Praktična LolaŽivot

Najbolji gradovi za dugo presedanje: Kako od čekanja aviona napraviti odličan provod

Koliko često hodate kroz terminal aerodroma i pitate se šta sada? Gde otići? Šta probati? Kako utrošiti vreme? Kad malo bolje razmislimo najčešće, nekim čudom, letimo preko Istanbula i uvek  se pitamo “šta ćemo da radimo ovde 5 sati” beznadežno…

Redakcija

Koliko često hodate kroz terminal aerodroma i pitate se šta sada? Gde otići? Šta probati? Kako utrošiti vreme? Kad malo bolje razmislimo najčešće, nekim čudom, letimo preko Istanbula i uvek  se pitamo “šta ćemo da radimo ovde 5 sati” beznadežno stojeći u Viktorija Sikretu gledajući ženske gaće za 100 evra. Nemoguće da ne znate gde je Viktorija Sikret na Ataturku! Pa tamo je svaka izgubljena duša barem jednom navratila tokom presedanja. Posle jedno 5 godina putovanja i te gaće dosadiše pa smo lepo rešili da umesto donjeg veša, 5 sati ili 2 dana, gledamo nešto drugo, tipa Merliona u Singapuru ili Plavu džamiju u Istanbulu.

presedanje
‘Oće li taj avion!

Prilikom sledećeg planiranja putovanja uzmite u obzir ove gradove jer vam aerodromi ili avio prevoznici tih zemalja mogu pružiti pogodnosti poput besplatnog razgledanja grada, a ukoliko ste spremni da presedanje od nekoliko sati zamenite boravkom od dan ili dva (stopover) možete čak očekivati pogodnosti poput tri noćenja po ceni jednog, besplatnog lokalnog vodiča, besplatnih karata za prevoz itd.

Ukoliko se prvi put susrećete sa pojmom stopover, malo pojašnjenje. Kada se preko nekog sajta rezervišu karte daje vam se mogućnost da kupite povratnu kartu, kartu u jednom smeru ili multi siti. Multi siti karte su po pravilu skuplje od povratnih karata. E, tu na scenu stupastopover. Pojedine avio kompanije nude da se za cenu povratne karte, recimo Beograd – Mumbai preko Omana, dobije još jedna destinacija, a to je destinacija gde presedate. Dakle, bez ikakve doplate dobijate mogućnost da u vašu povratnu kartu Beograd – Mumbai ubacite Muskat. Time vaša povratna karta postaje multi siti. Ovo je princip koji se javlja na destinacijama gde na sve moguće načine pokušavaju privući turiste jer i nisu baš popularni. Muskat je možda i odličan primer s obzirom da Oman nema veliki broj turista u poređenju sa Dubaijem, Katarom ili Abu Dabijem. To ne znači da je Oman loša destinacija, naprotiv, ovu državu svakako preporučujemo.

Ovo su naši favoriti kada je u pitanju ponuda bespaltnog sadržaja koju nude aerodromi i avio kompanije!

#1 Istanbul, Turska – besplatan obilazak grada i obroci

presedanje istanbul
Plava džamija – Istanbul

Istanbul je ogroman grad. Sprega Evrope i Azije. Promet turista je jako veliki. Nacionalna avio kompanija, Turkish Airlines u žestokoj borbi za putnike nudi verovatno najbolji besplatni obilazak grada. Da bi ste mogli da se prijavite bitno je da ste putnik pomenute kompanije i da vaše presedanje traje minimum 6 sati.

U slučaju našeg regiona to i nije problem jer za većinu letova može da se bira presedanje od sat vremena ili 6-7 sati. Takođe je bitno znati da se učešće u turi ne rezerviše i da broj mesta nije ograničen. Detaljne informacije o polascima možete naći ovde.

Tura uključuje: besplatnu klopu (zavisno od vašeg polaska doručak ili ručak ili oba), besplatne ulaznice za muzeje, besplatnog vodiča i besplatan prevoz od i do aerodroma.

Šta se razgleda: (u zavisnosti od dužine trajanja ture) Plava džamija, Hipodrom trg, Aja Sofija, Grand bazar, Topkapi plata, Teodosijev obelisk.

Naše iskustvo je više nego pozitivno. Postavlja se pitanje bezbednosti ali ako kamikaze i bombaši prave pauzu tih par dana provod je odličan. Šalu na stranu, ukoliko je bezbednost dovedena u pitanje ture se ni ne održavaju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije