Praktična LolaŽivot

Lola istražuje: Kampovanje za početnike

Ako spadate u grupu onih koji obožavaju prirodu, a nije vam bitan komfor već apsolutno uživanje u blagodetima prirode, onda je kampovanje prava stvar za vas. No, koliki god da ste avanturista, ukoliko idete prvi put na kampovanje, prvo pitanje…

Nataša Mihajlović

Ako spadate u grupu onih koji obožavaju prirodu, a nije vam bitan komfor već apsolutno uživanje u blagodetima prirode, onda je kampovanje prava stvar za vas. No, koliki god da ste avanturista, ukoliko idete prvi put na kampovanje, prvo pitanje koje ćete sebi postaviti je: “Šta je sve potrebno za boravak u prirodi?”

S obzirom na to da kampovanje ne znači samo razapeti šator na livadi, nego iziskuje makar malo dovitljivosti i prilagođavanja sredini u  kojoj se nalazite, vrlo je važno da napravite dobar izbor opreme i ograničite se na što manju kolličinu ličnih stvari. Kako ne biste pravili početničke greške, Lola je istražila šta vam je sve potrebno za jedan kamperski vikend bez glavobolje.

Šator

Foto: I love camping

Najprije ćemo krenuti od šatora, jer je vrlo važno da odaberete dobar šator koji će ispuniti vaša očekivanja i obezbijediti vam ugodan boravak u prirodi, jer smo uvjereni da niko od vas ne bi volio da mu krov nad glavom prokisne ili da se slomi usled prolaznog nevremena. Danas postoji veliki izbor šatora za različite namjene kao što su: veliki šatori za ekspedicije, šatori sa dodatnim tendama ispred vrata i mali tzv. “iglo” šatori pravljeni za umjerene temperature. U zavisnosti od toga koliko često ćete kampovati birajte i šator, jer ukoliko ne namjeravate da kampujete više od dva puta godišnje, biće vam dovoljan i nešto jeftiniji “iglo” šator koji se sasvim solidno pokazao i vrlo jednostavno se montira, a košta između 30 i 70 KM u zavisnosti od dimenzija. Međutim ukoliko vam se “osladi” boravak u prirodi, onda ćete morati izdvojiti nešto veću svotu novca za šator, jer smo svjedoci da kada je u pitanju oprema za kampovanje, cijena i brend nerijetko određuju i sam kvalitet i vijek trajanja. Pored kvaliteta platna i šipki pomoću kojih se razapinje šator, svakako obratite pažnju na njegovu težinu, jer je poželjno da je šator što praktičniji za nošenje pogotovo ako se odlučite na planinarske pješačke ture koje ponekad umiju biti vrlo iscrpljujuće. Što se tiče montiranja šatora, birajte što ravniji teren koji nije pjeskovit, jer će se klinovi lako vaditi te samim tim šator neće biti stabilan.

Prostirka za šator i vreća za spavanje

Foto: I love camping

Koliko god se trudili da odaberete što ravniji teren za postavljanje šatora, uvijek postoji mogućnost da nažuljate leđa, pa svakako nije višak da ponesete vrlo praktične prostirke koje će vam zasigurno obezbijediti udobnu noć. Pored toga, ne zaboravite vreću za spavanje, jer noći u prirodi umiju da budu i te kako svježe, a ove vreće vrlo su praktične, tople i lagane, tako da odmah možete zaboraviti na dekice i druge prekrivače koji su sve, samo ne praktični za nošenje.

Posuđe i hrana

Foto: I love camping

Vrlo važan dio opreme je i pribor za jelo. Većina kampera griješi prilikom odabira adekvatnog posuđa, pa tako uglavnom biraju plastično posuđe koje je vrlo nepraktično i lako se lomi. Savjetujemo vam da uvijek birate aluminijumsko planinarsko posuđe koje je praktično za nošenje, a vrlo je jednostavno za korišćenje jer je pogodno za kuvanje na vatri. Pored toga, ne zaboravite da vodite računa o izboru namirnica, jer ukoliko niste u blizini prodavnice uvijek birajte konzerviranu hranu, koja nije lako kvarljiva. Uvijek ponesite dovoljnu količinu vode, kao i kesice instant kafe ili omiljenog čaja.

Ranac

Foto: I love camping

Loš odabir ranca je svakako jedna od stvari koja vam i te kako može zagorčati putovanje pogotovo ako se opredijelite za planinarske ture. Vrlo je važno da imate kvalitetan i izdržljiv ranac otporan na sve vremenske uslove, iako nisu baš pretjerano jeftini, svakako vrijedi izdvojiti novac za njih, jer su udobniji za leđa i dugotrajniji.

Odjeća

Foto: I love camping

Vodite računa da nosite praktičnu tanku i dugu odjeću koja vam neće zauzeti mnogo prostora i predstavljati dodatni teret. Poželjno je da se nađe makar jedan džemper, ovisno o lokaciji na kojoj kampujete. U svakom slučaju nemojte pretjerivati sa nošenjem velike količine garderobe, jer vam može samo stvoriti dodatne probleme.

Korisne sitnice

Foto: I love camping

Ukoliko se nalazite u uređenom kampu gdje nije dozvoljeno odlaganje vatre ili na nekoj drugoj lokaciji gdje bi vatra mogla izazvati probleme, poželjno je da ponesete malu plinsku bocu koja vam može biti više nego korisna za kuvanje čaja ili pripremu brzih čorbica. Ono što je važno napomenuti je to da plinsku bocu nikada ne koristite unutar šatora, već isključivo na otvorenom i na pristojnoj udaljenosti od šatora. Pored toga, ne zaboravite džepnu baterijsku lampu ili lampe na propan-butan koje daju još bolje svjetlo, zatim termos bocu, mini prvu pomoć sa najosnovnijim potrepštinama koje bi vam mogle biti od koristi ukoliko dođe do manje povrede. I na kraju, poželjno je da imate mini alat, jer će se ponekad desiti da je teren tvrd, a neki manji čekić olakšaće zabijanje klinova za šator.

Nadamo se da će vam naš mini vodič za kampovanje biti od koristi, na vama je izbor da li ćete odabrati planinarsko kampovanje ili jednostavno kampovanje u nekom od uređenih kampova koji su uglavnom dobro opremljeni, pa nećete imati muka oko tuširanja i pripremanja hrane.

Ukoliko vam se više dopada da kampujete u uređenim kampovima, ovdje možete pronaći popis svih kampova u Evropi  sa cijenama i recenzijama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije