Ljudski odnosiPraktična Lola

Šta su me prethodne veze naučile?

U različitim vezama sam nešto više od 15 godina. Ozbiljnim vezama, šemama, vezicama, flert kombinacijama… Bilo je tu svega i što je najvažnije, sve me je ponešto naučilo. Mahnite mu čim poželi da ode Najveća greška koju ćete napraviti jeste…

Ivana Simikić

U različitim vezama sam nešto više od 15 godina. Ozbiljnim vezama, šemama, vezicama, flert kombinacijama… Bilo je tu svega i što je najvažnije, sve me je ponešto naučilo.

Mahnite mu čim poželi da ode

Najveća greška koju ćete napraviti jeste da pokušate zadržati nekoga ko je odlučio da vas ostavi. Posebno ako to radi jako često. Nije dobro za vaše mentalno zdravlje, niti će ta veza potrajati. Ponekad je to privlačenje pažnje, inat, svojevrsno ubacivanje bespotrebne drame u vaš život… Šta god da je, ne treba vam.

Ako seks ne valja…

Ne valja ni vaš odnos. Ne, ne mislim da je seks suština veze, niti najvažnija stvar na svijetu, ali je važan. Možete se slagati u svemu, vidjeti zajedničku budućnost i birati boju zidova za dječiju sobu, ali ako tokom i nakon seksa ne umirete od uzbuđenja, on nije za vas. Seks može postati bolji vremenom, možda vam je potrebno više pokušaja da usaglasite svoje strasti, ali ako ne uspijete… On je prijatelj, a ne muškarac sa kojim trebate biti.

Komunicirajte što više

Posebno ako ste u vezi na daljinu! Ne čekajte da se prvi javi, pošaljite mu neku zanimljivu fotografiju, svoju ili neku sa interneta, klip, gif, pjesmu, tekst… Nešto što vas je podsjetilo na njega. Ne čekajte da se vidite pa da mu nešto kažete. Što više komunicirate, to više imate o čemu da razgovarate, stvarate jaču vezu između vas. Imajte svoje fore koje niko drugi neće shvatiti. Ovo naravno ne znači da trebate ugušiti čovjeka i okupirati svo njegovo vrijeme, zato osluškujte i signale sa njegove strane, kako reaguje na to.

Tepanje je uvijek dobra ideja

Naročito ako imate nadimke posebno za vas dvoje. Odstupite od “srce”, “ljubavi”, “dragi”, a uvedite “magare”, “pile”, “bleso”. Ne koristite one koji su toliko uopšteni da su već izbjedjeli i ne nose nikakvu težinu. Neka vaš nadimak bude povezan sa nekom osobinom ili događajem. Dosta svojih momaka pamtim po tome.

Stvari se moraju začiniti

Kada vam se učini da ste upali u monoton period i da sve radite rutinski, promijenite nešto. Otputujte za vikend, idite na jednodnevni izlet, piknik u park, promijenite mjesto gdje pijete kafu, nemojte naručivati hranu već je zajedno napravite, sačekajte ga u seksi vešu, pošaljite mu svoju golišavu fotku, kupite mu neku sitnicu…

Veze zahtijevaju rad i posvećenost

Zar je potrebno da ovo objašnjavam?

Vaš izraz lica sve govori

Voljela sam da gledam “Seks i grad” i ne smatram da je to smeće od serije. Inače se ospem od patetike, ali ova serija otvara mnoga važna pitanja za ženu i muško-ženske odnose. Mislim da nikad neću zaboraviti scenu kada Samanta jednoj od njih postavlja vrlo jednostavno pitanje. “Kad govoriš o njemu, da li ti se lice razvuče u osmijeh ili se namrštiš?” Isto tako, ako niste sigurni koliko vam neko znači, zapitajte se koliko bi vam teško palo da nestane iz vašeg života. Obratite pažnju imate li leptiriće u stomaku kada čitate njegovu poruku ili se pripremate za susret sa njim. Smijete li se nasred ulice kada pročitate nešto što vam je poslao? Možete li ostaviti njegovu poruku da stoji neotvorena pola sata ili je morate odmah pročitati? Sve su to sitni znakovi, samo ih treba pročitati.

Neko jednostavno ne zna da izražava osjećanja

A neko ih prosto nema. E sad, kako skontati šta je od to dvoje…. Iskreno, pojma nemam. Imala sam situaciju da sam u vezi dvije godine i da on nijednom nije rekao da mu značim. Ljubi on mene, grli najjače moguće, ali riječi izostaju. Kada smo bili razdvojeni mjesec dana, pisala sam mu da mi fali i da jedva čekam da se nađemo, a on je prepričao svoj dan, umjesto da napiše “i ti meni”. Tri riječi. Tri jednostavne riječi. Kad sam mu rekla da ga volim, počeo je da me ljubi. Oba puta. I onda sam ga ostavila jer nisam mogla više da podnesem tu misao da on osjeća samo fizičku privlačnost prema meni i da nakon dvije godine ne može reći čak ni da mu nedostajem.

Međutim… To je rezultiralo time da sam probudila uspavanog lava! Njegovi izlivi ljubavi i nježnost kojom me je od tada obasipao si me postidjeli. Pomirili smo se jako brzo, a on je postao najemotivniji momak koga sam imala. Raskinuli smo zbog nekih desetih stvari, ali ga pamtim po ljubavi.

Seks ne podrazumijeva i ljubav

Dešavalo se da mislim da sam u vezi, a to je bila seks šema. Griješi čovjek, jebiga. Isto tako se zaljubi u pogrešne osobe, jebiga. Mada su mi rekli da je bitno to što se zaljubljujem, pa makar i u pogrešne.

Elem, što se seksa tiče, tu je stvar vrlo jednostavna. Ako se viđate samo u njegovom ili tvom stanu (autu, kancelariji, hotelu ili gdje već to radite), on ne može sačekati da završite rečenicu već odmah krene da vas skida, nakon seksa vam ne odgovori istom mjerom na nježne poruke, ne pravi sa vama planove, niti vas grli, ljubi i drži za ruku dok vas vozi kući, to je čisti seks. Pražnjenje, zadovoljavanje potreba. I to je sasvim u redu, ako i vi to tražite. Ako ipak želite ljubav i nekoga na duže staze, taj odnos nije za vas.

Kopanje po prošlosti je loša ideja

Uvijek! Saznaćete ono što vam ne treba ili ćete reći ono što ne treba. Ne mora znati da ste prevarili onog lika prije 6 godina i da ste prošle godine imali hlamidiju. Sve to je prošlo. Isto tako vama ne treba da znate da je njegova prošla djevojka abortirala i da je bio vjeren. Šta će vam informacije koje će vas samo opterećavati, a baš ništa vam korisno ne donose?

Ne odajite brojeve

Ne postoji osoba koja može da se nosi sa brojem bivših partnera/partnerki. Vjerujte mi, ako mu kažete sa koliko muškaraca ste bile, on će ubuduće vidjeti samo taj broj. Dešavalo mi se da mi momak u vezi čak nabija na nos što sam bila sa 12 (lupam) momaka prije njega, iako je on bio sa skoro 50 (opet lupam) žena. Jer mene to čini kurvom, a njega zavodnikom. I od tada je svakog muškarca u mom životu gledao kao potencijalnog prošlog ili budućeg ljubavnika. Jer izgleda da ja ne biram, za razliku od njega.

Ali ni imena!

Ako mu kažete da ste bili u vezi sa Milanom, on će se štrecati na svakog Milana iz vašeg okruženja. Isto tako, ako on vama kaže da je bio sa Milicom, sretaćete je mnogo češće nego inače. Pronaći ćete je na Facebooku, čisto da vidite kakva je. Pa ćete primijetiti njegove lajkove na njenim fotografijama. Pa ćete razvijati razne teorije zavjere… Ovo ide u oba smjera.

Ne ostaj zbog onoga što je bilo

Ako vam je bilo lijepo, ali posljednjih godinu dana se samo svađate i zbog njega više plačete nego što se smijete, vrijeme je da odete. Znamo da vam je žao svih uspomena i vremena uloženog u tu vezu, ali nemojte se više zavlačiti. Vezu morate pokušati spasiti, ali kada vidite da je to rupa bez dna, okončajte je.

Šta ako nisi zaljubljena?

Ne znam za vas, ali ja ako se ne zaljubim u roku od odmah, to je čista propast. Dešavalo se da sam u vezi u kojoj mi sve odgovara, on je savršen, ali nema hemije. Tu ne mislim na seksualnu hemiju, već na onu u glavi. I stomaku. U obje takve veze sam bila oko dva mjeseca i pošto se nisam zaljubila, napustila sam ih. To ili se desi ili se ne desi.

Puno priče – nikakav seks

Ako voli da mnogo priča o seksu, ispituje vas koje poze vam gode, gdje ste sve to radili, volite li da koristite rekvizite… Odmah znajte da će u krevetu biti neuporebljiv. Za njega važi ona – tresla se gora, rodio se miš.

Bilderi se lože na sebe

Vjerujte mi, probala sam. Toliko su ponosni na svoje tijelo da će više pipati sebe nego vas.

Svi su oni bili pravi

U određenom trenutku naravno. Jer da nisu, mi ne bismo bile sa njima. Za svakog (ili barem većinu njih) mislile smo da je baš ono što nam treba. I bio je, neko vrijeme.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije