Hrabra LolaLoliteti

Lolitet: Želite li svesku ili rokovnik napravljen specijalno za vas?

Kada je Aida Đikić iz Sarajeva na studiju bibliotekarstva počela izučavati istoriju knjige, otkrila je da su se godinama i godinama koristili različiti uvezi za njihovu izradu. Uskoro joj je u ruke došla knjiga Benjamina Rineharta “Kreiranje knjiga i kutija:…

Vesna Drakulic

Kada je Aida Đikić iz Sarajeva na studiju bibliotekarstva počela izučavati istoriju knjige, otkrila je da su se godinama i godinama koristili različiti uvezi za njihovu izradu. Uskoro joj je u ruke došla knjiga Benjamina Rineharta “Kreiranje knjiga i kutija: Zabavni i unikatni pristupi ručnim radovima” i nakon što ju je pročitala odlučila je da pokuša napraviti nekoliko stvari koje je našla na njenim stranicama. Uskoro joj je to postao hobi, a danas je i jedan od poslova kojim se ova talentovana mlada žena bavi.

Sve počinje od ideje. Aida prvo skicira mogući izgled sveske ili rokovnika na papiru, izabere papire, uvez, materijalne i ukrasne elemente. Uz skicu uvijek obavezno zapiše ko je klijent, za šta će koristiti knjigu i gdje će ona naći sve što joj je potrebno za izradu. Od materijala koristi sivi karton, papir za scrapbooking (vrsta ukrasnog papira sa raznim uzorcima), a za izradu svake sveske ili rokovnika pri ruci joj moraju biti PVA ljepilo, kistovi, spužvice, igle, trake, konac za vez, razne tkanine, pčelinji vosak, skalpeli i metalni lenjiri. Neke stvari je morala naručivati iz inostranstva pošto ih nije našla nigdje u BiH, a neke je napravila i sama.

Foto: AidaDesigns

Knjigovezačko platno nabavljam preko prijatelja u Velikoj Britaniji. Specijalizirane alate poput bušača, zaobljivača uglova i šila morala sam naručiti preko eBaya jer ih je nemoguće naći u BiH. Presu za knjige sam napravila sama prateći tutorijal koji sam našla na Internetu“, priča Aida.

Ukoliko klijent želi blok za skiciranje ili slikanje akvarel bojama, onda Aida u specijalizovanoj radnji kupuje papir za tu namjenu. Za izradu dnevnika upotrebljava listove običnih sveski. Najzanimljivije je kada klijent naruči rokovnik prilagođen lično njegovim potrebama – tada u dogovoru s njim dizajnira i izgled stranica koje odštampa i uvezuje u konačan proizvod.

Koliko je Aida talentovana za dizajn pokazuje i činjenica da je dizajnirala korice romana poznatog glumca Anthonyja Starkea „A Coal To His Lips“.

“U to vrijeme je roman bio izašao iz štampe i Anthony je odlučio da ga jedno vrijeme ponudi besplatno dok ne nađe novog izdavača. Naša zajednička prijateljica mi je predložila da za njega napravim novi dizajn korica. Budući da je u pitanju bio projekt koji se ne bi radio za profit, bilo je moguće koristiti royalty free slike sa WEB site-a Freeimages. Uradila sam nekoliko verzija i on je izabrao onu koja mu se najviše svidjela”, otkrila je Aida.

Za izradu jedne sveske ili rokovnika treba joj otprilike četiri sata rada, no sve zavisi od veličine i kompleksnosti narudžbe. Sve sveske i rokovnici se preko noći suše i ispravljaju u presi kako vlaga ljepila ne bi iskrivila korice. Motive biraju klijenti, a među najpopularnijim su oni inspirisani raznim serijama, filmovima i nacrtanim sovama. Nađu se tu i apstraktni motivi, ali i sveske i rokovnici u jednoj boji. Aida trenutno radi notese sa muzičkim motivom i CD-om ugrađenim u prednju koricu.

Foto: AidaDesigns

„Inspiracija dolazi sa raznih strana- od klijenta koji ima tačno određeni izgled na umu ili ideju koju nije siguran kako izvesti, iz knjige koju sam pročitala, zanimljivog dezena koji sam primjetila u radnji, omiljenog lika, prijatelja i člana porodice i prirode koja nas okružuje. Ja najviše volim kombinaciju knjigovezačkog platna i scrapbook papira, a pored toga jedan od omiljenih papira su mi oni sa motivima bosanskih ćilima“, otkriva Aida.

Ukoliko i vi želite da imate ove unikatne, ručno rađene predivne sveske i rokovnike možete ih naručiti preko Facebook stranice „AidaDesigns“ i stranice „AidaDesigns“ na eDomaćici ili ih kupiti u prodavnici „Magaza“ u Sarajevu. Vama, našim vjernim čitaocima, Aida i Lola magazin poklanjaju tri ručno rađene sveske. Potrebno je da na svom Facebook profilu objavite ovaj tekst i napravite printscreen objave, koji ćete nam poslati u inbox Loline Facebook stranice. Prijave prikupljamo do petka, 08. septembra u podne, nakon čega ćemo putem slučajnog odabira obradovati tri čitaoca ovim jedinstvenim poklonom. Srećno!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije