PorodicaPraktična Lola

Ispovijest jednog muškarca: Kako je sinova smrt uticala na moj brak

Ben Pullen i njegova supruga Sarah doživjeli su najveći mogući životni udarac – izgubili su svog sina Silasa kada je on imao samo 11 godina.

Vesna Drakulic

Preminuo je od tumora na mozgu. Bena je jedan dan njegov prijatelj pozvao da odu na piće i dok su sjedili u pabu rekao mu je da će biti prava sreća ako ostane u braku jer se navodno oko 70% parova razvede nakon smrti djeteta.

“Problijedio sam od straha. Pokušavao sam nastaviti dalje bez svog djeteta i sada mi je neko rekao da se moram boriti još i za to da me ne napusti žena koju volim”, otvoreno priča Ben i dodaje da su on i Sarah tugovali na različite načine.

Bena je usred noći znalo probuditi vrištanje njegove žene iz neke druge prostorije u kući, a nekad bi se tresla i tiho plakala u snu. Ležao je budan znajući da ne može učiniti ništa da joj pomogne.

Sarah i Silas Pullen, Foto: YouTube screenshot

Ben se lakše otvarao i ponekad bi pričao o gubitku svog voljenog sina. Sa druge strane, Sarah je dugo vremena jedva uspijevala da se održi na nogama i ponekad bi se mučila mislima da su mogli nešto drugačije da urade prije Silasove smrti.

“Ja se ne želim upuštati u ta mračna razmišljanja. Znam da smo tih zadnjih teških dana njegovog života sve radili iz ljubavi, pa čak i ako je to bilo pogrešno. Nema smisla da se zbog toga grizemo, to je prošlost i nema nikakvog udjela u budućnosti”, priča Ben.

Nedugo nakon Silasove smrti Sarah je poželjela da dobiju još jednu bebu. Hvatala se za slamku spasa mislivši da će je ljubav prema novom djetetu podići, dati joj smisao i da onda neće imati mnogo vremena za tugovanje.

Međutim, Ben joj je rekao da ih njihova tri sina sada trebaju više. Mnogo su se svađali oko toga, Sarah je bila jako povrijeđena Benovom odlukom. No, danas, tri godina nakon Silasove smrti priznaje da je njen muž bio potpuno u pravu.

Dodatne tenzije su se stvorile kada je Ben postao popustljiviji prema sinovima i nije ih opominjao zbog nekih sitnih nestašluka.

Ben sa svojim sinovima Silasom, Oscarom, Inigom i Rufusom, Foto: YouTube screenshot

“Mislio sam da nema nikakvog smisla u tome da nakon smrti jednog sina satima galamim na drugu djecu. Život je isuviše kratak. Znam da je zbog toga Sarah osjećala da ona mora postati malo više stroga prema njima i zato je bila isfrustrirana i ljuta. Govorila je da su to moji propusti, no sada smo uspjeli da sve to nekako uravnotežimo”, priznaje Ben.

Činjenica je da se njih dvoje sada mnogo više svađaju, ali isto tako njihova ljubav se nikad nije izgubila. Ni prema djeci, niti između njih dvoje. Kada je to potrebno jedno drugome daju prostora. Kad im je potreban zagrljaj i utjeha, tu su jedno za drugo. Naučili su da se sami nose sa sopstvenom tugom i da je ne iskaljuju jedno na drugom. I, najvažnije od svega-naučili su da vole ljude u koje su se pretvorili.

Ljubav između Sarah i Bena nikad nije nestala, Foto: YouTube screenshot

“Nikad više nisam posumnjao u to da se Sarah i ja nekako nećemo uspjeti izboriti sa Silasovom smrću. Postoji govor koji se često čuje na vjenčanjima u kojem se ljubav uspoređuje sa dva drveta koja rastu jedno uz drugo, ali nikad ne zaklanjaju ono drugo u sjenu. Meni to važi i za tugu jer, na kraju krajeva, i ta emocija nastaje iz velike ljubavi. Sarah i ja smo posađeni u istom tlu očajanja i bola i obasjava nas isto sunce nade od naših prijatelja i članova porodice. Sve što mi trebamo je da otkrijemo kako ćemo sami izrasti prema tom svijetlu, ali tako da uvijek ostanemo jedno uz drugo”, zaključuje Ben.

Sarah je objavila knjigu “A Mighty Boy” u kojoj je pisala o svemu kroz šta su ona i njen muž prolazili. Sav prihod od prodaje njene knjige se donira za istraživanje tumora mozga.

Izvor: Telegraph

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije