najnovijePraktična LolaŽivot

Pokušala sam da se ubijem iako nisam željela da umrem

Dan je počeo kao svaki do tada, sa mirisom cigareta i kafe, zvukom prigušenih razgovora i koraka.

Ivana Simikić

 

Kimberly Zapata kaže da je svanulo prilično rano, ali ona to nije vidjela jer su njene zavjese bile navučene.

“Bila sam duboko ispod mojih plahti i ćebeta. Preko glave mi je bio jastuk, ali to nije poenta. Poenta je u tome da je to bio sasvim običan dan”, kaže ona.

 

Još jedno lijepo jutro. A moglo je biti i posljednje, zato što je ona tako odlučila. Tog posljednjeg dana škole bilo joj je dosta svega.

“Nisam mogla da razmišljam ni da dišem, željela sam da umrem. Da, u 17. godini sam željela da umrem. Napisala sam poruku, napravila plan i odlučila da okončam svoj život”, prisjeća se ona.

Razmišljala je o tabletama, gomili njih. Mislila je da je to najjednostavniji način. Ako se pitate zašto je djevojka od 17 godina željela da se ubije, moramo vas razočarati i reći da nemamo odgovor. Čak ga nema ni ona sama.

“Ni 17 godina nakon toga nemam odgovor. Ono što znam jeste da sam se borila jer sam se mučila, patila i bila povrijeđena. Fizički i psihički, bila sam olupina. Depresija me je dotukla”, govori Kimberly.

Tog junskog jutra odlučila je da je dosta. Međutim, nakon što je progutala više od 20 tableta, nešto se promijenilo. Shvatila je da ne želi da umre.

“Nisam znala kako da živim. Ispostavilo se da su mnogi preživjeli imali ovaj momenat. Mnogi ljudi koji su pokušali da se ubiju u stvari nisu imali želju da umru. Oni traže olakšanje. Znam da ovo nema nikakve logike za vas, posebno ako se niste borili sa mentalnim bolestima, ali depresija nije uvijek logična”, govori ona, te dodaje da je i te kako imalo logike natjerati glasove u njenoj glavi da ućute, pronaći mir i olakšanje, te preuzeti kontrolu nad svojim životom.

 

 

 

Iako je dobila volju za životom, nastavila je da guta tablete. Međutim, nakon 36 sati se desila čudna stvar – probudila se. Prvo je bila bijesna jer je to posmatrala kao još jedan neuspjeh u životu.

“Mislila sam da sam nesposobna čak i da se ubijem. Međutim, tokom rehabilitacije sam shvatila da postoji i drugi način, da postoji nada. Pomoć, nada i odustvo želje za umiranjem je razlog zbog kog 60-70 odsto preživjelih ne pokuša ponovo da se ubije”, navodi ona.

Svaki znak i svako upozorenje bismo trebali da ozbiljno shvatimo. Ako poznajete nekoga ko razmišlja o samoubistvu ili pokazuje sklonosti ka tome, razgovarajte sa njim i pokažite mu da vam je stalo. Jer ova djevojka nije željela da umre, a skoro da je uspjela u tome. Danas joj je drago što je još uvijek živa.

 

 

Scarymommy.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije