da ako vam je nivo vitamin D u organizmu nizak to može izazvati neredovne menstruacije. Zato je veoma važno da tokom menstruacije u svoj organizam unosite riblje ulje i žumanca.

Izvor: Reader’s Digest

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije