Praktična LolaŽivot

Kako da preživite dan kada dijete krene u vrtić?

Svaka mama osjeti nemir u srcu dok sa svojim djetetom ide prema vrtiću. Da, došao je i taj dan kada vaš mali švrćo kreće u vrtić, a vi se sami vraćate u auto. Sjele ste u auto očiju punih suza…

Vesna Drakulic

Svaka mama osjeti nemir u srcu dok sa svojim djetetom ide prema vrtiću. Da, došao je i taj dan kada vaš mali švrćo kreće u vrtić, a vi se sami vraćate u auto. Sjele ste u auto očiju punih suza i ne znate kako da smognete snage da krenete dalje? Psihologinja Stephanie O’Leary vam svima poručuje da je sasvim u redu da se dobro isplačete.

“Dajte sebi vremena da budete emotivne. Sasvim je prirodno i razumljivo da vas preplave emocije kada dođe trenutak u kojem vaše dijete kreće u vrtić. Veoma je važno da poštujete svoja osjećanja”, objašnjava doktorica O’Leary.

Znači, drage mame, nemojte se sramiti svojih emocija i suza. Postoji nekoliko načina na koje ćete lakše preživjeti te prve dane kada vaša kćerkica ili sinčić odu u vrtić.

Pretvorite svoju nervozu u uzbuđenje

Brinete se da li će se vaše dijete uklopiti, hoće li steći nove prijatelje, bojite se da će ga neko maltretirati. Sve ovo prolazi kroz vašu glavu munjevitom brzinom i te misli su, prema riječima dječijeg psihologa Adama Plettera, potpuno normalne. Njegov savjet svim zabrinutim majkama je da sve svoje brige pretvore u uzbuđenje.

“Nova istraživanja pokazuju da uzbuđenost aktivira dio mozga koji vam pomaže da riješite problem, a to će biti od koristi i vama i vašem djetetu. Kada prihvatite nervozu kao nešto normalno i ona se pretvori u uzbuđenje to će vam pomoći da se lakše nosite sa promjenom i imaćete osjećaj da sve kontrolišete”, objašnjava doktor Pletter.

Budite oslonac svom djetetu i zapamtite da će vas ono uvijek trebati

Doktorica O’Leary naglašava da je veoma važno da budete oslonac svom djetetu dok se ne navikne na to da mora ići u vrtić. Ono od vas očekuje da budete staloženi, da ga volite i ohrabrujete u tome, a ako budete plakali pred njim, samo ćete mu povećati strah od vrtića. Prvi dan sami sebi možete dozvoliti da pustite jednu suzu, ali tada se nasmiješite i recite svom djetetu: “Možeš ti to!” Ako se budete fokusirali na to da podržavate svoje dijete tako ćete mu naglasiti koliko je jako, a samim tim ćete i vi biti optimističniji i mirniji. Doktorica O’Leary savjetuje da razgovarate sa svojim djetetom o vrtiću, njegovim nadama i očekivanjima, te da zajedno radite na crtežima. Mogli biste se prijatno iznenaditi kada čujete kakve ciljeve imaju vaši mališani!

Trudite se da budete zauzete

Da biste sačuvale zdrav razum i prestale se brinuti morate se nečim okupirati. Vrijeme će se vući sporo kao puž na štakama ako budete sjedile, gledale na sat i brojale minute do trenutka kada ćete krenuti po svoje dijete u vrtić. Radite nešto po kući ili idite s prijateljicom na kafu. Ako ste na poslu fokusirajte se na radne zadatke kako ne biste svakog časa provjeravale svoje mobilne telefone.

Nemojte biti previše stroge prema sebi

Nemojte osuđivati druge roditelje, niti sebe. Niste previše tužne zato što vam je dijete krenulo u vrtić? I to je normalno. Malo paničite? I to je sasvim normalno. Doktorica O’Leary objašnjava da ćete se izložiti većem stresu ako pokušate da se uklopite među druge roditelje po ovome pitanju.

“Svaki roditelj drugačije doživljava odrastanje svog djeteta. Prihvatite svoje emocije i zapamtite da ne postoji samo jedan ispravan oblik ponašanja za mame čije je dijete krenulo u vrtić”, objašnjava doktorica O’Leary.

Neka vaša očekivanja budu realna

Vaše dijete tek bira u čemu će nositi svoje stvari u vrtić, a vi već na Internetu gledate na koji fakultet bi bilo najbolje da ide. Poslušajte nas i prestanite s tim odmah! Da biste se manje brinule zbog toga što vaše dijete kreće u vrtić trebate se fokusirati na sadašnjost, emocije koje sad imate, a ne da razmišljate o budućnosti. Zašto da izlažete svoje dijete pritisku zbog nerealnih očekivanja i tako mu uskratite da uživa u djetinjstvu?

“Niko ne dobija ponude za stipendiju nakon vrtića. Pazite da ne izmišljate priče o tome kako će vaše dijete proći kroz prvu godinu zato što se za tih 365 dana mnoge stvari promijene, pa čak i vi sami”, ističe psiholog Kevin Gilliland.

Fokusirajte se na vrijeme posvećeno samo vama

Od trenutka kada ste saznale da ste trudne sva vaša pažnja je bila usmjerena na bebu. No, znate šta? Ta beba je sada porasla i po prvi put u životu kreće iz kuće da istražuje svijet. Ukoliko niste zaposlene, to znači da ćete imati vrijeme samo za sebe od osam ujutro do tri – četiri časa popodne. Psihologinja Yvonne Thomas vam savjetuje da se sada posvetite same sebi i nađete vremena za ljude koje dugo niste vidjele i stvari koje volite da radite. Vaš život će sada biti uravnoteženiji i zbog toga ćete postati još bolja majka.

Ohrabrujte nezavisnost svog djeteta

Budite spremne na to da će se vaše dijete promijeniti. Postaće sigurnije u sebe, dolaziće vam iz vrtića sa raznim pričama i tako će polako širiti svoja krila i postajati nezavisno. Sasvim je razumljivo da će vam zbog toga biti drago, ali i da ćete negdje duboko u sebi žaliti zbog toga što vaša bebica više ne ovisi samo o vama.

“Roditeljima će biti teže ako poriču da se njihova uloga majke ili oca promijenila. Ne samo da se razvija dječiji svijet, već i roditeljski. Ključno je da prihvatite tu realnost”, objašnjava doktor Pletter.

I mame, ne zaboravite nešto: vaša hrabra djevojčica i vaš dragi dječak će nastaviti da istražuju svijet, proširiće svoje vidike i proći kroz mnoge avanture. No, bez obzira na sve to oni će i dalje voljeti svoju mamu.

Izvor: Reader’s Digest

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije