Ljudi s olovkama

Atifa M.: Tipovi žena u mamećim grupama

Otkako su Facebook grupe prestale biti u fazonu ‘Svi mi koji volimo krofne’ i dobile korisnu namjenu razmjene informacija i iskustava, iznikle su i tzv. mameće grupe. Osnovni cilj takvih grupa je pružiti podršku ženama koje se tek susreću s…

Redakcija-

Otkako su Facebook grupe prestale biti u fazonu ‘Svi mi koji volimo krofne’ i dobile korisnu namjenu razmjene informacija i iskustava, iznikle su i tzv. mameće grupe. Osnovni cilj takvih grupa je pružiti podršku ženama koje se tek susreću s konceptom majčinstva. To u teoriji zvuči sjajno, no stvarnost je uvijek nešto drugačija. I okrutnija.

Naime, u svakoj od tih grupa će neminovno isplivati nekoliko karakterističnih tipova članica, toliko glasnih da druge članice izlaze iz grupe, isključuju notifikacije, ili pak pišu upravo ovakve tekstove.

Mama koja ne priznaje nikakva naučna istraživanja

To je zapravo žena koja je oduševljena činjenicom da još uvijek nastanjuje planetu (i pritom diše), do te mjere da je dala sebi za zadatak da omalovaži sva provedena naučna istraživanja jednim univerzalnim, za nju skoro svetim, slovom:  „Evo, kako nama ništa ne fali“. Da skratimo, ne postoji čovjek koji će nju ubijediti da uradi nešto drugačije nego što je njena nana radila.

Mama čija doktorica je uvijek upravu

Zapravo je jako jednostavno: doktorica je pohvalila kako mali napreduje još na prvoj kontroli i od tada je to doktorica koja je najstručnija za svako područje medicine (a i šire). Ako je još uz to pao koji kompliment mami zbog ‘linije’, doktorica će biti citirana najmanje 70 puta na grupi.

Mama koja pita da li je njena dvomjesečna beba od 7 kg dovoljno napredovala

Da li su vaše bebe propuzale sa 4 mjeseca, progovorile sa 8, i napravile svog prvog robota sa 3 godine? I šta mislite: je li to dovoljno dobro, pita zabrinuta mamica. Sve su to pitanja na koja je njoj samoj jasan odgovor, ali iz nekog razloga želi potvrdu ostalih da je njeno dijete apsolutni šampion u svim mogućim kategorijama koje su mame dosad smislile za međusobno nadmetanje. Osim toga, nikada ne propušta priliku da pohvali svoje dijete u odgovorima na pitanja uspaničenih mama (znate onu mamu za čiju je bebu komšiluk ocijenio da ne napreduje kao komšinicina mala). To obično bude u fazonu: Draga uspaničena mamice, evo jedan kamion soli na tvoju ranu, nadam se da ti je lakše, he-he.

Isprepadana mama

To je u suštini žena koja je toliko iščitavala tablice za dohranu da se potpuno zbunila kada su se pojavile neke nove tablice i smjernice, pa za svaku voćku pita smije li je dati bebi od 8 mjeseci. Od silne želje da sve ide ‘školski’, redovno je pod stresom jer dijete nije jelo tačno onda kada je ona napravila obrok. Na pitanja joj najčešće odgovaraju mame koje su dohranu uspjele uvesti po pe-es-u, a tablice znaju izrecitovati bez obzira na doba dana i noći, nakon čega žena pada u još veću depresiju i šalje mužu tugaljive Viber poruke kako je loša mama.

Mama koja sve stiže

Čak i da se svima pohvali da sve stiže. To su one ‘sve je stvar organizacije’ mame. Pohvalno je ako žena uspijeva stići sve što je zacrtala, ali nije pohvalno da redovno smara ljude oko sebe svojim uspjesima, i one koje to (možda) zanima i koje ne zanima. Ako je cilj baciti u depresiju ženu koja se 6 mjeseci bori s dječijim grčevima (zbog čega je i vlastite odlaske u wc uspjela prorijediti) – bravo, uspjeli ste!

Mama koja neumorno odgovara na pitanja koja se svakodnevno ponavljaju

Znate ona pitanja koja nas skoro sve smaraju i koja krše smisao postojanja opcije pretraživanja na grupama: ‘Gdje ste se porodile’, ‘Koje pelene koristite’, ‘Šta ponijeti na ljetovanje‘, i njima slična? Postoje žene koje kao da čekaju takva pitanja i skoro svaki dan, ne koristeći nikakve olakšice tipa kopi-pejst, prepričavaju svoja iskustva poroda (sve do u detalje koji nas živo interesuju – bila otvorena 6 prstiju tamo negdje oko 3:28 poslije ponoći) ili pišu romane o svim brendovima pelena (uz to analizirajući svaku veličinu posebno) – toliko neumorno da se sam izraz ‘neumorno’ zbog njih mora redefinisati. Hvala na podijeljenom iskustvu, ali kako vam se da?

Mama koja analizira i slika svaku bebinu stolicu

Sve mi smo makar jednom došle u situaciju koja nam je prije majčinstva bila skoro nezamisliva – jesmo, sve smo analizirale ili pak željno iščekivale bebinu stolicu, ali nismo slike postavljale na grupu kako bi hiljade drugih mama dalo svoje stručno mišljenje da li je dovoljno zlatnožuta. Ako ste zaista zabrinute, idite doktoru. Ako niste, neka hvala, imam dovoljno bebećih kakica oko sebe i bez te vaše.

Mama koja zna odgovor na svako pitanje

Imala iskustvo ili ne, ona zna. Nebitno šta kažu doktori, nebitno šta kažu druge žene, nebitno kakav je problem u pitanju, ona zna. Ona je čitala (o svemu mogućem), ona je čula, njoj je majčinski instinkt rekao (iako se ne radi o njenom djetetu). Da nije tako, kako bi inače othranila svoje dijete od 2 i po godine?

Žena koja je toliko čitala o porodu i dojenju da je i sama počela savjetovati druge

Ne bi bilo toliko čudno da nisu u pitanju žene koje se još nisu ni porodile i da su pitanja na koja odgovaraju zapravo pitanja u kojima se traži iskustvo s nekim problemom. Srodile se žene s grupom. Potajna želja takvih je ulet u administraciju grupe.

Mama opsjednuta kolicima

Ni oko čega se koplja nisu lomila kao oko kolica. Dok jedne vrijeđaju rastrošnost mama koje djecu vozaju u ‘svemirskim brodovima’, druge izražavaju svoju posvećenost majčinstvu kroz cijenu kolica (sve za mog princa/sultana mame). I tako svako malo imamo besmislene rasprave o nečemu što zapravo ne interesuje ni mamu koja je naivno pitala gdje može nabaviti određeni model, niti bilo koga na svijetu.

Ovo su samo oni tipovi mama koji su doprinijeli da autorka teksta isključi notifikacije u većini takvih grupa i na miru odgaja svoje dijete. Kada sagledamo taj bućkuriš žena, shvatimo koliko su mameće grupe vremenom poprimile neželjenu dimenziju i postale leglo raznih kompleksa i izbacivanje frustracija nakupljenih tokom dana. Ring za nadmetanje i oaza za nametanje svog mišljenja.

Nemojte, žive bile. Uživajte u majčinstvu.

I pustite i nas da uživamo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije