FeminizamHrabra Lola

PitchWise razbija patrijarhat kroz feminizam, aktivizam i umjetnost

  Festival ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise, dvanaestu godinu za redom organizuje Fondacija CURE. Prvobitna ideja festivala jeste zauzimanje zanemarenih i napuštenih prostora i pretvaranje tih prostora u umjetničke oblike. PitchWise predstavlja mjesto susreta svih umjetnica koje kroz različite umjetničke…

Anja Zulić

 

Festival ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise, dvanaestu godinu za redom organizuje Fondacija CURE. Prvobitna ideja festivala jeste zauzimanje zanemarenih i napuštenih prostora i pretvaranje tih prostora u umjetničke oblike. PitchWise predstavlja mjesto susreta svih umjetnica koje kroz različite umjetničke forme propituju različite teme.

Ove godine organizuje se u Sarajevu od 07. do 10. septembra.

PitchWise festival je zamišljen kao prostor za sve umjetnice da pokažu svoju umjetnost, danas kada sve manje imaju prostora i mogućnosti za to. Spoj feminizma, aktivizma i umjetnosti je najbolji način razbijanja patrijarhata koji najviše pogađa žene ne samo u bh. društvu nego i diljem svijeta” za Lola magazin govori Vildana Džekman, feministkinja i aktivistkinja iz Fondacije CURE.

U zavisnosti od društvenih zbivanja koja posebno pogađaju žene, PitchWise se svake godine prilagođava i mijenja tematiku, ali nikada nije izgubio svoju osnovnu viziju aktivističkog i umjetničkog spoja.

“Kroz umjetnost se mogu dotaknuti brojne tabuizirane teme o kojima je teško govoriti. S druge strane,  osobito je važno istaknuti da PitchWise svake godine spaja žene umjetnice, aktivistkinje, feministkinje i žene različitih identiteta na istom mjestu. To je ujedno i prilika za upoznavanja, druženja, umrežavanja i sticanja nekih novih iskustava”, govori nam Vildana.

Svijet je naše platno. Svako iskustvo žene je jednako važno i značajno!” predstavlja centralnu temu ovogodišnjeg PitchWise festivala, koji za cilj ima omogućavanje prostora za dijeljenje različitih iskustava žena, kako bi kreirale zajedničku istoriju razumijevanja i tolerancije.

“Samo onda kada svako mjesto na svijetu bude sigurno i mi ćemo biti sigurne! Na XII PW festivalu obezbijedit ćemo transfer znanja, iskustva, narative žena širom svijeta, a sve u cilju preuzimanja odgovornosti i povezivanja žena sa svih strana svijeta i iz svih konteksta.  Ove godine prostor zauzimamo da bismo pričale o ženskom tijelu, razumu, slobodi, sigurnosti. Šta se dešava ovdje i sada ima uticaja posvuda! Svijet nije sigurno mjesto za žene i neće biti sve dok u svakom dijelu svijeta žena nema slobodu da odlučuje o svom životu i tijelu”, poručuje Vildana, aktvistkinja i feministkinja.

PitchWise nastaje iz političke pozicije Fondacije CURE koja  kroz feministički aktivizam podstiče na pokretanje pozitivnih društvenih promjena. Ukorijenjen je u ideji da transformativna moć umjetnosti potiče i osnažuje individuu da bude pozitivna promjena za sebe i svoje okruženje.

„Politički angažovanu umjetnost razumijemo kao kreativni proces propitivanja, razotkrivanja, analize, transformacije, dekonstrukcije vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta u raznolikom spektru kako ih poznajemo u stvarnosti. Svojim ličnim angažmanom mi zauzimamo i preuzimamo javni prostor, propitujemo, transformišemo društvo i preuzimamo odgovornost. PitchWise prostor postaje siguran za feministički aktivizam i angažovanu umjetnost koja pomiče granice estetskog, socio-političkog i tehnološkog napretka u pokušaju da izazove granice tradicije i kulture, hijarhije postavljene od strane onih koji imaju moć“, za Lola magazin priča Vildana.

PitchWise 2015

Zbog raznovrsnog programa, iz godine u godinu raste interes za učešćem na festivalu. Neke osobe su tu već godinama, a nova lica su uvijek dobrodošla. Kako nam Vildana govori, čar festivala nije u brojkama, već u njihovoj okrenutosti upravo prema ženama i tome da uspiju tokom festivala pronaći nešto za sebe ili pokazati svoju umjetnost.  Uspjeh PitchWise festivala leži i u tome da je „izrodio“ brojne festivale u regionu kao što su BeFem u Beogradu, ArtFemine u Nišu, festival ženskog prijateljstva Tutin i povezao žene ne samo u region, nego i diljem svijeta.

“PitchWise je zarište ženske energije koja svake godine cirkuliše i zbog toga je poseban”, poručuje ona.

A zašto je feminizam važan?

PitchWise 2015

Vildana kaže da je feminizam važan iz mnogo razloga, te da svaka osoba ima svoje.

“Meni je feminizam bitan zbog slobode koju mi daje da budem ono što ja želim da budem.Teško se osvaja ta sloboda, teško se čuva ta sloboda, tome teži feminizam i zato je jako bitan”, za kraj razgovara sa Lolama govori Vildana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije