FeminizamHrabra Lola

Dizni ohrabruje djevojčice da postanu mnogo više od princeza

Princeze iz Diznijevih bajki su u posljednje vrijeme na udaru kritike. U proteklih nekoliko godina ljudi širom svijeta se pitaju da li su Pepeljuga, Snježana, Ariel i Ljepotica dobar uzor djevojčicama?

Vesna Drakulic

Najnovije Diznijeve junakinje poput Else iz “Snježnog kraljevstva”, Moane i Elene iz “Alavora” su značajno poboljšanje u prikazivanju jakih ženskih likova na ekranu. No kompanija Dizni je ovih dana otišla i korak dalje kako bi pobila zastarjelu tvrdnju da djevojčice jedino žele da ih spasi princ iz bajke – pokrenula je foto-kampanju #DreamBigPrincess (“SanjajVelikeSnovePrincezo) u okviru koje 19 fotografkinja stvara pozitivne slike jakih ženskih idola iz cijelog svijeta. Na tim fotografijama možete da vidite djevojke kako igraju fudbal, nose daske za surfanje, kodiraju na računaru, a tu su i slike žena iz stvarnog svijeta koje su velika inspiracija kao što su najmlađa osoba koja je ikad govorila pred Ujedinjenim Nacijama, vođa prvog ženskog biciklističkog tima iz Avganistana i dobitnica zlatne medalje na paraolimpijskim igrama u Kini.

Jedanaestogodišnja Grejs Bank je hrabro prošla kroz operaciju i liječenje zbog raka kostiju. Danas uživa u trčanju i sanja da pobijedi na Paraolimpijskim igrama.
Foto: Kate T. Parker / Courtesy of Disney

Kad god je neko na društvenim mrežama objavio ili kliknuo da mu se sviđa jedna od slika ili video snimak sa hashtagom “DreamBigPrincess kompanija Dizni je donirala jedan dolar kampanji fondacije Ujedinjenih Nacija “Girl Up” koja promoviše liderstvo i osnaživanje kod mladih žena. Prikupljeno je željenih million dolara, ali i dalje možete da dijelite slike i video snimke sa spomenutim hashtagom. Iako kompanija Dizni više neće donirati novac u okviru ove kampanje, vi objavljivanjem ovih video snimaka i fotografija i dalje možete da inspirišete djevojčice širom svijeta da sanjaju velike snove i znaju da mogu biti sve što požele.

Kejt Parker je jedna od fotografkinja koja učestvuje u projektu i od samog početka je oduševljena ovom idejom.

“Kao i većina djece, i moje kćerkice su tokom svog odrastanja bile izložene Dizniju i Diznijevim princezama. Zato sam željela naći način da kombinujem elemente jakih princeza i stvarnih djevojčica. Mnoge djevojčice misle da moraju biti ili poput dječaka ili šminkerice, no moja Alisa voli i jedno i drugo. Željela sam da zna da je to sasvim u redu i da možete biti šta god poželite. To je siva zona o kojoj se ne priča mnogo ”, priča Kejt koja je na kraju fotografisala svoju devetogodišnju kćerku i njene prijateljice iz fudbalskog tima kako obučene u kostime Diznijevih princeza voze bicikl, igraju se u blatu i šutiraju loptu.

Kate je takođe slikala i jedanaestogodišnju Grejs Bank-djevojčicu koja je operisana i prima terapiju zbog raka kostiju, ali i djevojčicu koja voli da trči i sanja da pobijedi na Paraolimpijskim igrama.

“Osjećala sam se odgovorno da djevojčicama pokažem šta je sve moguće. Mnogo fotografija djevojčica je ovih dana sređeno u fotošopu, provučeno kroz filtere i nisu stvarne. Ne želim da moja kćerka misli da ona mora biti takva ili da to imitira. Mislim da što više iskrenosti i istine možemo pružiti kao žene i fotografkinje to ćemo bolje otkloniti taj nedostižni i nestvarni ideal”, otkriva Kejt.

Složićete se, ove slike i video snimke zaista treba da vidi cijeli svijet, zar ne? Podijelite ih i vi!

Dream Big, Princess Around the World | Babble

Dreaming big is universal. ? #DreamBigPrincess (?: Babble)

Gepostet von Disney am Sonntag, 20. August 2017

Izvor: Vogue, Disney

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije