AktivizamHrabra Lola

Jedan fotograf je oboljeloj djeci pokazao da su pravi mali junaci

U želji da djeci sa invaliditetom pokaže koliko su zapravo snažni, fotograf Josh Rossi je odlučio da ih prikaže kao super junake iz “Lige pravednika”. “Želio sam da prikažem njihovu unutrašnju snagu na način koji će izmamiti osmijeh na lice kako…

Vesna Drakulic

U želji da djeci sa invaliditetom pokaže koliko su zapravo snažni, fotograf Josh Rossi je odlučio da ih prikaže kao super junake iz “Lige pravednika”.

“Želio sam da prikažem njihovu unutrašnju snagu na način koji će izmamiti osmijeh na lice kako njima tako i drugima koji se bore sa istim problemima”, objašnjava Josh.

Sofie Loftus–Wonder Woman

Courtesy of Loftus Family | Josh Rossi Photography

Sofie Loftus (3) ima rijedak oblik raka oka koji se zove embrionalni rabdomiosarkom, a sada je Wonder Woman. Josh je odlučio da je pretvori u tu junakinju zato što je malena Sofie nedavno prije fotografisanja završila sa radioterapijom, ali je i dalje pozirala što znači da je pravi borac i savršeno joj odgovara da bude Wonder Woman.

“Sofie je počela da se liječi u januaru i nijednom se nije žalila. Bilo je nevjerovatno vidjeti da ona izgleda onako kako se i osjeća – snažno. To je potpuno promijenilo njen pogled na sve. Kroz sve je prolazila sa pozitivnim stavom, ali kada je sebe vidjela kao super junakinju Wonder Woman sva se ozarila! To je bilo divno gledati”, otvoreno priča Sofijin otac Andrew Loftus.

Teagan Pettit-Superman

Courtesy of Pettit Family | Josh Rossi Photography

Teagan Pettit (9) se rodio sa samo pola srca, odnosno sindromom lijevog hipoplastičnog srca. Imao je tri otvorene operacije na srcu i čekao je više od godinu dana na transplataciju. Danas je ovaj hrabri dječak Superman.

“Superman postaje slab kada je kriptonit u blizini, a Teagan ne može regulisati temperauru zbog toga što ima pola srca. Njegova majka kaže da je svaki dan pravi blagoslov. Teagonovo stanje bi se zbog njegovog srca svakog dana moglo pogoršati, ali on i dalje ide naprijed. I Superman i Teagan imaju čelično srce!”, priča Josh.

Simon Fullmer-Batman

Courtesy of Fullmer Family | Josh Rossi Photography

Simon Fullmer (5) boluje od neuroblastoma-raka nerava, ali sada je on Batman. Simonova majka je rekla Joshu da njen sin uvijek želi da zna šta se dešava i može da pogodi kada neko pokuša da ublaži problem. Često se znalo dešavati i da on ispravlja doktore i medicinske sestre kada nešto zaborave uraditi!

“Simon je zaista snažno dijete i sa svim ovim se borio poput pravog super junaka i zato je on savršen za to da bude Batman”, otkrio je Josh.

Zaiden Stolrow-Flash

Courtesy of Stolrow Family | Josh Rossi Photography

Zaiden Stolrow (7) se bori sa poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pažnje, ali sada svu tu svoju energiju usmjerava na to da bude Flash. Zaiden voli da trči i ima beskonačno mnogo energije zbog čega je u školi često upadao u nevolje. Vremenom su ga prijatelji prestali zvati da se druži s njima i njegova mama je otkrila Joshu da je svjetlost nestala iz očiju njenog sina. Upravo zbog toga je Josh odlučio da Zaidenovu slabost pretvori u snagu tako što će dječaka prikazati kao Flasha.

“Možda će ga prijatelji sada opet zvati na svoje rođendane i još ga tražiti da ponese svoj kostim i bude zvijezda žurke”, priča Josh.

Mataese Manuma-Aquaman

Courtesy of Manuma Family | Josh Rossi Photography

Mataese Manuma (2) ima rijedak oblik raka koji se zove akutna megakarioblastična leukemija. Ovaj hrabri mališan je pokazao nevjerovatnu snagu i upravo je završio sa hemoterapijom.

“Kao i Aquaman, i Mataese potiče iz Polinezije i zato sam smatrao da bi mu savršeno odgovarala uloga Boga vode”, objašnjava Josh.

Kayden Kinckle-Cyborg

Courtesy of Kinckle Family | Josh Rossi Photography

Kayden Kinckle (5) je u protekle četiri godine imao dvije amputacije. Rodio se sa pupčanom kilom zbog koje su njegovi unutrašnji organi rasli izvan tijela. Da bi mu spasila život njegova majka je odlučila da mu doktori amputiraju noge. Josh ga je pretvorio u Cyborga zato što je taj super junak nekada bio zdrav dječak sve dok nije stradao u stravičnoj nesreći. Njegov otac ga je održao na životu zahvaljujući robotskim dijelovima tijela. Kada je Kayden vidio fotografiju samog sebe u ulozi Cyborga bio je presrećan.

“Rekao mi je: ‘Mamice, ovo mi se mnogo sviđa. Ja sam sada super junak’. Amputirane su mu obje noge i bio je zadivljen kada je vidio da na fotografiji stoji bez svojih štaka ili drugih pomagala. To je bio predivan trenutak, mnogo volim da vidim osmijeh na njegovom licu”, kroz suze priča Kaydenova mama Nikki Knickle.

Izvor: ABC News

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije