AktivizamHrabra Lola

Kako nekadašnji ovisnici mogu pomoći drugima?

Nema ništa teže od toga kada je čovjek ovisan o nečemu. Ovisnici se odriču svega u životu zbog svoje bolesti. Oni koji uspijevaju da pobijede ovisnost znaju koliko je za to potrebno mnogo truda i rada. Tokom oporavka nekadašnjim ovisnicima…

Vesna Drakulic

Nema ništa teže od toga kada je čovjek ovisan o nečemu. Ovisnici se odriču svega u životu zbog svoje bolesti. Oni koji uspijevaju da pobijede ovisnost znaju koliko je za to potrebno mnogo truda i rada. Tokom oporavka nekadašnjim ovisnicima je teško gledati druge ljude kako se muče s istim mukama. Naravno, ne mogu svi pružiti ruku spasa jer mnogim ovisnicima je potrebno da se fokusiraju na sebe i svoj oporavak. No, uvijek se nađe i neko ko je u stanju da pomogne ljudima koji prolaze kroz iste košmare kao što su i oni nekad. Postoji nekoliko različitih načina da nekadašnji ovisnici pomognu drugim ljudima da pobijede svoje ovisnosti.

Uključite se

Mnogi nekadašnji ovisnici i alkoholičari utjehu nalaze u tome da svoje negativno iskustvo iz dana ovisništva pretvore u nešto izvodljivo. U njihovom oporavku važnu ulogu može odigrati i uključenje u organizaciju ili proces koji pomažu drugim ovisnicima. Osobe koje su se, na primjer, izvukle iz pakla narkomanije bi trebale malo istražiti organizacije za borbu protiv ovisnosti o drogama i proučiti dio zakona koji se odnosi na to. Ukoliko ste i vi među onima koji su pobijedili neku ovisnost zapitajte se šta vam je tačno pomoglo? Bilo da je to vjera, porodica, aktivnost, zatvor ili program rehabilitacije, pronađite način da se uključite. Ako vam je pomogla vjera, predložite u svojoj crkvi pokretanje grupe podrške ovisnicima i njihovim porodicama. Ukoliko je vaš spas bila porodica, počnite održavati sastanke na kojima ćete pružiti nadu i savjete članovima porodica drugih ovisnika. Iz ovisnosti vas je iščupala muzika ili vožnja biciklom? Pridružite se lokalnoj grupi biciklista ili muzičara i volontirajte kako biste im u svemu pomogli.

Podijelite svoju priču sa drugima

Ponekad će drugim ovisnicima najviše pomoći ako svoju priču podijelite s njima. Bilo da pričate sa ovisnicima prije ili poslije svog odvikavanja, zapamtite da vaše riječi mogu biti veoma moćne. Podijelite svoju priču u školama, razgovarajte sa savjetnicima, ljudima u rehabilitacionim centrima, pokrenite blog ili pronađite grupe ljudi koji žele da vas čuju. Ne obazirite se na to što se inače ne bavite savjetovanjem ili psihologijom zato što će stručnjaci iz tih oblasti zaista cijeniti konsultacije ili razgovor s vama i pacijentom koji je na odvikavanju. Pretvorite svoju priču u sopstvenu organizaciju. Mnoge grupe za podršku su nastale zbog gubitka člana porodice radi ovisnosti. Vi svoju započnite zasnovanu na životu koji ste izabrali prilikom odvikavanja. Prikupljajte novčana sredstva, pokrenite zajednicu ili ponudite podršku kroz svoju priču.

Foto: Pixabay.com

Radite u oblasti koja je povezana sa ovisnošću

Jedan od najboljih načina da svoje iskustvo sa ovisnošću pretvorite u nešto pozitivno jeste da radite u oblasti koja se na to odnosi. Tako ćete pozitivno uticati na osobe kojima pomažete, a izgradićete i uspješnu karijeru. Kao savjetnik možete raditi u centrima za liječenje, skloništima za beskućnike, na Univerzitetima ili klinikama. No, isto tako, ovisnicima možete pomoći i ako ne radite u oblasti koja je direktno povezana uz njihovu ovisnost. Na primjer, medicinske sestre mogu mnogo pomoći ovisnicima. Oni koji razumiju šta znači borba sa ovisnošću mogu pacijentima pružiti mnogo više empatije.

Ne morate razmišljati strogo o tome da se vaša karijera poveže sa borbom protiv ovisnosti. Postoje mnoge pozicije koje mogu imati pozitivan uticaj, a da opet budu povezane s vama i vašom pričom. Na primjer, ako vam je druženje sa životinjama pomoglo da pobijedite ovisnost, pokrenite posao šišanja pasa ili donirajte novac za njihovo sklonište. Isto tako, novac možete donirati i za borbu protiv ovisnosti.

Donirajte

Ponekad je nekadašnjim ovisnicima preteško da budu osobe koje će podržati druge koji se bore sa istom ovisnošću. Ukoliko ipak želite da na neki način pomognete drugim ovisnicima donirajte novac organizacijama za borbu protiv ovisnosti. Ako ne možete donirati novac, potražite lokalnu neprofitnu organizaciju za borbu protiv ovisnosti i donirajte im svoje vrijeme ili stvari koje im trebaju.

Foto. Pixabay.com

Pomozite sami sebi

U borbi protiv ovisnosti drugima ćete najbolje pomoći ako prvo pomognete sami sebi. Nisu svi u stanju da se priključe organizacijama za borbu protiv ovisnosti, niti da podijele svoju priču ili rade sa drugim ovisnicima. Nemojte misliti da morate ovo iskustvo pretvoriti u nešto što će nastaviti da definiše vaš život. Drugima ćete najbolje pomoći ako pobijedite ovisnost i ostanete trijezni. Ako ikad osjetite potrebu da svojim iskustvom pomognete drugima možete to uraditi, ali samo onda kada za to budete spremni. Ne stvarajte sami sebi nepotreban pritisak. Najbolje što možete učiniti je da pomognete sami sebi.

Ovisnost svakome izgleda drugačije. Za neke je to droga, za druge seks, a nekima je to alkohol. Postoje još mnoge vrste ovisnosti, a ponekad su povezane i sa drugim teškim situacijama. Trauma, zlostavljanje i problemi sa duševnim zdravljem mogu ići ruku pod ruku sa ovisnošću. Zato je to veoma teška tema. Onima koji su kroz sve to prošli može biti utješno to što će pomoći drugima. Za neke je to previše teško. Zapamtite da vaše odvikavanje i oporavak moraju biti prioritet u vašem životu.

Izvor: Mogul

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije