Praktična LolaŽivot

Kako uštedjeti novac ako studirate u Austriji?

Studenti iz BiH sve češće svoje školovanje nastavljaju u Austriji, većinom na univerzitetima u Gracu i Beču. Kako bismo im barem donekle olakšali prilagođavanje na novu sredinu, Lole su istražile koji troškovi ih očekuju u ovim gradovima i kako mogu…

Ivana Simikić

Studenti iz BiH sve češće svoje školovanje nastavljaju u Austriji, većinom na univerzitetima u Gracu i Beču. Kako bismo im barem donekle olakšali prilagođavanje na novu sredinu, Lole su istražile koji troškovi ih očekuju u ovim gradovima i kako mogu da ih umanje.

Kao prvo, potrebna vam je boravišna dozvola. Jedan od preduslova za dobijanje jeste potvrda da ste primljeni na neki od univerziteta u Austriji, sa kojom idete u diplomatsko predstavništvo svoje zemlje u Austriji i pokrećete proceduru za dobijanje dozvole. Zatim, dok ste u Austriji neophodno vam je zdravstveno osiguranje, koje studenti plaćaju oko 50 evra mjesečno.

Kako navode na sajtu studiraj.eu, da biste dobili studentsku vizu u Austriji potrebno je da imate na računu dovoljno novca za cijelu godinu.

„Za osobe ispod 24 godine, taj iznos je 481,75€ mjesečno, dok osobe preko 24 godine moraju imati 872,31€ mjesečno za život. Obzirom da se prilikom predaje zahtjeva za vizu traži svota za cijelu narednu godinu, ona treba da iznosi ca. 5781€ za mlađe od 24, a za starije 10468€. Sa spomenutim iznosima ste na ’sigurnoj strani’. Međutim, iskustvo je pokazalo da prolazi i manja svota novca: dva semestra broje ukupno 8 mjeseci, tako da je nekada dovoljno priložiti i 481,75 x 8, odnosno 872,31 x 8 eura.“

Beč, foto: Pixabay

Gradski prevoz se plaća semestralno i košta skoro 200 evra za četiri mjeseca. Tokom februara, jula, avgusta i septembra cijena je skoro 30 evra. Međutim, ove cijene važe za studente mlađe od 26 godina, dok oni stariji tokom cijele godine mjesečno daju 49,50 evra na prevoz. Njima se nudi i godišnja karta od 449 evra.

Studenti mlađi od 26 godina mogu kupiti ÖBB Vorteilskarte, odnosno kartu koja im obezbjeđuje popuste na svaku vožnju vozom. Ona na godišnjem nivou košta 19 evra.

„Postoji i Mitfahrgelegenheit stranica, gdje možeš da putuješ sa ljudima i dijeliš troškove puta, a i putnici ostavljaju komentare o vožnji i vozaču, tako da je prilično sigurno. Za odlazak kući postoje grupe na Fejsbuku, poput Prevoz Grac-Banja Luka, Beč-Banja Luka i slično, a funkcionišu po istom principu kao Mitfahrgelegenheit i uglavnom je oko 15-20 evra. Meni je to lično super opcija, jer je uglavnom dobra ekipa koja vozi, a brže je i komfornije. Najjeftinija povratna karta za autobus je 20 evra za studente“, kaže Banjalučanka Tamara Novković, koja trenutno studira arhitekturu u Gracu.

Grac, foto: Pixabay

Smještaj je svakako jedna od najvažnijih stavki prilikom studija, a najpovoljnija opcija je svakako studentski dom. Međutim, cijene su znatno više od onih na koje smo navikli na Balkanu, pa je, recimo, za jednokrevetnu sobu u bečkom studentskom domu potrebno izdvojiti između 240 i 375 evra mjesečno, dok dvokrevetna košta između 200 i 300 evra. Naravno, stanovi su znatno skuplji i većinom nedostupni studentima koji ne dolaze iz imućnijih porodica. Najam stana mjesečno košta oko 850 evra. Opcija su i takozvani WG stanovi, u kojima iznajmljujete sobu, dok su u ostalima vama nepoznati ljudi. Ovo je rješenje je dosta praktično i povoljno, samo je potrebno da sami sa sobom razgraničite da li ste osoba za taj vid zajednice.

Tamara kaže da je u Gracu najpopularniji i najpovoljniji vod smještaja u stanovima sa nekoliko soba, gdje osobe dijele kuhinju i kupatilo.

„Jedino je pitanje ko je spreman na takav način zivota, jer uvijek postoji nešto što nekome nije po volji, od partijanja cimera do prljavih zajedničkih prostorija i slično. Domovi su već nekoliko godina prilično skupi i koliko znam samo jedan dom u Gracu ima obroke. Ja sam bila u njemu i u to vrijeme sam plaćala 356 evra za malu dvokrevetnu sobu, gdje je čitav sprat dijelio kupatilo i WC. Jednokrevetne sobe u  domovima su jako skupe i izađu gotovo jednako, a možda i skuplje nego mala garsonjera u kojoj ipak imaš svoj mir i ne dijeliš kuhinju i kupatilo sa čitavim spratom“, govori nam Tamara.

Jedan od studentskih domova u Gracu, foto: Tuzlanski.ba

Ona dodaje da u domovima postoje i studio sobe, u sklopu kojih je kupatilo i mala kuhinja, za studente koji bi da imaju malo privatnosti. Tu su takođe i WIST domovi, koji funkcionišu kao stanovi sa više zasebnih soba, a dijele se kupatilo i kuhinja. Oni su najjeftinija opcija, ali i najteža za dobijanje. Stanovi sa više soba koštaju od 250 do 400 evra po osobi, dok su manji stanovi i garsonjere poskupili zbog velike potražnje, pa bez struje i grijanja koštaju između 300 i 500 evra.

Pored svega ovoga, mnogo novca odlazi i na račune. Struja, voda, grijanje, telefon, kablovska, internet… Čak i u BiH se mučimo sa režijama od mjeseca do mjeseca, a u Austriji je to tek posebna priča. Da biste smanjili svoja mjesečna davanja, preporuka je da pronađete domaće kompanije u Austriji, koje nerijetko imaju posebne ponude specijalno za studente. Recimo, tokom septembra i oktobra će m:tel Austrija svakom brucošu pokloniti starter paket u vrijednosti od 14,90 evra, koji obuhvata 2000 minuta razgovora prema svim mrežama u Austriji i članicama Telekom Srbija grupe u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, kao i 8 GB mobilnog interneta. A zahvaljujući roaming dodatku koji uključuje 500 minuta ili SMS-ova, kao i 500 MB mobilnog interneta, studenti mogu da koriste isti telefon i kada se nalaze u Srbiji, BiH i i Crnoj Gori. Ovakve ponude znatno olakšavaju i pojeftinjuju komunikaciju sa porodicom i prijateljima koje studenti ostavljaju za sobom, a mogu biti pravi mali spas u danima kad nostalgija bude na vrhuncu.

Svi zainteresovani brucoši paket mogu preuzeti kao poklon i bez plaćanja istog, na prodajnom mjestu m:tel Austria ulica Geblergasse 49, (1170 Wien) ili, ukoliko studiraju van Beča, mogu kontaktirati na: [email protected]

Ilustracija, foto: Ossaw.at

Kada govorimo o ishrani, studentima se preporučuje korištenje studentskih menzi koje su otvorene za sve. Ipak, ukoliko pokažu studentki pasoš, ostvararuju popuste na obroke. Pored menzi, mnogo kafića je restorana je prilagođeno njihovom načinu života i finansiranja, pa se jeftini obroci mogu naći ukoliko se malo bolje raspitate. U prosjeku studenti u Austriji troše oko 200 evra na ishranu.

Tamara preporučuje da studenti hranu kupuju po supermarketima poput Lidla I Hofera, u kojima mogu pronaći pristupačne cijene i kvalitetne proizvode, ali i po malim turskim marketima, gdje je voće i povrće „zaista ima ukus i miris“.

„Supermarketi Spar, Billa i Merkur su dosta skuplji, ali se takođe na akcijama mogu naći povoljne stvari. Uglavnom sve te reklame sa akcijama dolaze na kućnu adresu. Tako da, onaj ko prati može i da nađe odlične stvari jako povoljno, a i hrana je nešto na čemu ne bismo trebali previše da štedimo, treba preživjeti sve studentske dane i stres“, ističe ona, te dodaje da menzi u Gracu nema dovoljno, u blizini dva najveža fakulteta se nalaze menze u kojima studenti mogu dobiti popust na hranu, pa ih glavni obrok košta između 5 i 8 evra.

Takođe, u restoranima se mogu pronaći dnevni meniji koji koštaju 10 evra. Ovo se posebno odnosi na azijsku hranu, gdje postoji opcija “all you can eat”, pa jedete koliko možete za 8-10 evra.

Beč, foto: Pixabay

Što se tiče izlazaka i noćnog provoda, ulaz u većinu klubova plaća se 5 evra i mora se online registrovati na ulazu, čime se potvrđuje da je osoba punoljetna. Cijene piva u pabovima su od 3,50 evra pa naviše, dok studenti rade isto što i u svojim zemljama – prvo se druže u stanovima, pa u lokale idu tek kada se zagriju, nakon čega im nije potrebno mnogo pića.

Ljubitelji šopinga na kraju svake sezone imaju priliku da na sniženjima pronađu dosta povoljne stvari, a najveći popusti su krajem jedne i početkom naredne godine.

Kako Tamara ističe, stvar na koju se zaista isplati dati novac jesu putovanja, koja se mogu rezervisati po pristupačnim cijenama na stranicama poput urlaubspiraten.at. Zahvaljujući povoljnim linijama Flixbusa omogućen je jeftin prevoz do Beča, Praga, Bratislave, Budimpešte…

Naslovna fotografija: Pixabay

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije